De KNVB maakte 31 maart bekend dat alle amateurcompetities ten einde zijn. In het kort betekent dit dat er geen eindstanden komen, en er dus ook geen kampioenen, promovendi en degradanten zijn. Ook worden de bekerkampioenschappen niet meer uitgespeeld. Het volgende seizoen start iedereen in dezelfde klasse als bij de start van het huidige seizoen.

Met het oog op de dinsdag door het kabinet aangekondigde maatregelen om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan heeft de KNVB, na beraad, besloten dat de competities van het amateurvoetbal dit seizoen niet meer worden hervat. Dat geldt voor de mannen, vrouwen en jeugd, in de zaal en op het veld, op alle amateurniveaus* en in heel Nederland. Door de nieuwe overheidsmaatregelen is het niet toegestaan om tot en met 28 april te voetballen.

Er is tevens besloten dat er voor dit seizoen geen eindstanden komen en er dus ook geen kampioenen, promovendi en degradanten zijn. Ook worden de bekerkampioenschappen niet meer uitgespeeld. Het volgend seizoen start iedereen in dezelfde klasse als bij aanvang van het huidige seizoen. Een werkgroep van de KNVB gaat de consequenties hiervan nader uitwerken.

Afgelopen weekend peilde Deventer Voetbal de mening van voetbalminnend Deventer. Wij vroegen onze volgers een advies uit te brengen aan de KNVB. Een (kleine) minderheid, 38% (2e plek van 4 opties) gaf al aan dat ‘Geen winnaars / verliezers’ een goede optie zou zijn.

Voor enkele Deventer Voetbal clubs, welke een cruciale plek innamen op de huidige ranglijst, is het een voordeel of een nadeel. Zo is ABS evenals IJsselstreek, geen kampioen en zal het niet promoveren. Positiever is het voor Colmschate dat nu niet degradeert ondanks de lage positie die het inneemt op de ranglijst momenteel. Hetzelfde geldt voor Sportclub Deventer dat ook op een degradatieplek bivakkeert. Alle clubs starten in het nieuwe seizoen in dezelfde klasse weer opnieuw zoals ze afgelopen zomer ook zijn begonnen. Niet helemaal hetzelfde natuurlijk, want de trainers carrousel heeft veranderingen aangebracht evenals diverse spelers die ondertussen van club zullen gaan wisselen.

De KNVB belooft er alles aan te doen om de kosten voor verenigingen zo laag mogelijk te houden, zo ook de betalingen van clubs aan de bond. Zo is vandaag besloten dat de twee resterende maandelijkse incasso’s van april en mei niet worden uitgevoerd. In juni maakt de KNVB de eindafrekening over het seizoen 2019/’20 op. Hierin gaan vanzelfsprekend een aantal kosten beduidend lager uitvallen voor de clubs. Daarnaast geeft de KNVB een restitutie op de reeds in rekening gebrachte wedstrijdgelden. De hoogte van deze restitutie is gebaseerd op het aantal niet gespeelde wedstrijden. Dit is uiteindelijk terug te zien in de eindafrekening.

Met als doel de totale financiële consequenties van deze crisis voor clubs enigszins te beperken, trekt de KNVB ook gezamenlijk op met NOC*NSF en de overheid en maakt zich sterk voor onder meer een noodfonds voor de sport.

* De enige uitzonderingen zijn de competities waarbij men voor een Europees ticket speelt: Eredivisie Vrouwen, Eredivisie Zaal en Eredivisie O19.

Vorig artikel– UPDATE – Competitie uitspelen of…
Volgend artikelDe rood-gele column van Robert Heukels – week 14
Erik van Luttikhuizen
Erik is ruim 50 jaar geleden geboren in Deventer en is besmet geraakt met Go Ahead Eagles virus in het thuisduel in 1978 tegen FC Amsterdam. Momenteel is Erik Internationaal Key Accountmanager bij een Duits bedrijf. Daarnaast vervult Erik vele vrijwilligerstaken, onder meer bij DeventerRTV, FC RDC en natuurlijk bij Deventer Voetbal!