SV Schalkhaar zit in een behoorlijk moeilijke fase van de competitie na een teleurstellende wedstrijd tegen laagvlieger ATC ’65 uit Hengelo en sluit de tweede periode af met een onvoldoende.

Gelukkig zijn er in het voetbal herkansingen en kan de ploeg van de trainers Marcel Geestman en Dirk-Jan Beldman op Tweede Paasdag aan de bak, dan moet het op bezoek bij Grol uit Groenlo. Op deze dag start de strijd om de derde periode en heeft het weer kansen om een goede periode neer te zetten.

Dat SV Schalkhaar een goede ploeg heeft met een brede selectie is wel gebleken in de eerste periode. Destijds ging SV Schalkhaar in blessuretijd onterecht ten onder tegen koploper NEO en greep met het gelijke spel net naast de eerste periode. Momenteel zit het duidelijk in een mindere fase en heeft het de laatste drie thuiswedstrijden niet meer gewonnen.

Wil SV Schalkhaar dit seizoen nog wat bereiken dan zal het als team beter moeten presteren en veel van elkaar moeten eisen; niet alleen voetballend, maar ook als team zal het meer moeten brengen. Wie weet wat er dan nog mogelijk is. SV Schalkhaar mistte vandaag de nodige geblesseerde spelers; zo konden Jip Ellenbroek, Koen Klosters, Kick Brouwers en Rokay Haafkens door diverse omstandigheden niet spelen.

Normaal gesproken moet ATC ’65 uit Hengelo een ploeg zijn waartegen punten gepakt worden, ook zonder deze genoemde spelers. Dat de einduitslag 1-3 op het scorebord stond was dan ook zeer teleurstellend, zeker na de goede uitwedstrijd vorige week bij koploper NEO uit Borne die met 0-2 werd gewonnen. ATC ’65 kwam met een zeer jonge ploeg aan de start van deze wedstrijd, vele van deze jonge spelers (7 stuks) waren jonger dan 21 jaar. Het geeft aan dat deze vereniging uit Hengelo sterk aan de weg timmert en goede jeugdspelers de kans geeft zich te bewijzen.

SV Schalkhaar is vergelijkbaar met deze Hengelose ploeg, ook bij SV Schalkhaar krijgen jonge spelers de kans zich te bewijzen. Dat het dan gaat met goede periodes en wat mindere periodes is dan ook een logisch gevolg. Ook vanmiddag kregen in de tweede helft spelers als Jaydey Bongers, Pepijn Tenate en Timo Kok speelminuten. De beginfase van de wedstrijd was wat aftastend, beide ploegen probeerde verzorgd te voetballen. ATC’65 is altijd een voetballende ploeg waar SV Schalkhaar vaak goed tegen kan spelen.

SV Schalkhaar kreeg na 8 minuten spelen de deksel op de neus door simpel balverlies bij één van de voorwaartsen waarna ATC’65 snel in de omschakeling was en de bal in de diepte speelde. Op dat moment was rechter-verdediger Luuk ter Mate uit positie waarna Michiel Hullegie de achterstand niet meer kon belopen. Met een bekeken schuiver wist ATC’ er Pascal van Bel in de 8ste minuut de bal in de verre hoek te schieten, onhoudbaar voor keeper Jesper Lukassen 0-1.

Voor SV Schalkhaar een zeer ongelukkig moment zo vroeg in de wedstrijd, voor ATC ’65 een moment om extra zelfvertrouwen op te doen. SV Schalkhaar wist wat het moest doen en probeerde ATC’65 onder druk te zetten, al kreeg het de eerste deel van de eerste helft te weinig uitgespeelde kansen. Doelman Niels Ensink wist een afstandsschot nog net tot corner te verwerken. Milan Beumer kreeg de mogelijkheid om een vrije trap vanaf rand zestien op doel te vuren, maar zag de bal net over het doel belanden.

De beste aanval kwam vanaf rechts waar Luuk ter Mate vrij doortocht had en uitblinker aan SV Schalkhaar kant Milan te Riele net niet goed wist te bereiken. In de 35e minuut was het wel succes voor Milan te Riele; hij kreeg de bal in de zestien aangespeeld, zette twee spelers van ATC ’65 op het verkeerde been en wist de bal in de verre hoek te schuiven, onhoudbaar voor keeper Niels Ensink, 1-1. De thuisploeg werd steeds sterker en de kansen op een voorsprong steeds groter, terwijl aan de andere kant SV Schalkhaar op zijn hoede moest zijn voor een tegenaanval.

Een afstandsschot van Pascal van Bel belandde net naast het doel van Jesper Lukassen. Kort hierop had Milan te Riele bijna zijn tweede doelpunt kunnen maken, zij het dat hij de bal niet goed onder controle kreeg op ongeveer 5 meter voor het doel van NEO. Jammer genoeg voor SV Schalkhaar wist kort voor het rustsignaal spits David Klopman keeper Niels Ensink niet te passeren. Een mooi opgezette aanval vanaf de linkerkant bereikte linkerverdediger Jason Westerkamp die de inkomende David Klopman op maat bediende, van dichtbij schoot de spits wat ongelukkig tegen keeper Ensink.

De tweede helft golfde het spel op en neer. Soms een aanval van SV Schalkhaar, de andere keer een tegenaanval van ATC’ 65 naar het doel van keeper Jesper Lukassen. Veel gevaar aan beide kanten leverde het eerste deel van de tweede helft niet op. SV Schalkhaar kreeg wel mogelijkheden, al was een vrije trap op de rand van de zestien wederom niet besteed aan Milan Beumer. Hij schoot vanaf deze positie hoog over het doel van ATC.

NEO had het lastig, zeker met het loopvermogen van Milan te Riele, die dan ook regelmatig voor het doel van ATC verscheen. Na een uur spelen kwam Stijn Rorije in het veld die kort daarna een mogelijkheid had om in vrije positie op doel te schieten. Vrij ongelukkig werd hij gehinderd door ploeggenoot Milan te Riele, zodat de voorzet van Luuk ter Mate net naast werd geschoten.

Een diepte bal van Michiel Hullegie kwam precies voor de voeten van Stijn Rorije die van dichtbij de scherpte ontbrak om SV Schalkhaar op een dan wel verdiende voorsprong te brengen. Vijf minuten voor het eindsignaal ging het alsnog mis toen wisselspeler Mervin Jansman mocht aanleggen en met een droog schot in de verre hoek de voorsprong voor ATC ’56 liet aantekenen, dat betekende de 1-2 voor de ploeg van trainer René Remie.

SV Schalkhaar probeerde, tevergeefs, op zoek naar de gelijkmaker. Verder dan een schot van Milan te Riele, die plots voor de keeper van ATC ’65 opdook, kwam het niet. Dat een minuut voor tijd met een counter de 1-3 werd gemaakt, betekende ook meteen dat de wedstrijd gespeeld was. Meer zat er vanmiddag niet meer in voor SV Schalkhaar.

Zoals gezegd, een teleurstellend resultaat, zeker gezien SV Schalkhaar voor de winter in Hengelo tegen ATC ’65 nog met 1-3 de punten mee nam naar Schalkhaar. Als team zal het beter moeten, te beginnen volgende week in Groenlo tegen Grol. De eerstvolgende thuiswedstrijd is over 14 dagen, dan komt Achilles ’12 op bezoek in Schalkhaar. Aanvang wedstrijd 14.00 uur.