Wekelijks delen vier bekende Deventenaren met rood gele roots, hun visie op Go Ahead Eagles en meer. Robert Heukels, Gerard Somer, Erdal Ascipinar en Marco Timmer wisselden elkaar wekelijks af met een eigen column over hun cluppie. Marco Timmer wordt vervangen volgende week, hij haakt af vanwege zijn enorm drukke werkzaamheden. Volgende week klimt zijn vervanger voor het eerst in de pen. In deze vakantieperiode krijgen gastcolumnisten de kans, vandaag Jascha Jongeneel.

Koffiedik

Het is het lot van de voetbalsupporter om ieder jaar in augustus weer te moeten speculeren over de kansen van zijn of haar team in het naderende seizoen. De tragiek van het voorspellen is dat zoveel zelfbenoemde voetbalkenners, analisten, trainers en andere lapzwansen die denken dat ze er verstand van hebben (zoals ondergetekende) er ieder jaar weer totaal naast zitten. Alleen de plaatselijke dorpsgek had bijvoorbeeld kunnen voorspellen dat Go Ahead afgelopen seizoen direct zou promoveren. Ondertussen spelen we toch in de eredivisie.

‘Als je nergens kijk op hebt, kan je nog altijd in de toekomst kijken’, schreef wijlen dichter en schrijver Gerrit Komrij. Ik kan alleen voor mezelf praten wanneer ik zeg dat Komrij hier destijds een goed punt had. Om daarom dit keer niet te vervallen in het traditionele koffiedik kijken, waarbij de wens vaak de vader is van de voorspelling, heb ik afgelopen week gewoon de feiten zoals ze er nu voorstaan op een rijtje gezet. Dit is de kennis die ik tot nu toe kon vergaren en daarmee probeer ik dit jaar uit de buurt van een voorspelling te blijven. 

Laat ik beginnen bij de selectie. Kees van Wonderen start dit seizoen met een half vreemdelingenlegioen. Er zijn voetballers uit Spanje, Duitsland, Zweden, Zambia, Griekenland en zelfs een jongen die als international z’n wedstrijdjes speelt voor de Comoren. Mocht één van de namen na de dubbele punt al reeds bij je bekend geweest zijn vóór ze als nieuwe selectiespeler van Go Ahead Eagles werden gepresenteerd, dan moet je echt overwegen hulp te zoeken voor je Football Manager-verslaving: Marc Cardona, Ogechika Heil en Yacine Bourhane. Ondanks m’n enthousiasme over het gegeven dat we een keer een exotische selectie hebben, kan ik er wat betreft het voetbal en de kwaliteit van de selectie weinig zinnigs over zeggen.

Met de begroting van dit seizoen (ongeveer 8,5 miljoen) staat de club zeker in de top drie degradatiekandidaten. Het bedrag 8,5 miljoen zegt mij niet zo heel veel. Het is veel geld in een relatief arme stad als Deventer. Aan de andere kant lopen er in dit land ook jonge ventjes rond die in een maand hetzelfde bedrag verdienden met het verkopen van onbruikbare mondkapjes. Overigens wil eigenaar Kroes op lange termijn een omzet van 13 miljoen bewerkstelligen zodat hij de club nummer veertien van Nederland kan maken. Ik heb geen idee wat het bedrag van dertien miljoen te maken heeft met de veertiende positie in Nederland, maar dit is de wijsheid van iemand die al een tijdje meedraait in het wereldje.

Daarbij ben ik aangekomen bij de belangrijkste man van de club: eigenaar Alex Kroes. De man is voor mij een enigma. Een tijdje geleden begreep ik dat z’n voormalige makelaarskantoor Stefan Vrij voor een paar miljoen had geflest, maar daar zou Kroes dan weer niets mee te maken hebben gehad. Er verscheen ook een vaag bericht over een mogelijke samenwerking met RB Leipzig. Later bleek dit echter te gaan over een soort van snuffelstage van Kroes en co. bij diverse Duitse clubs. Dan was er ook nog een verhaal over de voorgenomen uitbreiding van het stadion. In een interview met Alex Kroes met De Stentor las ik de volgende voor mij totaal verwarrende passage wat betreft de uitbreiding: ”Alleen stadionuitbreiding is daarom onvoldoende en niet rendabel. Een commerciële partij in de plannen betrekken, zou financieel het meest aantrekkelijk zijn, een grote supermarkt of zo’n casino zoals bij PEC Zwolle. Maar dat laatste moeten we niet willen richting de directe buurt rond het stadion.”. De beste man zal er meer verstand van hebben dan de schrijver van deze column, maar hoe de nabije toekomst eruit ziet met Alex Kroes aan het roer is mij na een paar jaar nog steeds gissen.

Wat betreft de steun van het Deventer publiek begin ik maar met een cliché: De spelers kunnen de steun van het publiek dit jaar waarschijnlijk goed gebruiken. De onvermijdelijke vraag is alleen of er dit jaar wel mensen in het stadion mogen zitten en hoeveel? Alleen deze voorspelling is al onmogelijk om te doen. Want mocht er weer één of andere nieuwe variant van het coronavirus de kop op steken dan kan het zomaar zijn dat de overheid niet zit te wachten op volgepakte stadion waarin benevelde, met consumptie schreeuwende supporters de plaatselijke trots een beetje proberen op te jagen. Er zijn veel mensen die weten hoe de toekomst met corona eruit gaat zien. Als ik wil kan ik dagelijks luisteren naar de coronavoorspellingen van wetenschappers, wappies en Wolter Kroes. Het coronavirus confronteert ons in die zin dagelijks weer met de waarheid van Komrij:  ‘Als je nergens kijk op hebt, kan je nog altijd in de toekomst kijken’.

Zelf waag ik me dit jaar aan geen enkele voorspelling. Wil ik dan toch een voorspelling voor dit seizoen of wellicht enkel voor komende vrijdag tegen Heerenveen? Dan loop ik ergens komende dagen naar de binnenstad en vraag aan Bertus om een voorspelling te doen. Ik laat me niets wijs maken! Naast Bertus is er niemand die een zinnige voorspelling kan doen.

Gastcolumnist Jascha Jongeneel

Bio:
Jascha Jongeneel (1986) is woonachtig in Deventer. Kan niet voetballen en heeft ook weinig verstand van het spelletje. Gaat al ruim twintig jaar naar De Adelaarshorst voor de beleving en de sfeer. Schreef eerder stukjes voor de reeds gestopte website van Bozen van het Oosten. Altijd pessimistisch en daarom nooit teleurgesteld in z’n club.

Vorig artikelLast Man Standing: nieuwe voetbalrage waait over uit Engeland
Volgend artikelOpgeluchte terugblik op seizoensouverture