Wekelijks delen vier bekende Deventenaren, met rood gele roots, hun visie op Go Ahead Eagles en meer. Robert Heukels, Gerard Somer, Erdal Ascipinar en Roy Beumer wisselen elkaar wekelijks af met een eigen column over hun cluppie. Ditmaal is het de beurt aan Gerard Somer.

The New Wave

De KNVB heeft aan de vooravond van de wedstrijden tegen onze aartsrivaal Duitsland en laagvlieger Estland een video online gezet. De echte voetballiefhebber moet dit zien. Als u hem nog niet gezien heeft, dan mist u wat. The New Wave (De nieuwe golf) geeft een beeld van de gouden tijden van het Nederlands voetbal met de toppers van toen en de behaalde resultaten tijdens Europese en wereldkampioenschappen. De oude golf met vedetten als Cruijff, Gullit, Bergkamp, Van Basten wordt gevolgd door een nieuwe met Van Dijk, De Ligt, Bergwijn, Depay en De Jong. Deze nieuwe golf gaat ons mooie tijden brengen.

De PR afdeling van Go Ahead Eagles zou ook graag zo’n video maken. Met het vervaardigen van de oude golf zullen ze ongetwijfeld geen problemen hebben. Er zijn beelden genoeg te vinden over de resultaten van de club met oude toppers zoals Veenstra, Schneider, Geels, Van Kooten en de gouden rechterflank. (Heering, Bosvelt en Hulshoff) Een nieuwe golf zal de IJssel in Deventer voorlopig nog niet bereiken. De huidige selectie loopt niet over van kwaliteit. De potentiële goudmijntjes die volgens kenners zijn aangeboord, heb ik nog niet gezien. Bovendien moet ik nog zien of Corboz, Berden en Lieftink de toekomstige geldbomen voor de club worden. 

Go Ahead Eagles is, onder leiding van Kroes, een nieuw pad ingeslagen dat moet leiden naar groei (eredivisie) en meer kapitaal (jong sterk team) op de groene grasmat. Waar heb ik dat eerder gehoord… Jonge talenten moeten zorgen dat de club weer de weg omhoog kan weten te vinden. Maar de huidige aangetrokken nieuwelingen zijn niet de ‘diamantjes’ om de club verder te helpen. Ik vraag mij dan ook af waarom de leiding spelers zoals Mertens, Abdat en Rabillard gaat halen uit het buitenland. Zijn deze spelers meermalen actief bekeken of waren de toegestuurde DVD’s van de makelaars voldoende. Als ik Kroes was, zou ik een gedeelte van het transfergeld (Türüç) in een goede scouting steken. In Nederland lopen in de verschillende divisies betere spelers rond.

Het team, dat ik afgelopen week zag tegen Excelsior was een hardwerkend team, dat in een veel te hoog tempo speelt voor haar technische kwaliteiten. Het huidige elftal kent teveel zwakke plekken. De achterhoede is te lief en te traag. Het middenveld bestaat uit drie bal afpakkers en ontbeert een regisseur die de lijnen uitzet. De vleugelspitsen hebben voldoende technische bagage en snelheid maar wachten is op een goede afwerker. Hopelijk is Ngombo de gezochte afmaker, die voor de doelpunten zorgt.

Natuurlijk verdient deze selectie een eerlijke kans. Maar er is nog een lange weg te gaan. De supporters moeten geduld hebben, want promotie zit er niet in. Het halen van de play-off’s zou al een heel goed resultaat zijn.  

Maar wie weet. Ik laat mij graag verrassen.

Gerard Somer
Gerard, geboren op 24 november 1943, speelde meer dan 400 wedstrijden in het betaalde voetbal bij Go Ahead Eagles, Vitesse en Heracles Almelo. Aansluitend was Gerard trainer-coach bij Heracles Almelo waar hij mee promoveerde in 1984. Gerard is ook bestuurslid Technische zaken en Technisch manager geweest bij Go Ahead Eagles en technisch directeur bij FC Omniworld (thans FC Almere) en FC Emmen.