FC RDC won afgelopen zaterdag in de beker thuis van Gorssel mede dankzij uitstekend keeperswerk van Michel Voortman. In de allerlaatste minuut liet zijn team hem echter in de steek waardoor Gorssel een eretreffer (4-1) mocht aantekenen.

Hij brieste, foeterde tegen zijn verdedigers en hobbelde teleurgesteld richting de kleedkamer. Een duidelijke 4-1 zege, maar keepers zijn eenlingen, hebben hun eigen doel en Michel was er heel dicht bij; een clean sheet.

FC RDC Sportpark Borgele vv Gorssel

Ongelukkig
De ‘Balcony side’ was goed gevuld terwijl de najaarszon Sportpark Borgele gezellig aankleedde. Het FC RDC van trainer Jacob Ensing dwong direct zijn wil op aan Gorssel en na 8 minuten spelen had het al 1-0 moeten staan toen spits Luuk Helms een enorme kans geboden werd, echter schoof hij de bal tegen de paal en ook vanuit de rebound was Helms ongelukkig.

Beeld uit FC RDC vs. vv Gorssel op Sportpark Borgele (foto: Erik van Luttikhuizen)

Vertrouwen
Het team putte er vertrouwen uit en meer nog toen twee minuten later hun doelman Michel Voortman goed handelend optrad bij een scherpe dieptebal van de gasten uit Gorssel. FC RDC bleef de dominante ploeg, maar vv Gorssel maakte goed gebruik van de vele slordigheden waardoor zij vanuit de omschakeling diverse keren gevaarlijk voor keeper Voortman verschenen.

Koelbloedig
Luuk Helms mist dan voor het doel, na goed doorzetten van Mathieu Steenbergen, en aan de andere zijde was daar weer Michel Voortman die lang bleef staan in een 1 op 1 waardoor hij als overwinnaar achterbleef. Na een kwartier ging ‘de storm’ wat liggen tot aan de 27ste minuut toen Jurgen Siepelinga plots voor de Gorssel doelman opdook maar niet koelbloedig genoeg was om, zelfs in twee instanties, de sluitpost te verschalken.

Katachtig
Twee minuten later was daar aan de andere kant weer Michel Voortman die katachtig zijn doel schoon hield. FC RDC bleef bepalend, maar Gorssel was evenzo gevaarlijk vanuit de omschakeling. In de 34ste minuut was de Gorsselse  aanval de wanhoop nabij, want het spel mocht verrassend door waar de gasten het beste op anticipeerden. Maar koelbloedig oogden ze niet, maarja, die FC RDC doelman was een vervelende sta in de weg die ook op dat moment voor het speeltuig dook en zelfs in tweede instantie nog een been tegen de bal kreeg.

Ervaring
Even voor de thee was het senior Tesh Ros die ver op de helft van Gorssel penetreerde en vanuit een combinatie het zicht op de doelman had. Die stond wat ver voor de goal, maar de afstand was dan ook groot. Geen probleem voor de 41-jarige laatste man van FC RDC zo bleek, want hij lepelde het speeltuig over de goalie in de verre hoek. Een wonderschone treffer die de stand halverwege op 1-0 zette.

Aan de hand
Trainer Jacob Ensing was alles behalve tevreden in zijn speech tijdens de rust. Zijn team speelde slordig en gaf daarmee veel kansen weg terwijl ze zelf voor de goal niet scherp genoeg waren.  Zijn elf gaf er gehoor aan en invaller Mehmet Kisa nam zijn elftal al snel bij de hand. Met zijn onnavolgbare dribbels creëerde hij voor veel diepgang en gevaar. Na 2 minuten was het direct raak toen hij de bal oppikte op het middenveld en, eenmaal uitkomend voor de doelman, niet egoïstisch was. Luuk Helms mocht de 2-0 binnenschuiven.

Nummer 10
Gorssel kwam al snel weer voor Michel Voortman via een voorzet die de FC RDC verdediging niet weg kreeg. De pegel werd door Voortman gekeerd. De watervlugge Kisa bleek een plaag voor de Gorssel defensie en één van zijn vele dribbels werd in de 13e minuut gepromoveerd tot doelpunt, beheerst schoof de nummer 10 de 3-0 binnen.

Voetbalwet
Er was weer geen antwoord op dribbelkoning Kisa die over de knie ging binnen de beruchte lijnen in de 20ste minuut na rust. Echter keerde een aloude voetbalwet tegen hem, want de strafschop werd uit de hoek getoverd door de dappere Gorssel keeper. Even later stond hetzelfde duo weer centraal  en werd een inzet uit de tweede lijn weer een prooi voor de keeper.

Verschalken
De echte slordigheid verdween maar niet uit het spel van de thuisclub die zich gelukkig prees met de onpasseerbare Voortman. Gorssel trainer Tegelaar zal de komende week wel veel op afwerken gaan trainen om meer rendement uit de kansen te kunnen behalen. Halverwege de tweede helft toonden Helms en Kisa steeds meer chemie in een gelijk opgaande wedstrijd. Kisa probeerde met een curve in de verre hoek de doelman te verschalken echter had deze er goed het oog op.

Kopbal
De goed spelende jonge back Gijs Borkent liet even zijn man glippen, maar bedankte even later  collega Voortman die het weer oploste tussen de palen. Het werd bijna eentonig, Gorssel leek echt niet te kunnen scoren. FC RDC wel, want Jurgen Siepelinga vond eenvoudig zijn, volledig vrijstaande, collega Ufuk Dulkaroglu die de vrije trap promoveerde tot een treffer via een eenvoudige kopbal.

Capituleren
Tien minuten voor het einde ‘was de koek op’ en vond met name de thuisclub het wel prima. Daarmee deed het hun held van de dag ernstig tekort: doelman Michel Voortman. Eerst was de paal nog een sta in de weg, maar in de laatste minuut moest hij toch capituleren. Zijn defensie was daar debet aan en Voortman was teleurgesteld.

Leuke dingen
Trainer Ensing onderstreepte het ook na afloop. Zijn team was slordig in balbezit waardoor het nooit echt de wil kon opleggen aan tegenstander Gorssel. De overwinning zou zeker in gevaar zijn gekomen als Voortman geen sterke partij zou hebben gekeept. Aan de andere kant was de Deventer oefenmeester ook wel content met de groei die zijn selectie aan het doormaken is. “Er zit veel goed voetbal in, binnen een lekkere sfeer, waardoor we nog leuke dingen kunnen laten zien”.

Fotografen: Bart Riksten en Erik van Luttikhuizen