Het seizoen voor Sportclub Deventer zit er op. Na een slechte wedstrijd in Gorssel eindigde het seizoen op de 8e plek. Wie onze verslagen dit seizoen heeft gelezen, kan hebben gemerkt dat het elke keer door een andere pen is geschreven. We laten namelijk spelers wedstrijdverslagen schrijven, maar nu het seizoen er op zit past een seizoensoverzicht vanuit de technische staf.

Het wordt vaak gezegd: jonge spelers kunnen hoge pieken afwisselen met diepe dalen. Nou die hebben we meegemaakt! Het seizoen begon heel voortvarend. In de eerste wedstrijden wonnen we knap bij Harfsen en thuis van Helios. Toen de competitie werd stilgelegd, stonden we prima gepositioneerd in de ranglijst. We konden ons goed meten met Blauw Wit, Terborg en Twello, maar hielden er slechts 1 punt aan over.

Na de wedstrijd bij Almen kwam de klad er in. We pakten op z’n tijd nog wel wat punten, maar verloren de aansluiting met de subtop. Daar zat te vaak een flinke zeperd bij: de terugwedstrijden tegen Terborg, Twello, Helios en Blauw Wit werden dik verloren. Het levert evenveel punten op als een 0-1 nederlaag, maar het resulteerde erin dat je op een wat grauwe positie op de ranglijst eindigt. Cruijff zei daar ooit over: “Het behoort tot de wetten van het voetbal dat op succes vaak een grote teleurstelling volgt.” De laatste wedstrijden tegen Winterswijk en Almen pakten we de draad weer goed op, maar de wedstrijd tegen Gorssel was er wellicht toch nog één teveel: de pijp was leeg. Een groot compliment aan de spelers die het hele seizoen trouw zijn komen trainen in voor- en tegenspoed.

Opvallend aan onze ranglijst is ook ons doelsaldo. Tijn Vegelin en Roan Koekkoek zijn samen topscoorder geworden met ieder 16 goals. Kijkend naar het totale aantal gemaakte goals, doe je bij de topploegen mee. Bij de hoeveelheid tegengoals nadrukkelijk bij de onderste ploegen. Daar moeten we echt een flinke slag maken volgend seizoen. Het gebeurde te vaak dat we zélf de aanleiding gaven tot een tegengoal. Volgend jaar gaan we nadrukkelijk werken met videobeelden om beter te worden. We kunnen niet ‘even’ leunen op routiniers of meer ervaren spelers opsnorren uit lagere teams om uit hun kennis en kunde te putten. Als we krap zaten, heeft de O19 ons heel goed geholpen. Dat maakt wel dat je op zoek bent naar alternatieven om nieuwe inzichten te verkrijgen. We zijn als team dankbaar dat de ‘vrienden van Sportclub Deventer’ hier financieel in wil bijdragen.

We nemen nu even afstand om over een paar weken de draad weer even kort op te pakken in de nieuwe samenstelling. Vanuit de huidige groep nemen we alleen afscheid van Alban Cakiqi (voor de winterstop al gestopt wegens een zware blessure) en Milion Tsegay Haile (eveneens in de winter gestopt na een verhuizing). We gaan door met het opleiden van eigen spelers vanuit de club. Het is een goed signaal dat spelers graag bij ons blijven ook al werd er toenadering gezocht door andere clubs. Naast een eerste selectie, starten we volgend seizoen ook met een 2e selectie. Beiden zullen gaandeweg de voorbereiding meer en meer vorm krijgen.

Een ander citaat van Cruijff is: ‘Je wordt beter door slechter te worden’. Laten we daar lering uit trekken, met name uit de tweede seizoenshelft. Het was een seizoen vol leermomenten. Weten we onze kansen nóg vaker te benutten en de ondergrens van ons spel te verhogen, dan willen we proberen om volgend jaar voor een periode mee te doen. We laten ons niet gek maken, want ‘wij zijn Sportclub Deventer en Sportclub Deventer dat zijn wij!’

Vorig artikelGemakzuchtig Twello verliest van Harfsen
Volgend artikelSV Schalkhaar – SDC’12 in het teken van afscheid