SV Schalkhaar speelde zondagmiddag een prima wedstrijd tegen het hoger geklasseerde Sportclub Markelo. Het team van trainer en oud FC Twente-speler Thijs Houwing is aan een opzienbarende opmars bezig. Drie seizoenen geleden speelde het vlaggenschip uit Markelo haar wedstrijden in de vierde klasse en werd destijds kampioen. Het jaar daarop werd het opnieuw kampioen in de derde klasse en voor aanvang van deze streekderby in de tweede klasse stond het “gewoon” op plek drie met maar twee punten achterstand op de koploper.

SV Schalkhaar kende voorafgaand aan deze wedstrijd de nodige problemen, met name voorin is het de laatste weken behoorlijk puzzelen voor de trainers Martijn de Haas en Jacob Ensing. Het eerste elftal moet het al wekenlang doen zonder centrumspits David Klopman, maar ook de spits van het tweede elftal viel een paar weken geleden geblesseerd uit. De laatste twee wedstrijden stond vierde elftal-spits Jolf Stel in de spits. Maar ook Jolf Stel was vanmiddag niet beschikbaar, waarna de trainers uitkwamen bij derde elftal spits en een echte verenigingsman Dennis van Brussel. Deze dertigjarige spits uit SV Schalkhaar 3 maakte vanmiddag zijn debuut in het eerste elftal, en hoe…

De uit een echte voetbalfamilie komende Van Brussel mocht het vanaf het begin laten zien. Zijn opa Henk van Brussel was vroeger voetballer van Go Ahead en trainer van onder meer Heerenveen, ROHDA Raalte, de Graafschap en FC Groningen. Maar tegenwoordig wordt ook Dennis, wellicht vanwege zijn gevorderde (voetbal)leeftijd,  “opa” genoemd en zijn naam klonk dan ook diverse keren vanaf de volle tribune, waarbij zijn vrienden en teamgenoten het debuut van dichtbij wilden meemaken.

Naast spits van Brussel stonden ook O19-1 spelers Emirhan Türk en Luuk Janssen aan de aftrap. Voor de trainers van SV Schalkhaar een geruststelling dat middenvelder Twan Huijsmans na een blessure weer beschikbaar was. Hij vormde samen met Luuk ter Mate het verdedigende blok op het middenveld waardoor loopwonder Koen Smith een linie door schoof.

SV Schalkhaar begon goed aan de wedstrijd, was sterk in de duels en veroverde bij balverlies snel de bal, al was de eerste kans voor Sportclub Markelo. De gevaarlijke linkerbuitenspeler René Kuijpers liet zien dat hij weinig kansen nodig heeft en zijn schot vloog net over het doel van Jesper Lukassen. Na 10 minuten spelen kwam SV Schalkhaar op een verdiende voorsprong. Linksbuiten Emirhan Türk werd in stelling gebracht en zijn afgemeten voorzet op spits Dennis van Brussel was “op maat”, waardoor de debutant de bal vanaf dichtbij tegendraads en onhoudbaar voor keeper Ruben Olminkhof in de hoek kon plaatsen; 1-0.

SV Schalkhaar ging na deze openingstreffer op zoek naar meer, waarbij de diepgang van middenvelder Koen Smith moeilijk viel te verdedigen door de verdedigers van SC Markelo.

Het fysieke SC Markelo kwam gedurende de eerste helft beter in haar spel en werd steeds dreigender voor het doel van SC Schalkhaar-goalie Jesper Lukassen, maar werd keer op keer goed verdedigd door met name het centrale duo Michiel Hullegie en Nick Mulder, die beiden wederom een prima wedstrijd speelden.

In de 26ste minuut ging het toch mis toen een afgeslagen bal voor de voeten kwam van aanvoerder Ton Jansen die van dichtbij gemakkelijk de gelijkmaker kon aantekenen; 1-1.

SC Markelo nam na deze gelijkmaker het initiatief en kreeg een paar kansen om op voorsprong te komen. Middenvelder Miquel Schippers kwam voorbij Michiel Hullegie en zijn schot ging net naast het doel van Jesper Lukassen. Kort daarna was Mickey Slotman dicht bij een doelpunt; hij draaide zich knap vrij in de zestien door de bal achter zijn standbeen te plaatsen waarna hij snel op doel schoot en Jesper Lukassen de nodige redding moest brengen.

SV Schalkhaar bleef goed spelen en kwam in de 45ste minuut alsnog op voorsprong. De jonge Emirhan Türk kreeg de bal aangespeeld van zo’n 20 meter midden voor het doel van SC Markelo, hij bedacht zich niet en schoot de bal van ruim buiten de zestien snoeihard in de bovenhoek: 2-1.

De tweede helft kwam SV Schalkhaar prima uit de startblokken en was het de betere ploeg, zeker het begin van de tweede helft. Jason Westerkamp werd door Nick Mulder weggestuurd maar kwam te kort op de achterlijn om de keeper te verrassen.

Kort daarop had SV Schalkhaar de voorsprong moeten vergroten. SC Markelo stond verdedigend verkeerd en leed onnodig balverlies waarna de rappe Kick Brouwer er alleen vandoor ging. Naast hem liep buitenspeler Emirhan Türk mee waarna het stel samen op zoek ging naar keeper Ruben Olminkhof. Kick Brouwer speelde de vrijstaande Emirhan Türk aan die vervolgens van dichtbij de bal naast het lege doel schoot; de ultieme mogelijkheid om op 3-1 voorsprong te komen.

Wat voor de thuisploeg op dat moment niet lukte, gebeurde drie minuten later wel aan de andere kant. Eerst was er nog een redding nodig van Jesper Lukassen, die een vrije trap van Marcio Kok tot corner moest verwerken, maar de volgende kans was wel raak. In de 60ste minuut kreeg Miquel Schipper iets teveel ruimte waarna hij met een goed schot doel trof; 2-2.

Het laatste half uur kende geen winnaar, alleen het publiek kreeg een mooie strijd voorgeschoteld. Het middenveld van beide ploegen werd groter, waardoor er met de lange bal steeds meer gevaar kwam voor beide doelen. Het spel golfde op en neer. Opvallend was dat Bjorn Duteweert na maandenlang blessureleed in het veld werd gebracht en weer minuten mocht maken bij SV Schalkhaar 1.

Dat de wedstrijd eindigde in een gelijkspel was uiteindelijk ook wel het meest verdiend. Een verliezer kende deze wedstrijd vandaag niet. Beide ploegen hebben er een mooie wedstrijd van gemaakt, dat 90 minuten boeide bij het publiek van zowel SV Schalkhaar als SC Markelo.

Voor SV Schalkhaar wacht dinsdagavond 6 februari het restant van de gestaakte wedstrijd tegen VV Columbia, waar het nog minimaal een kwartier moet spelen. Daarna is er twee weekenden geen competitie en moet het op 25 februari op bezoek bij DVC’26.

De eerstvolgende thuiswedstrijd op de Horsterhoek is zondag 3 maart, aanvang 14.00 uur. Dan is SC Varsseveld de tegenstander.