SV Schalkhaar heeft de een na laatste thuiswedstrijd van de competitie overtuigend gewonnen van DCS uit Zevenaar. SV Schalkhaar kwam vlak voor rust op een 1-0 voorsprong, en die kwam gaandeweg de twee helft niet meer in gevaar. En dat was enigszins verrassend, omdat van de gastheren als koploper in de tweede periode mogelijk wat meer weerstand werd verwacht.

Trainer Martijn de Haas en assistent Jacob Ensing kwamen door het wegvallen van het centrale duo Timo Kok en Nick Mulder met een verrassende zet door aanvoerder Jason Westerkamp centraal achterin te zetten en de razendsnelle aanvaller Kick Brouwer als linksback te laten starten. Beiden kwamen op hun nieuwe positie echter goed uit de verf, waardoor SV Schalkhaar defensief nauwelijks in de problemen kwam.

DCS hield, zoals verwacht, het balbezit aan Schalkhaar en probeerde de thuisploeg te lokken tot fouten. De eerste tien minuten leidde dat nog tot dreiging, waarbij DCS in de omschakeling twee keer een corner afdwong. Dat dit een wapen is van de gasten uit Zevenaar, bleek uit de gevaarlijke situaties die het opleverde in de doelmond. SV Schalkhaar verdedigde echter solide uit en DCS klom in zijn verdedigende stellingen.

SV Schalkhaar was gedurende de eerste helft de bal bezittende partij. Het combineerde goed via het middenveld en over de flanken probeerde de ploeg gevaarlijk te worden. Het leidde onder andere tot kansen door de naar binnen gekomen Bjorn Duteweert, die met zijn linkerbeen rakelings over de kruising schoot. Ook was dribbelaar Milan te Riele een aantal keer gevaarlijk met diepgaande loopacties en hij had mogelijk een penalty verdiend toen het over de knie van zijn directe tegenstander Sjors Jansen werd gelegd. De goed leidende scheidsrechter Lammers besliste echter anders.

Juist op het moment dat SV Schalkhaar de controle leek te hebben, dreigde DCS vlak voor rust op voorsprong te komen.

Uit een van de spaarzame counters wist de ploeg een corner af te dwingen. De indraaiende corner werd bij de tweede paal ingekopt door een aanvaller van DCS, maar door een uiterste krachtsinspanning van Jason Westerkamp werd de bal nog net voor of op de lijn uitverdedigd. Daar waar diverse spelers van DCS nog aan het reclameren waren dat de bal de doellijn wel had gepasseerd, was SV Schalkhaar al weer bezig met zijn eigen organisatie en het zocht de aanval weer op. Het leidde tot ruimte in de achterhoede van de tegenstander en via een slim balletje van Bjorn Duteweert kon de doorgelopen aanvallende middenvelder Murat Özdemir één op één op de keeper eenvoudig afronden; 1-0. Een terechte voorsprong, die Schalkhaar vlak voor rust goed uitkwam.

Het eerste kwartier na rust was er geen verandering van het spelbeeld te zien. DCS hield de linies gesloten en SV Schalkhaar mocht aan de bal op zoek naar openingen, terwijl de thuisploeg zich ook bewust was dat het geen fouten kon permitteren om niet tegen een onnodige tegentreffer aan te lopen. Pas toen de gastheren wat meer opportuun gingen spelen, kon ook SV Schalkhaar wat anders inbrengen in het veld. Bjorn Duteweert werd gewisseld voor aanvaller Yoes Beldman en doelpuntenmaker Murat Özdemir mocht plaats maken voor de dynamische Koen Smith. Ook deze omzetting bleek goed uit te pakken voor trainer Martijn de Haas en assistent Jacob Ensing. De ruimte die DCS in de laatste linie achterliet was een kolfje naar de hand van het jonge ingevallen duo, dat herhaaldelijk gevaarlijk wisten te worden.

Jip Ellenbroek kwam Jason Westerkamp vervangen centraal achterin, Daan Pinkster verving de prima spelende Kick Brouwer. De verlossende tweede treffer kwam er uiteindelijk door een afgeslagen aanval van de gastheren. Keeper Jesper Lukassen kon een hoge voorzet uit de lucht plukken en met een puntgave uittrap uit de hand stuurde hij Yoes Beldman in de diepte weg. Die kwam precies op tijd om met een gerichte kopbal de uitgekomen doelman van DCS te verschalken; 2-0. Deze voorsprong was meteen het einde van de strijd, helemaal toen een aanvaller DCS na een onnozele actie op een van de spelers van SV Schalkhaar, terecht een rode kaart moest incasseren.

Het blijft voor SV Schalkhaar spannend om handhaving in de tweede klasse veilig te stellen. De drie punten blijken vandaag in ieder geval cruciaal. Komende maandag (2e Pinksterdag) komt Columbia op bezoek. Bij een positieve uitslag moet voor de thuisploeg blijken wat de mogelijkheden nog zijn op de laatste speeldag op 26 mei.

Steun SV Schalkhaar de komende nog 2 competitiewedstrijden.

SV Schalkhaar;

Jesper Lukassen – Luuk Janssen – Michiel Hullegie – Jason Westerkamp (Jip Ellenbroek) –Kick Brouwer (Daan Pinkster) – Twan Huijsmans – Luuk ter Mate – Murat Özdemir  (Koen Smith)  Milan te Riele –  David Klopman – Bjorn Duteweert (Yoes Beldman) – (Timo Kok / Hans Hofsteede)

Viaclubcorrespondent SV Schalkhaar
Vorig artikelOndanks nederlaag tegen oppermachtig AZ, wel play-offs voor Go Ahead Eagles