SV Schalkhaar doet wat het moet doen en wint overtuigend, met maar liefst 7-0 tegen het reeds gedegradeerde Columbia uit Apeldoorn. De stand  op de ranglijst liegt er niet om. Met het al gedegradeerde DIO’30 en Columbia wist SV Schalkhaar dat het vanmiddag moest winnen om niet nu al veroordeeld te worden tot het spelen van nacompetitie voor handhaving in de tweede Klasse. Met 30 punten doet het team van trainer Martijn de Haas nog volop mee en zal het de laatste wedstrijd van het seizoen strijden voor wat het waard is. Volgende week weten we meer, wanneer SV Schalkhaar in het feestweekend van Schalkhaar life op bezoek moet bij kampioenskandidaat SC Westervoort. Dan weten we hoe het seizoen eindigt; alles is nog mogelijk, van directe handhaving tot het spelen van 2 of zelfs 3 nacompetitiewedstrijden in de maand juni.

Vanmiddag begon SV Schalkhaar zonder de nog geblesseerde spelers Timo Kok, Nick Mulder en Tim van der Meulen aan de derby tegen Columbia uit Apeldoorn. Columbia, de ploeg van trainer Marco Onderberg, is reeds gedegradeerd en speelt volgend seizoen in de derde Klasse van de KNVB. Voor SV Schalkhaar nog alles om voor te strijden, om ook volgend seizoen in de tweede Klasse Oost te acteren. De van een blessure teruggekomen Alper Silav speelde vanaf de aftrap als rechterverdediger, terwijl buitenspeler Kick Brouwer opnieuw als linksback werd geposteerd en dat net als vorige week weer naar behoren deed. Het centrum van de verdediging was wederom voor het duo Michiel Hullegie en Jason Westerkamp. Beide spelers zien we volgend seizoen niet meer terug in SV Schalkhaar 1, beide speelden vandaag een uitstekende wedstrijd en kwamen geen moment in de problemen.

Al na 2 minuten had spits David Klopman (die ook volgend seizoen gaat stoppen) een mogelijkheid de score te openen, maar was te voorzichtig in de afronding, zodat keeper Yakub Ece van Columbia gemakkelijk redding kon brengen. Een vergelijkende situatie speelde zich een minuut later af voor het doel van SV Schalkhaar, waarbij Mike Cyubahrio veel te veel ruimt kreeg van Alper Silav en oog in oog met doelman Jesper Lukassen hopeloos faalde in de afwerking. Voor Columbia was dit, achteraf gezien, de beste mogelijkheid van de wedstrijd.

Na deze mogelijkheid voor Columbia om op voorsprong te komen was het enkel SV Schalkhaar wat de klok sloeg. Aanval op aanval werden nauwkeurig aaneengeregen en het was na 5 minuten spelen al raak na een dribbel van Milan te Riele; vanaf de linkerkant kwam hij ongehinderd het zestienmetergebied binnen en met een schot in de verre hoek, via de binnenkant van de paal, kon de 1-0 op het scorebord worden gezet.

Nog geen 5 minuten later was het weer SV Schalkhaar dat kon juichen, dit keer om het mooiste doelpunt van een doelpuntrijke middag. Bjorn Duteweert werd aan de rechterkant vrijgespeeld en leverde een perfecte voorzet met veel gevoel af bij de tweede paal waar Murat Özdemir de bal, eveneens met gevoel en zeer bekeken tegendraads kon binnenschieten en de 2-0 liet aantekenen.

Nog geen 2 minuten ging opnieuw Milan te Riele vanaf de linkerkant ervan door en zijn voorzet kwam precies op maat op het hoofd van Bjorn Duteweert die de bal niet in het doel wist te koppen; een goede redding van de keeper zorgde ervoor dat de bal tot corner werd verwerkt.

Nog binnen het kwartier kwam SV Schalkhaar op de verdiende en comfortabele 3-0 voorsprong; een corner vanaf de rechterkant van Murat Özdemir werd door de geheel vrij staande Michiel Hullegie van dichtbij binnengekopt; 3-0.

SV Schalkhaar speelde een gewonnen wedstrijd en had totaal geen moeite met het aanvallend onmachtige Columbia, waar nogmaals Michiel Hullegie en Jason Westerkamp verdedigend een zeer puike wedstrijd speelden. De volgende grote kans was opnieuw voor Milan te Riele die de bal aangespeeld kreeg door Michiel Hullegie, zich knap vrij speelde en vervolgens net over het doel van Columbia schoot. Een grote uitslag lag al op de loer, zeker toen David Klopman met een steekbal Milan te Riele weg stuurde en opnieuw keeper Yakub Ece van Columbia de inzet van te Riele fraai redde en er een corner van maakte. Meer dan drie doelpunten werden er de eerste helft niet gemaakt, al had de thuisploeg voor rust zeker de mogelijkheden om met een veel hogere tussenstand te gaan rusten.

De tweede helft was opnieuw voor SV Schalkhaar dat hongerig op weg ging naar een monsterscore. In de 50e minuut was het weer raak; een voorzet van opnieuw Milan te Riele vanaf de linkerkant werd bij de tweede paal prima onder controle gebracht door rechtsbuiten Bjorn Duteweert die de bal vervolgens met veel gevoel in de vrije hoek schoot; 4-0.

Spits David Klopman werd vanaf de rechterkant in stelling gebracht en alleen voor de keeper schoot hij de bal rakelings aan de verkeerde kant van de paal voorbij. Aan de  5-0 in de 55ste minuut ging veel verdedigend gepruts van Columbia aan vooraf. Een hoge voorzet werd door de keeper nog weg gestompt, maar Columbia kreeg de bal niet weg uit het eigen zestien metergebied, waarna Milan te Riele wel raad wist met het buitenkansje die hij kreeg. Hij zag het gaatje in de verdediging en plaatste de bal bij de tweede paal in het lege doel.

SV Schalkhaar ging wisselen en bracht middenvelder Mike Berg in het veld, die afgelopen zaterdag met O19-1 kampioen is geworden in de derde Divisie. Met liefst drie kampioenschappen in twee jaar tijd wist het team van trainer Richard van Dellen opnieuw het kampioenschap binnen te halen en daardoor speelt SV Schalkhaar O19 volgend seizoen in de tweede Divisie. Dat Mike Berg een prima aanvallende middenvelder is, liet hij vanmiddag ook even zien en zorgde hoogstpersoonlijk met een bekeken schuiver voor de 6-0.

SV Schalkhaar voerde het laatste deel van de wedstrijd enkele wissel door. Zo werd eerst onder luid applaus van het publiek Jason Westerkamp naar de kant gehaald, waarna vervolgens Michiel Hullegie en David Klopman getrakteerd werden op een publiekswissel. Met name Jason Westerkamp, die bijna  400 wedstrijden speelde voor SV Schalkhaar 1 is jarenlang het boegbeeld geweest van het vlaggenschip SV Schalkhaar, waar hij al die jaren speelde als linkerverdediger. Dat diezelfde Westerkamp ondanks zijn leeftijd nog prima uit de voeten kan als centrale verdediger heeft hij de laatste paar wedstrijden ook weer bewezen. Van slijtage is niet veel te zien en is hij inmiddels de Bram van Polen van SV Schalkhaar geworden. Ook David Klopman en Michiel Hullegie zijn van veel waarde geweest voor SV Schalkhaar en zouden nog jaren mee kunnen op dit niveau, maar keuzes worden uiteraard gerespecteerd.

Dat het uiteindelijk nog 7-0 werd door een inzet van Bjorn Duteweert, waarbij de bal verkeerd beoordeeld werd door verdediger Micha Hendriksen van Columbia, die daarmee de bal in eigen doel werkte, deed niet meer ter zake.

SV Schalkhaar heeft de laatste weken de weg naar boven ingezet en zal volgende week in de kampioenswedstrijd van SC Westervoort opnieuw vol voor de overwinning moeten gaan om nog een kleine kans te behouden op een veilige plek op de ranglijst. Het zal met een positief resultaat afhankelijk zijn van de resultaten van Vorden, DCS en Markelo.

Volgende week zondagmiddag om 15.45 uur weten we meer.

Steun SV Schalkhaar 1 deze beslissende fase van deze competitie.