Het voetbal leeft in Deventer, zowel Go Ahead Eagles als het amateurvoetbal. De voetballers zijn als het ware regionale beroemdheden. Elk jaar is het een komen en gaan van spelers. In de rubriek ‘De Kennismaking’, leren wij de nieuwe spelers kennen. De tweede editie is met Roy Smeitink, speler van Helios.

Hoi Roy, stel je eens voor aan het Deventer-voetbalpubliek!
Mijn naam is Roy Smeitink, 23 jaar en woon al mijn hele leven in Deventer. Ik heb net mijn MBO 4 diploma commercie/accountmanagement afgerond, nu de zomervakantie is afgelopen ben ik op zoek naar een baan hierin. Op dit moment werk ik bij Sandd, wat ik al ruim 1,5 jaar met veel plezier doe. Ik woon sinds begin september weer thuis nadat ik 1 jaar uit huis ben geweest. Nu ik fulltime ga werken dacht ik weer lekker thuis te gaan wonen om zo alle kosten wat te dimmen en lekker te kunnen leven. Bovendien, thuis wonen is ook best fijn.

Hoe zag jouw voetbalcarrière eruit tot zover?
Ik ben op mijn zesde begonnen met voetballen bij SV Colmschate, in de F6. Hier heb ik de hele jeugd gespeeld en vanaf de F1 alle selectie elftallen doorlopen. Ik heb voornamelijk in de aanval of op de nummer tien positie gestaan. In de D1 was ik de speler die eigenlijk overal stond, van spits tot rechtsback. Dat jaar werden wij zowel kampioen als bekerwinnaar. Het mooiste jaar in de jeugd was het laatste jaar. Met de A1 zouden wij tweede klasse gaan spelen. Er kwam een plekje vrij in de eerste klasse, wij mochten doorstromen, deden lang bovenin mee en eindigde uiteindelijk vijfde!

Hierna ben ik direct doorgestroomd naar het eerste elftal, daar heb ik 2,5 jaar gevoetbald, met als hoogtepunt het kampioenschap in de derde klasse. Toen ben ik gestopt in het eerste en ben ik op zaterdag gaan voetballen in een vriendenteam. Daar zijn wij twee keer kampioen geworden. Wij zijn vervolgens naar Helios overgestapt, waar wij het eerste elftal op zaterdag werden. Dit team stopte, waardoor ik nu ben aangesloten bij het eerste op zondag van Helios.

Wat voor type voetballer ben jij, wat zijn jouw kwaliteiten?
Ik ben een voetballer die rustig aan de bal is. Ik ben fysiek sterk en redelijk snel.

Foto: Han Balk

Jullie kenden bij Colmschate als het tweede zaterdag team veel successen. Waarom zijn jullie bij Helios een selectieteam gaan starten, terwijl de meeste van jullie al jaren bij Colmschate speelden?
Na 2 jaar mooie jaren als zaterdagteam bij Colmschate merkten we binnen de club dat de vraag naar zaterdagvoetbal binnen de senioren steeds groter werd. Dit ging wel tegen het beleid van de club in, want die willen graag klimmen met het eerste elftal.

Doordat zaterdagvoetbal in trek raakte, kozen bepaalde spelers om i.p.v op zondag bij het eerste te gaan voetballen, bij ons op zaterdag te gaan voetballen. Daarnaast werd er gezien dat op lange termijn het zaterdagvoetbal het over zou nemen van het zondagvoetbal. Hier hebben wij in ons tweede jaar met het bestuur veel gesprekken over gevoerd. Helaas kwamen wij niet tot een gezamenlijke oplossing. Hierdoor werden wij genoodzaakt verder te gaan kijken, ondanks dat 80% van ons team toch al 10/15 jaar bij Colmschate had gevoetbald. Uiteindelijk zijn wij bij Helios uitgekomen en dachten wij dat na twee kampioenschappen op het reserve niveau, we het konden proberen als eerste team op zaterdag.

Na één jaar het eerste elftal gevormd te hebben op zaterdag bij Helios, besloten jullie niet verder te gaan als selectieteam. Waarom hebben jullie dit besloten en waarom ben jij niet met de grootste groep meegegaan naar het tweede elftal?
Wij draaiden een heel teleurstellend seizoen als eerste elftal en eindigde onderaan. Wij zaten nu drie jaar als groep bij elkaar. De meesten waren inmiddels afgestudeerd en gingen werken, anderen gingen elders wonen of konden het niet combineren met stage. Op trainingen stonden we vaak maar met zeven man te trainen. Dit alles bij elkaar zorgde ervoor dat er besloten werd te stoppen als eerste elftal. Een enkeling keerde terug naar Colmschate, sommige stopten helemaal met voetbal, de rest vormde het nieuwe tweede zaterdag elftal bij Helios.

Ik trainde al vanaf vorig jaar oktober mee met het eerste zondag elftal. De rest van het seizoen ben ik dit blijven doen, waardoor ik het team al goed heb leren kennen. De uitdaging om weer te presteren op een hoger niveau werd sterker, waardoor ik besloot om vanaf dit seizoen volledig aan te sluiten bij het eerste.

Je loopt nu een aantal weken mee in de voorbereiding, hoe bevalt je het tot zover bij de selectie van Helios?
Leuk en gezellig. Met een nieuwe trainer en een grote selectie zijn het pittige trainingen. Iedereen kan goed met elkaar opschieten en het is een hecht team. Ik ben blij met de overstap en hoewel ik nog geen minuten heb kunnen maken in het eerste hoop ik deze natuurlijk wel te gaan maken verder in het seizoen.

Tot slot, wat kunnen de mensen verwachten van jouw persoonlijk en van Helios dit seizoen?
Van mij persoonlijk is het moeilijk te zeggen. Ik heb een kleine blessure gehad aan mijn teen, mede hierdoor heb ik nog geen minuten gemaakt. Mocht die kans er straks komen, zal ik natuurlijk alles geven waar het team mij nodig heeft. Als team zijnde denk ik dat mensen leuk en mooi voetbal van ons kunnen verwachten. Wij hebben een redelijk jong team, dat uitstraalt met veel plezier op het veld te staan. Wij hopen zeker bij de bovenste 4/5 plekken te eindigen en misschien wel een periode te pakken.