Wekelijks delen vier bekende Deventenaren, met rood gele roots, hun visie op Go Ahead Eagles en meer. Robert Heukels, Gerard Somer, Erdal Ascipinar en Roy Beumer wisselen elkaar wekelijks af met een eigen column over hun cluppie. Ditmaal is het de beurt aan Gerard Somer.

HET FENOMEEN PERSVOORLICHTER
Afgelopen zondag was er weer een zich Go-Ahead supporter noemende malloot, die zo nodig zijn blote kont moest laten zien aan de supporters van De Graafschap met als doel trammelant te laten ontstaan. Als club moet je zo’n zogenaamde fan een stadionverbod geven van minimaal vijf jaar. Maar wat zegt persvoorlichter Wouter Rutgers namens de directie: “We onderzoeken de zaak”. Waarschijnlijk heeft de leiding angst voor de harde kern.

Elke betaald voetbalorganisatie heeft tegenwoordig een persvoorlichter in dienst. De persvoorlichter of woordvoerder is de schakel tussen de organisatie (club) en de media. Hij heeft de taak om nieuws over de club zo goed mogelijk toe te lichten en daarover informatie te verstrekken. Vaak heeft deze persoon een journalistieke achtergrond, maar daarover is dan ook alles gezegd. Een persvoorlichter is in dienst van de club en zal er alles aan doen om zaken mooier weer te geven dan ze in werkelijkheid zijn. De persvoorlichter ligt op dit moment nogal onder vuur. Denk maar aan Bas Ticheler bij het Nederlands Elftal over de clausule in het contract bij Ronald Koeman. Maar ook Thijs Slegers van PSV, die de journalist van de NOS verbood om meer vragen te stellen aan Mark van Bommel. Beide voorlichters, die als journalist precies wilde weten hoe de vork in de steel zat, probeerden de afgelopen week de persmuskieten het recht op informatie te ontnemen.

Een persvoorlichter is er niet alleen voor de pers, maar ook voor ons als supporter. Wij willen ook weten, wat er bij en op de club speelt. Veel persvoorlichters zouden het ook goed doen in de politiek. Veel kletsen, maar niets zeggen en om de hete brij heen draaien. Daarom is er een goede taak weggelegd voor de ‘watcher’ van de club om ons werkelijk te vertellen wat er gaande is. Vroeger in mijn tijd, lag de journalist (Renze Lolkema) van het Deventer Dagblad (Stentor) nog wel eens in de struiken bij een op handen zijnde bestuurscrisis om heet nieuws te vergaren. Door het fenomeen Persvoorlichter krijgt de huidige verslaggever geen kans meer op hot nieuws omdat alles via de woordvoerder van de club moet lopen. Wil je een interview met een speler of trainer, dan moet je het melden. Krijg je dan een interview, dan moet het voor publicatie eerst weer gelezen worden door de persvoorlichter of er geen dingen in staan die de club niet welgevallig zijn. Daardoor zijn huidige interviews van spelers bijna allemaal hetzelfde. Vooraf geïnstrueerd door de voorlichter wat je wel of niet kunt zeggen.

Een goede voorlichter is voor een club net zo veel waard als een goede spits. Go-Ahead heeft in Wouter Rutgers een eredivisie-waardige voorlichter. Hij weet als geen ander hoe hij de club positief naar buiten moet brengen, zoals bij de cijfers over de jaarrekening 2018/2019 te memoreren over een ingecalculeerd verlies van € 242.000 mede door o.a. extra posten voor de eerste selectie en het trainingskamp in Turkije. Hij vergeet te vermelden, dat het verlies aanzienlijk groter was geweest als er geen transferinkomsten waren geweest van € 350.000. Ook het vertrek van John Stegeman heeft hij goed over de streep getrokken ondanks dat intimi weten dat er ook andere zaken speelden.

Voor de toekomst ligt er een schone taak voor journalisten en columnisten om nadrukkelijk de club te gaan volgen. Als club kun je wel stellen dat je al 14 wedstrijden ongeslagen bent maar negen gelijke spelen in 17 wedstrijden geeft mij als columnist te denken. Waar ligt het aan dat je de wedstrijd niet over de streep kunt trekken. Geen ander systeem kunnen spelen door teveel dezelfde voetballers of een gebrek aan kwaliteit.

Het is morgen Sinterklaas. Misschien krijgt Kroes wel wat extra centjes in zijn schoen, zodat er in de tweede transferperiode wat gedaan kan worden.