Voor SV Schalkhaar stond vanmiddag de meest verre uitwedstrijd van het seizoen op het programma. Dit keer moest de ploeg van hoofdtrainer Martijn de Haas op bezoek in Beneden Leeuwen bij voetbalvereniging SV Leones. Voor een paar supporters uit Schalkhaar zal het toch met hulp van de navigatie hebben gereden; het dorp met ruim 7000 inwoners ligt in de gemeente West Maas en Waal, vlak aan de rivier de Waal in de Betuwe.

SV Leones speelde jaren in de hoofdklasse, een paar jaar in de eerste klasse en is inmiddels is de plaatselijke trots afgezakt naar de tweede klasse, maar heeft de nodige ambities om snel terug te keren op een hoger niveau. SV Schalkhaar mistte vanmiddag opnieuw enkele spelers, waaronder Twan Huijsmans, Luuk ter Mate, Bjorn Duteweert en de geschorste Tim van der Meulen. Zo moest er zeker behoorlijk gepuzzeld worden aan het middenveld waar Jason Westerkamp met Koen Smit een blok vormde, met daarvoor Murat Özdemir. Op de linksachter positie, waar Jason Westerkamp vele jaren het gezicht is van SV Schalkhaar, speelde vanmiddag Janno Ulderink. SV Schalkhaar begon goed en agressief aan de wedstrijd en zette de verdedigers van SV Leones met regelmaat behoorlijk onder druk en SV Leones leek kwetsbaar door het vroege afjagen van met name de SV Schalkhaar buitenspelers Milan te Riele en de opnieuw sterk spelende Kick Brouwer. Aan de andere kant was SV Schalkhaar goed bij de les en stond de verdediging van SV Schalkhaar goed georganiseerd.

Kleine kansen voor SV Schalkhaar waren er onder andere uit een vrije trap van Nick Mulder; een bal die door Michiel Hullegie op doel werd gekopt en van richting werd veranderd waardoor keeper Edgar Florussen het geluk had dat hij nog tijdig kon ingrijpen. Een gele kaart van Jake van der Ven moest er aan te pas komen om de snelle Kick Brouwer tot stoppen te brengen. Even leek Michiel Hullegie er op snelheid vandoor te gaan maar het gevaar werd door verdediger Dries Belaraj met een fraaie tackel teniet gedaan.

Verder was de eerste helft een helft met weinig echte grote kansen, al kwamen er vlak voor rust enkele kansen voor SV Leones. Eerst werd een corner vanaf links door Daniel van Leest net over het doel van Jesper Lukassen gekopt. Vlak daarna was het de beurt aan SV Schalkhaar; storend werk van Kick Brouwer was genoeg om David Klopman in stelling te brengen, hij schoot de bal vanuit buitenspel positie op de bovenkant van de lat. Kort voor het rustsignaal wilde Milan te Riele de bal van net buiten de eigen zestien uitverdedigen, maar raakte de bal volledig verkeerd en de bal kwam zomaar voor de voeten van opnieuw Daniel van Leest die net over het doel van SV Schalkhaar schoot. SV Schalkhaar kwam hier vlak voor rust met de schrik vrij.

De tweede speelde SV Schalkhaar beduidend minder en lieten de thuisploeg steeds beter in hun spel komen. In de rust werd er in de kleedkamer van SV Schalkhaar nog gewaarschuwd om niet onnodig terug te spelen en elkaar onnodig in de problemen te brengen, maar juist met durf vooruit te voetballen. Vlak na rust werd aan deze oproep geen gehoor gegeven; Janno Ulderink wilde vanaf de middellijn terugspelen op Jesper Lukassen, de bal werd onderschept en een aanvaller van SV Leones kon  zomaar doorlopen op Jesper Lukassen die vervolgens bekwaam redding bracht. Dat was het begin van een mindere periode van SV Schalkhaar.  Kleine kansjes waren er voor Kick Brouwer die een schot in de verre hoek gepakt zag worden door keeper Florussen. Koen Smith pakte op het middenveld een onnodige gele kaart door aanmerking op de leiding en moet volgende week op de blaren zitten; hij krijgt een wedstrijd schorsing.  Na 70 minuten op en neer voetbal waarbij SV Leones de iets betere ploeg was kwam uiteindelijk SV Leones op voorsprong. Opnieuw een aanval vanaf de rechterkant van SV Leones  leidde dit keer de 1-0 in. Jake van de Ven kreeg de bal bij de meest gevaarlijkste SV Leones aanvaller Bram Kooijmans die de afgemeten voorzet bij de tweede bal ongehinderd kon binnen schieten.

Vijf minuten later was de wedstrijd gespeeld toen middenvelder Josua Lopez Cuijten wegdraaide in de zestien, net iets teveel ruimte kreeg en de bal in de verre hoek wist te krijgen, waardoor keeper Jesper Lukassen kansloos was; 2-0.

SV Schalkhaar probeerde om terug te komen in de wedstrijd, maar SV Leones was levensgevaarlijk in de counter, waardoor de voorsprong ook zomaar hoger had kunnen uitvallen. SV Schalkhaar wisselde een paar keer waarbij jeugdspeler Pim Groters zijn debuut maakte in SV Schalkhaar 1. In blessuretijd kwam SV Schalkhaar op 2-1 door een benutte strafschop van David Klopman. Kick Brouwer passeerde vanaf de linkerkant een paar spelers en plaatste de bal vanaf de achterlijn voor het doel waar Pim Groters de bal kon binnen schieten, maar een SV Leones verdediger hield de bal met zijn handen uit het doel waarna deze verdediger met een rode kaart van het veld moest.

Veel tijd had SV Schalkhaar niet meer, een minuut na de 2-1 floot scheidsrechter Kroesen voor einde wedstrijd. Na een paar goede wedstrijden na de winterstop speelde SV Schalkhaar vanmiddag een wat mindere tweede helft en zal het de komende paar wedstrijden resultaten moeten halen om weg te komen uit de gevarenzone.

Volgende week zondag krijgt SV Schalkhaar VV Trekvogels uit Nijmegen op bezoek. Aanvang wedstrijd 14.00 uur

STEUN SV SCHALKHAAR

Opstelling SV Schalkhaar: Jesper Lukassen – Timo Kok – Michiel Hullegie– Nick Mulder- Janno Ulderink – Jason Westerkamp – Koen Smith – Kick Brouwer  –  Murat Özdemir – David Klopman – Milan te Riele –  Luuk Janssen – Pim Groters – Daan Pinkster – Tycho Groen