In het ongeschreven ‘Boek der Voetbalwetten’ loopt elke club wel eens tegen een aantal van deze wetten aan. Gevoelsmatig vaker ten nadele dan dat er voordeel uit wordt gehaald. Sportclub Deventer zat afgelopen zaterdag in Glanerbrug aan de goede kant van deze voetbalwetten.

Na een tik op de neus in de thuiswedstrijd tegen Oeken van vorige week, kon er gelukkig weer een beroep worden gedaan op Stan Berends. Het team wilde zich revancheren en weer opnieuw aanhaken in de brede middenmoot.

Eilermark startte sterk aan de wedstrijd en Sportclub had moeite om tot een goede opbouw te komen. De inzet en wil was zichtbaar, maar er werd te makkelijk balverlies geleden. Hierdoor kwam Sportclub maar moeilijk van eigen helft af. Eilermark voetbalde makkelijk met hun nr 10 Tom Hardiek als zwervende speler op het veld. Eenmaal voor de goal van de gasten hadden de aanvallers hun vizier gelukkig niet op scherp staan.

Grensrechter Hagen had zijn arendsoog wel goed afgesteld, want hij vlagde terecht de 1-0 af nadat de bal bij het breed leggen voor de goal buitenspel bleek. Met goed keeperswerk van Nelson Lammertink en het nodige kunst- en vliegwerk bleef ‘de nul’ op het scorebord bij de thuisspelende ploeg.  Na 30 minuten kreeg Sportclub wat meer grip op de wedstrijd en kwam het aanvallend ook vaker voor de goal. Een voorzet bij de tweede paal kon door Dexter Verdonk helaas niet worden binnengegleden.

In de rust werd de tactiek besproken hoe hun nr 10 te neutraliseren en geduldig te blijven, omdat de ruimtes wel groter zouden gaan worden. Roan Koekkoek en Milion Tsegay werden ook ingebracht. In het eerste kwartier was het bij momenten weer billenknijpen. Eilermark ging verder met waar ze de eerste helft mee bezig waren: kansen om zeep helpen. Seb Moody haalde een bal van de lijn die vervolgens via de lat over ging.

Op dat moment trad voetbalwet 1 in werking met de gedachte: ‘Als zulke kansen al gemist worden, wordt dit dan zo’n dag?’ Ja, het werd zo’n dag. Na een goede combinatie op het middenveld werd Calvin Jongsma diep gestuurd door Stan Berends en hij rondde feilloos af. Een mokerslag voor de één en een gevoel van weelde voor de ander! Hierna nam Eilermark meer risico en kwam Sportclub er vaker in de counter uit.

Het eigen vizier stond hier helaas zelf ook niet altijd even scherp en bleef het spannend. Gelukkig gooide Roan Koekkoek met een bekeken schot de wedstrijd op slot: 0-2. Eilermark probeerde nog wel, maar kwam er eigenlijk niet meer gevaarlijk uit. Mede ook door het vele verdedigende werk dat Dexter Verdonk en Tijn Vegelin deden om het middenveld zo snel mogelijk te versterken. In de absolute slotfase kopte Eilermark nog een eretreffer in de kruising vanuit de corner. Helaas niet alsnog ‘de nul’, maar wie kon daar na afloop om malen gezien het spelbeeld….

Na 90 minuten kon er worden geconcludeerd dat hier de voetbalwet geldt dat je soms meer krijgt dan waar je recht op hebt. Zo was er de frustratie in de wedstrijd tegen Berghuizen, waarin je heer en meester was en niet verder kwam dan 1-1, maar deze wedstrijd is nu mooi gecompenseerd.

Volgende week eindigen we het voetbaljaar 2023 thuis tegen Sportlust Glanerbrug om 15:00uur.

65e 0-1 Calvin Jongsma
85e 0-2 Roan Koekkoek
90e 1-2 Eilermark