Voorwaarts verloor de eerste thuiswedstrijd aan de Laene met 1-3. Een verlies dat pas in de eindfase tot stand kwam. Het elftal had de eerste helft te veel respect voor De Bataven, daar deed het zichzelf tekort mee en maakte er, na op achterstand te zijn gekomen, een mooi voetbalgevecht van.

Een stuk schrijven over de wedstrijd is soms kiezen voor accenten in het verhaal. Ook vandaag waren er weer meerdere accenten te leggen, zoals bijvoorbeeld het eerste accent, de arbitrale leiding. De assistent van De Bataven kreeg van de arbiter alle vrijheid van handelen en de doorgaans zeer kundige assistent van Voorwaarts leek slechts het wedstrijdformulier te mogen vullen.

Het tweede accent betrof de sfeer in het veld. We zijn in Duistervoorde gewend dat de spelers nog liever schriftelijk kritiek leveren, dan elkaar met woorden ‘scherphouden’. Vandaag was de taal direct en onverbloemd. Tweeëntachtig minuten leverde dat gedisciplineerd voetbal op met een elftal dat zich terug wist te knokken in de wedstrijd.

En een derde accent, het spelbeeld krijgt het grootste podium. Voorwaarts had zich na een vroege achterstand prima in de wedstrijd geknokt, maar had voor een enkele wissel in de eindfase te veel omzettingen nodig.

De eerste helft kwam het elftal na 20 minuten op achterstand, 0-1. Een aanval over de rechterkant van de mannen uit Gendt werd fraai afgerond door de spits. Op dat moment een verdiende voorsprong. De goal was beter voor de wedstrijd, want Voorwaarts moest het initiatief pakken en dat bleek het goed te kunnen. Het leidde nog niet tot grote kansen voor de rust, maar de hoge druk op Bataven zorgde voor meer evenwicht in de wedstrijd.

Duels werden gewonnen en het middenveld kwam bovendrijven. Kaan Aygun kwam oog in oog met de keeper en Marcus van Geelen kon uit een moeilijke hoek net niet doeltreffend uithalen. De Bataven bleven ook nadrukkelijk aanwezig, maar leken vooral de 0-1 tot aan de rust over de streep te willen trekken. Ruststand 0-1

Na rust, een oranje brigade dat met nog meer elan druk zette op de tegenstander en met direct spel ook al vroeg tot succes kwam. Een verre uittrap van keeper Patrick ter Mate leidde tot een één op één met de keeper voor Bruce Schotman en die kun je om een boodschap sturen, 1-1.

Daarna zette De Bataven meer druk, maar bleef Voorwaarts goed georganiseerd overeind en de bal had aan de andere kant na een overtreding op Cengizhan Genc ook op de stip gelegd kunnen worden. Schoten van Marcus en Cengizhan hadden daarna niet het juiste venijn. De Bataven bleef niet onbetuigd, maar bleek in kansrijke situaties besluiteloos of keeper Patrick ter Mate stond op zijn post.

In de 82ste minuut een cruciaal moment. Voorwaarts dwong een corner af en uit de corner bleek de restverdediging niet op orde. De ruimte voor de Bataven-aanvaller om naar het doel op te stomen was groot. Voor de aanvaller was het hierdoor een koud kunstje om de 1-2 binnen te schieten. Mogelijk kon de zee van ruimte verklaard worden door de net daarvoor uitgevoerde wissel. De degelijk spelende linkervleugelverdediger Sem Mensink, moest met een hoofdblessure vervangen worden en dat leidde tot meer dan één omzetting in het veld.

Ten slotte was het doelpunt in blessuretijd voor de statistieken, 1-3.

Voorwaarts speelt volgende week in Berghem tegen de plaatselijke trots. Beide teams zullen vooral baat hebben bij drie punten.