Net onder de Waal ligt het plaatsje Druten en grenzend daaraan het dorpje Afferden. Het dorp heeft een behoorlijke voetbalvereniging, DIO’30 genaamd, met ongeveer 900 leden. Het speelt al jaren in de tweede klasse in de richting van Nijmegen. Voor SV Schalkhaar een totaal onbekende tegenstander waar het in het verleden nog nooit tegen heeft gespeeld. Tot vanmiddag; een wedstrijd met twee gezichten. Tot minuut 43 was SV Schalkhaar heer en meester, daarna moest het met 10 man achteruit en verloor hierdoor twee heel belangrijke punten.

Nog niet was SV Schalkhaar dit seizoen zo dominerend als in de eerste helft tegen DIO’30. Het team uit Afferden staat bij de onderste ploegen in deze klasse en veranderde vorige week van spelsysteem (5-3-2). Dit spelsysteem beviel de ploeg van trainer Francis Nijhof prima en dat leverde een 0-2 overwinning op tegen VV Trekvogels. Met dit systeem moest SV Schalkhaar ook aangepakt gaan worden, maar dat pakte voor de thuisploeg behoorlijk verkeerd uit.

SV Schalkhaar, de ploeg van de trainers Martijn de Haas en Jacob Ensing, had haar huiswerk goed gedaan en had met twee centrale mandekkers Michiel Hullegie en Timo Kok genoeg achterin om de aanvallers van DIO’30 in bedwang te houden. Dat betekende dat de beide backs Jason Westerkamp en Luuk ter Mate volop mee konden doen in de aanvalsdrift van SV Schalkhaar. Het speelde met veel druk en agressie vooruit en dat leidde tot veel balbezit en veel gevaar voor het doel van DIO’30.

SV Schalkhaar kreeg vele mogelijkheden om de score te openen. De ongrijpbare linksbuiten Kick Brouwer was zijn directe tegenstander veelvuldig te snel en te slim af en leverde de ene na de andere voorzet af voor het doel van DIO’30. Spits David Klopman was met een kopbal dichtbij een treffer, Tim van de Meulen zette Milan te Riele vrij voor de keeper, maar kreeg de bal onvoldoende onder controle.

In de 18e minuut kwam de zeer verdiende 0-1 op het sorebord. Vanuit een corner vanaf de rechterkant van Tim van der Meulen werd de bal teruggelegd op middenvelder Vincent Vloedgraven die een schot loste richting tweede paal. Zijn schot kwam voor de voeten van Milan te Riele die de bal van dichtbij gemakkelijk kon binnenschieten.

DIO’30 probeerde met 5 verdegers op te bouwen, maar kreeg van SV Schalkhaar geen enkele mogelijkheid om dit naar behoren te doen. Telkens was SV Schalkhaar fel op de bal en veroverde binnen de kortste keren de bal terug. Een bal van Luuk ter Mate bij de tweede paal werd door Michiel Hullegie terug gelegd en door Koen Smith rakelings over het doel geschoten.

In de 43ste minuut ging het mis voor SV Schalkhaar. Linksbuiten Kick Brouwer werd voor de zoveelste keer naar de grond gewerkt door zijn tegenstander waarna Brouwer zijn opponent wegduwde en die vervolgens als een stervende zwaan naar de grond ging. De scheidsrechter moest er even over nadenken, maar besloot uiteindelijk een rode kaart te geven aan Kick Brouwer. Voor SV Schalkhaar een heel vervelend moment, kwam vanaf dat moment met een speler minder te voetballen en kon vanaf dat moment niet meer met dezelfde intentie DIO’30 onder druk zetten. Aantal kansen voor DIO’30 in de eerste helft: nul.

De tweede helft kende een heel andere wedstrijd. DIO’30, met een speler meer, vaak aan de bal en zocht de vrije speler op het veld. SV Schalkhaar kreeg het steeds lastiger, met name de snelle linksbuiten Luc van Hoeve was gevaarlijk met zijn voorzetten. SV Schalkaar werd achteruit gedrongen en had moeite de bal in de ploeg te houden.

In de 65ste minuut werd het veldoverwicht van DIO ’30 omgezet in een doelpunt; Ook bij dit doelpunt ging een corner aan vooraf aan de rechterkant, waarna de bal teruggelegd werd op Jesper Kaaks die de bal op doel schoot. SV Schalkhaar keeper Jesper Lukassen had onvoldoende zicht op de bal en werd op het laatst moment verrast; 1-1.

Bijna kwam de thuisploeg op voorsprong, maar een schot werd door verdediger Jason Westerkamp van de doellijn gehaald. Aan de andere kant probeerde SV Schalkhaar met een mannetje minder voor de winst te gaan; een rush van Michiel Hullegie ging hieraan vooraf. Hij trok de bal vanaf de rechterkant voor het doel waarna de inlopende Murat Ozdemir net niet tot scoren kwam.

Uiteindelijk een terechte puntendeling, maar dit keer wel een puntendeling met het gevoel dat er vanmiddag meer in gezeten had. SV Schalkhaar kan terugkijken op een goede eerste helft waarbij het meer had moeten scoren en een tweede helft dat als team knokte voor een resultaat.

In ieder geval goed nieuws aan de spelers en staf van SV Schalkhaar; in de kleedkamer na de wedstrijd maakte de vereniging bekend dat Martijn de Haas zijn contract als hoofdtrainer bij SV Schalkhaar verlengd.

Volgende week 18 november op de Horsterhoek de wedstrijd tegen Beuningse Boys. Aanvang wedstrijd 14.00 uur.