Ook bij FC RDC staat de tijd stil:“…toch wel erg jammer dat het zo kort heeft geduurd”

In de voetballoze periode moeten de amateurclubs afwachten wat de nieuwe plannen gaan worden en hoe dit seizoen alsnog zal uitpakken. Is er alsnog promotie mogelijk, komen er nog wel inkomsten voor september en wat nu te doen? FC RDC en Roy Beumer vertellen hun relaas.

FC RDC staat bekend als zeer actieve vereniging, al van voor de twee fusieperiodes zijn trouwe vrijwilligers in de weer met diverse evenementen rondom de club en hun leden. Zo zou er deze zomer de finaledag van de KNVB beker gespeeld worden op het terrein ‘Sportpark Borgele’. Het Coronavirus legde ogenschijnlijk de hele vereniging lam. Ogenschijnlijk, want achter de gesloten deuren en in vele huiskamers wordt doorgewerkt en gedacht richting het nieuwe seizoen.

Luuk Helms FC RDC foto: Pim Nauta
Luuk Helms FC RDC foto: Pim Nauta

Want dit seizoen is natuurlijk voorbij, een bewogen seizoen voor de zaterdag vierdeklasser uit Deventer. Jacob Ensing werd halverwege ‘afgelost’ door Roy Beumer. Maar voordat Roy ook maar een beetje grip kon krijgen op zijn selectie, zette de KNVB al een streep onder het huidige seizoen. Roy kijkt enigszins teleurgesteld achterom: “ Voor mij was het inderdaad erg kort en ik vind het eerlijk gezegd achteraf toch wel erg jammer dat het zo kort heeft geduurd.” Roy mijmert terug naar zijn vele arbeid vanaf de winterperiode: “ Ik had het wel erg naar mijn zin, dit omdat de groep is opgestaan en verantwoordelijkheden heeft genomen voor dat wat er is gebeurd voor mijn tussenkomst.”

In onderling overleg heeft Jacob Ensing in december besloten de groep over te dragen aan een andere oefenmeester en voortijdig FC RDC te verlaten. “De groep op is ondertussen opgestaan en heeft eigen verantwoordelijkheden  genomen voor wat er is gebeurd was voor mijn tussenkomst. Dat zagen we al vrij snel terug in de trainingsopkomst, maar ook in het vertoonde spel gedurende de wedstrijden, dit op het vlak van discipline, maar ook strijd en natuurlijk direct terug te zien in de behaalde resultaten.” Roy was door het FC RDC bestuur gevraagd ad-interim de groep onder zijn hoede te nemen tot het einde van dit seizoen, dat einde kwam wel wat eerder dan verwacht: “Ik begon mij net weer wat op mijn plaats te voelen, vond het zelf ook weer erg leuk om op het veld en langs de lijn te staan.”

Roy Beumer in de tweede seizoenshelft kort aan het roer bij FC RDC, foto Erik van Luttikhuizen

De groep, die vanaf komende zomer onder leiding staat van Paul Roskam, is wel naar huis gestuurd met een opdracht tot zelfdiscipline. Zo heeft de club fysio oefeningen en adviezen meegegeven en staat ter beschikking bij vragen en/of problemen. Roy zelf heeft het losgelaten: “Ik heb niets verder afgesproken met de boys, ze zorgen goed voor zichzelf.” Hele fanatieke jongens zijn creatief en melden zich bij trainer Roy: “Een enkeling komt bij mij materiaal ophalen om te trainen en een enkeling gaat met vrienden (maximaal 2 man en met respect voor de gestelde regels) een training doen.” Roy sluit af erg uit te kijken naar het nieuwe seizoen: “Daarin gaan we met eigen jongens en een passende trainer proberen het plezier, gecombineerd met prestatie, voort te zetten.”

Op de club wordt er nog regelmatig geklust aan het clubhuis. Nadat FC RDC de tribune al had gerenoveerd, ondergaat nu de kantine een ‘make-over’. Zolang het binnen de gestelde regels mogelijk is, worden moderne en gezellige aspecten toegevoegd aan het mooie clubgebouw op Sportpark Borgele. Ad-interim voorzitter Paul van Gurp informeert regelmatig de leden middels een nieuwsbrief en roept op wel naar elkaar om te blijven kijken middels app , mail en telefoon. Daarnaast informeerde hij de leden aangaande de financiële situatie en kreeg daarop enkele hartverwarmende reacties: “Enkele trainers en andere vrijwilligers hebben aangegeven af te zien van hun vergoeding, iets wat bij mij direct een ‘wow’ effect gaf, echt  hartverwarmend. ” Ook doneert een ondernemende vader van een lid een deel van de opbrengst van mondkapjes en ander veel gevraagd desinfectiemateriaal aan de club.” (actie ‘Healthfriend steunt FC RDC’ op www.healthfriend.nl) Warme reacties dus voor een club in nood, daar zullen alle verenigingen zich wel in herkennen momenteel.

Gijs Borkent in actie gedurende EZC'84 vs. FC RDC (foto Carlo Zwarthof)
Gijs Borkent in actie gedurende EZC’84 vs. FC RDC (foto Carlo Zwarthof)

FC RDC wenst alle verenigingen veel succes en sterkte in deze bizarre tijden en roept alle leden van de Deventer voetbalclubs op om ook mee te denken met hun vereniging!