“Een verplicht nummer. Wij gaan er op, de vraag is alleen hoe en met hoeveel”, zo schreef ik twee weken geleden over Ajax uit. Afijn, u kent de afloop. De boys van Kees schreven historie. En ik kon op functioneringsgesprek bij de hoofdredacteur van Deventer Voetbal. Die sprak zijn volste vertrouwen in mij uit en zei voor de volle 100% achter mij te staan. Groningen thuis kan dus zo maar mijn laatste Adelaarsoog zijn.

Adelaarsoog 21 november 2021 – FC Groningen thuis

Twaalf wedstrijden op weg. Geen degradatiestress maar middenmoot eredivisie met spectaculair en soms prima voetbal. Mooie woorden alom van analisten en commentatoren. PEC directeur Boudesteijn die laat weten te zoeken naar een trainer die zijn club zo laat voetballen als Go Ahead. En dan wacht FC Groningen thuis. Zondag om 12.15 uur. Om te watertanden.

Dus zouden mijn vingers gelukzalig over het toetsenbord moeten razen. In een flow, met de souplesse van Inigo, de gedrevenheid van Luuk en de onverzettelijkheid van Joris. Nee dus. Als dikke stront door een trechter, zo tik ik. Tergend traag poep ik de woorden op het scherm. Zuchtend, steunend, balend.

Want de Adelaarshorst blijft zondag dicht…

En wij weten allemaal waarom. Dat is zwaar kloten en daar vinden wij allemaal wat van. Ik ook. Maar wat? Dat hou ik lekker voor mij. En dat zouden meer mensen moeten doen. Ons land wordt niet alleen geteisterd door Corona maar ook door een collectief ontstoken zeurblaas. Dus rap over naar iets wat ons nog wel verbindt. Voetballen!  FC Groningen thuis, de mannen van Kees op het veld en wij voor de buis, of lekker nostalgisch aan de radio gekluisterd bij Salland1.

GVAV – Ik hou van clubs met verhalen. En FC Groningen is een club met veel verhalen. In 1971 voortgekomen uit de Groningse Atletiek en Voetbalvereniging GVAV. Tegen die club debuteerde Johan Cruijff in november 1964 in het betaalde voetbal. GVAV was ook de club van de legendarische doelman Tonny van Leeuwen. Zeven goals tegen in het seizoen 1970-1971. En denkend aan Groningen verschijnen natuurlijk ook het aloude Oosterparkstadion, Milko Duroski, Fandi Ahmad, varkenshandelaar Renze de Vries, Arjan Robben en Dusan Tadic op het netvlies. Een prachtige club. Niet weg te denken uit Nederland Voetballand.

Maar ze staan wel onder ons. Om precies te zijn op de vijftiende plaats. Elf punten uit twaalf wedstrijden. Dat is laag maar wel te verklaren. Er verdween deze zomer nog al wat kwaliteit bij Groningen. Denk aan Azor Matusiwa, Gabriel Gudmundsson, Sergio Padt en Ramon Pascal Lundqvist. Goeie spelers en dus bouwt Danny Buijs aan een nieuw team. En dat gaat met vallen en opstaan. Van NEC werd kansloos verloren, van AZ verdiend gewonnen.

Go Ahead Eagles Harly
Go Ahead Eagles Harly

Tomas Suslov – Via RTV Noord liet Buijs weten zondag te starten in een 4-2-3-1 formatie. Eerder speelde Buijs ook vaak met een 5-3-2 formatie. One to watch bij Groningen is de pas 19 jarige Slowaak Tomas Suslov. Aanvallende middenvelder, mooie speler, potentiële topper. Neraysho Kasanwirjo speelde vorig jaar nog met Jong Ajax tegen ons en doet het nu goed in Groningen. Schijnt wel licht geblesseerd te zijn. Dat geldt ook van Damil Dankerlui en topscorer Ngonge. Wie zeker niet speelt is Romano Postema die wij nog kennen van FC Den Bosch. Mike te Wierik zit zondag voor het eerst weer bij de selectie na een lange blessure.

De wat matige seizoenstart leidt niet tot grote paniek in Groningen. Er is vorig jaar flink gecasht op de transfermarkt en Danny Buijs krijgt de tijd om een nieuw team te bouwen.

Kuipers  – Genoeg over Groningen. Over naar Go Ahead. Want wat gaat het mooi mensen! En lukt het om die flow nog even vast te houden? Op basis van de stand zijn wij zondag favoriet. Maar daar wil Kees van Wonderen niets van weten. Groningen heeft volgens Kees een knap team dat steeds beter gaat spelen. En Go Ahead moet volgens de kersverse kroonprins van het vaderlandse trainersgilde echt top zijn om een vuist te kunnen maken.

Bovendien hebben wij wat tegenslag. De mededeling dat linksback en aanvoerder Bas Kuipers er even uit ligt voelt als een tikkie. Samen met Luuk Brouwers is Bas toch de verpersoonlijking van de successen van de afgelopen anderhalf jaar. Het heeft er alle schijn van dat Kuipers zondag wordt vervangen door Mats Deijl. Die deed dat verdienstelijk in de oefenmatch tegen SV Meppen maar het blijft een rechtspoot op links. En dat is toch net iets lastiger voorzetten.

Naast Kuipers spelen ook Heil en Marc Cardona niet. Ook dat is zonde. Heil brengt als invaller altijd schwung terwijl Cardona er ook aan leek te komen. De absentie van Cardona betekent zonder twijfel de rentree van Isac Lidberg in de spits. En ook Mulenga is weer fit. Altijd fijn om hem achter de hand te hebben.

Wij gaan het zien mensen. Niet in het stadion maar voor de buis of luisterend naar de radio. Het is niet anders.

Roodgele groet,
Toon Schuiling

Wedstrijd live volgen met eigen verslaggevers – Wil je Go Ahead Eagles vs. FC Groningen rechtstreeks volgen? Ieder Kowet duel wordt live verslagen door het sportprogramma Salland Sport (voorheen Sport Live) zodat je thuis op de bank of in de auto volledig het gevoel van het duel mee krijgt. Zo ook komende zondagmiddag in een uitzending die om 12:00 uur start met nieuws en voorbeschouwingen, maar de rode draad is Go Ahead Eagles.

Twee verslaggevers zitten voor u live in het stadion en zij nemen u mee in de sfeer en de spanning van ieder duel. De wedstrijd in De Adelaarshorst start om 12:15 uur.

Salland Sport is een programma van de streekzender Salland1 dat op de oude DRTV kabelfrequenties te ontvangen is: via de kabel op 104.1 of via ether op 107.3. Buiten Deventer is dat: Raalte 105.1 en Wijhe 105.7 Via DAB stemt u af op kanaal 7B.


Online kunt u luisteren via RadioFM, Nederlandseradio, radioviainternet of via de eigen website van de streekomroep Salland1.

(klik op één van de bovenstaande linkjes om online te luisteren)

Verslaggevers Salland Sport bij Salland1: Erik van Luttikhuizen en Patrick Kieftenbelt

Even terugluisteren naar de laatste competitiewedstrijd van Go Ahead Eagles? Via onderstaande link hoort u een samenvatting van Go Ahead Eagles vs. Fortina S.van vorige week zondag. Zie het als een voorproefje van wat u kunt verwachten van een uitzending van Salland Sport bij Salland1, de streekzender voor Olst, Wijhe, Raalte en Deventer.

Vorig artikelHulle passt ‘m door – met Max Gütlich van Kon. UD
Volgend artikelFysiek sterker SV Almen troeft SV Twello volledig af.
Toon Schuiling is geboren en getogen in Wijhe, de parel aan de IJssel. Is een leven lang full time Go Ahead supporter. Vak 11, met zoon Thijs en zwager Jos. Zette in de vorige eeuw de lijnen uit in het vijfde elftal van de Roomsch Katholieke Sportclub IJsselboys. Verdient een boterhammetje in de overheidscommunicatie.