Afgelopen zaterdag zakte FC RDC collectief door de ondergrens in Ermelo. Na twee overwinningen op rij, verloor het bij EFC ’58 met 6-0.

Slecht begon de Deventer ploeg niet in een lommerrijke omgeving. Waar de zon scheen op Sportpark ‘De Zanderij’, speelde het elftal van trainer Jacob Ensing een prima eerste kwart van de wedstrijd. Fel, fanatiek en gedreven, hetgeen leidde tot de eerste kans via basis-debutant Jorrit Draaijer. Hij krulde de bal richting de uiterste hoek, maar de Ermelose sluitpost voorkwam tot twee keer toe de openingstreffer.

In eerste instantie door de inzet van Draaijer te keren, maar ook door de rebound van Durk-Jan Sinnema op katachtige wijze uit zijn doel te ranselen. Na 19 minuten wedstrijd kwam de thuisclub pas het eerst gevaarlijk voor het doel van FC RDC keeper Voortman. Twee minuten later was spits Luuk Helms dicht bij de 0-1, hij won het kopduel van de verdediger én de doelman op voorzet van Koen Wagenvoort. Echter de inzet van de jonge spits was net te zacht en kon nipt van de doellijn gekeerd worden.

Halverwege de eerste helft kantelde het plots, verloor FC RDC de controle over de wedstrijd wat leidde tot twee tegentreffers binnen drie minuten. Tien minuten voor de thee stonden de elf van Ensing niet goed bij een inworp niet ver van de achterlijn. John-Ross Bonevacia liet zich kinderlijk aftroeven door de rappe linksbuiten van de thuisploeg en diens voorzet werd een prooi voor de spits, daar waar Koen Wagenvoort te laat reageerde.

Drie minuten na de 1-0 beloonde de thuisclub zichzelf opnieuw in de fase waarin zij beter waren. John-Ross Bonevacia was opnieuw niet scherp, verloor simpel de bal op het middenveld waarna het rap werd uitgespeeld voor de 2-0, de tweede tegentreffer in drie minuten tijd voor FC RDC. Voer voor trainer Ensing in de rust die zinspeelde op de mogelijkheden die er waren, mede getuige de prima openingsfase.

Beeld uit EFC'58 vs. FC RDC (271019)
Beeld uit EFC’58 vs. FC RDC (271019)

Maar drie minuten nadat de prima leidende scheidsrechter het startsignaal gaf voor het tweede deel, was de wedstrijd volledig gespeeld. De ongelukkig spelende routinier Dirk-Jan Sinnema speelde foutief in hetgeen simpel werd uitgespeeld voor de 3-0. Elf minuten later deelde routinier Tesh Ros in de malaise door de bal knullig te verliezen in een opmars naar voren. Het ontfutselde speeltuig werd eenvoudig binnen gewerkt voor de 4-0.

Het klinkt banaal met een 4-0 tussenstand, maar pas na 64 minuten spelen was de eerste echt goede aanval van de thuisclub de oorzaak van een treffer tegen FC RDC. De vier doelpunten er voor werden immers ingeleid door eigen dommigheden. Nu was de buitengewoon talentvolle rechtsbuiten iedereen te snel af en zijn voorzet was perfect op maat. Bij de tweede paal werd de 5-0 binnen gewerkt door het effectieve EFC ’58.

EFC kwam nog een keertje over rechts goed door, maar de voorzet van de uitblinkende vleugelspits werd niet goed ingekopt voor het doel van FC RDC. Pas een kwartier voor tijd kwamen de gasten uit Deventer weer gevaarlijk voor het vijandelijke doel. Jurgen Siepelinga kwam net tekort op een voorzet van de hardwerkende Martin Kok. Extra pijnlijk voor FC RDC was de tegenstoot vanuit die aanval.

Want die werd aan de andere kant wel tegen de touwen gewerkt voor de uiteindelijke 6-0. Een uitslag wat het veldspel en inzet wel goed weer gaf zaterdag middag. Niet dat EFC ’58 zo’n geweldige ploeg heeft en dit door enorm goed voetbal had afgedwongen, wel dat FC RDC na 20 minuten voetbal niet meer ‘thuis gaf’. Collectief zakte het diep door de ondergrens, zeker na de 3-0, enkele minuten na de thee. De gelaten trainer Jacob Ensing gaf aan ‘huiswerk’ genoeg te hebben voor de komende week.