Het is algemeen bekend dat trainers graag over voetbal praten. We laten daarom tweewekelijks een hoofdtrainer uit het Deventer Voetbal aan het woord en leggen ze een aantal voetbalgerelateerde vragen voor. Deze zeventiende editie vroegen we Wouter Groot Lipman, hoofdtrainer van Sportclub Deventer, het hemd van het lijf.

Naam: Wouter Groot Lipman

Leeftijd: 35

Woonplaats: Terwolde

Relatie: Ja

Huidige club: Sportclub Deventer

Historie als voetballer: Nou er is weinig historie te melden, haha. Ik heb twee jaren gevoetbald, waarna ik op de goal terecht ben gekomen. Na de overgang van de A ben ik mij eigenlijk gaan richten op het trainerschap door de UEFA C te gaan volgen. Tevens dient de eerlijkheid te zeggen dat er met mij geen talent verloren is gegaan.

Historie als trainer: Ik heb diverse jeugdelftallen bij Diepenveen en Colmschate getraind, waarna ik mij ben gaan richten op het seniorenvoetbal. Na drie jaar het tweede van Colmschate vond ik het een mooi moment om de stap naar hoofdtrainer te maken. Nieuw Heeten bood mij deze. Vervolgens ben ik de afgelopen twee jaar, nouja vanwege Corona eigenlijk maar 1,5 jaar, trainer geweest in Broekland. Ik ben in het bezit van UEFA B en C en gediplomeerd jeugdcoördinator.

Favoriete formatie: Liefst speel ik 1:4:3:3, maar dit is niet altijd heilig. Ik werk tegenwoordig meer en meer vanuit principes waarbinnen je je team wil ontwikkelen. Soms moet je concessies doen aan je formatie vanwege de samenstelling van je groep. Vorig jaar misten we bij Broekland een tijd de volledige voorhoede en daardoor speelden we 1:4:4:2. Uiteindelijk draagt dit ook wel weer bij aan de ontwikkeling, want je leert dan ook hoe te spelen als een tegenstander in deze formatie speelt.

Beste prestatie als trainer: Prestaties zijn niet altijd even goed in prijzen uit te drukken. In de 3 jaar dat ik trainer was van het tweede van Colmschate werden we kampioen en wonnen we de beker in mijn eerste seizoen. Het tweede seizoen was een bijzondere: met het tweede werden we als promovendus wederom kampioen. Tegelijkertijd nam Sander Hulshof vijf wedstrijden voor het eind het stokje bij het eerste over en werd ik gevraagd om te assisteren. Vanuit een ‘kansloze’ positie wonnen we de laatste vijf wedstrijden en werden we alsnog kampioen. Wat bijvoorbeeld minder in een prijs is uit te drukken, is het seizoen dat ik Nieuw Heeten trainde. We waren vooraf een van dé degradatiekandidaten, maar de manier waarop we ons veilig speelden was erg knap. De laatste acht wedstrijden bleven we ongeslagen en wonnen er zelfs zes. Ook hier kijk ik met veel tevredenheid en trots op terug.

Waarom heb je gekozen voor het trainerschap: Het begon eigenlijk op het moment dat ik ging starten op de PABO. Het werken met kinderen in de schoolpraktijk, wilde ik ook doorzetten op het voetbalveld. Het beviel mij dermate goed dat ik diverse opleidingen bij de KNVB ben gaan volgen. Ik merkte dat hier meer mijn kracht ligt. Uiteindelijk ben ik op mijn 31e hoofdtrainer geworden. Ik vind het mooi om te zien dat clubs steeds vaker kiezen voor relatief jonge trainers.  

Ambities: Ik heb geen uitgesproken ambitie om op termijn UEFA A te gaan doen. Op termijn lijkt het me mooi om nog eens in de tweede of derde klasse te werken. Maar het niveau zegt me ook niet alles. Nu werk ik met een groep met veel potentie, maar dat (nog) speelt op het laagste niveau op de zaterdag. Ik vind het belangrijker om te werken met een groep die gretig is en er het maximale uit wil halen, al is het misschien op een lager niveau.

Hoe verloopt het huidige seizoen: Eigenlijk kun je daar in dit stadium nog weinig over zeggen. Sportclub Deventer staat voor een hele nieuwe start. Slechts drie spelers van vorig seizoen hebben de club gevolgd richting de zaterdag als nieuwe speeldag. In het voorjaar werd ik regelmatig aangesproken over ál die spelers die vertrokken en hoe dan verder. Gelukkig was het intern rustig en lag er een gedegen plan klaar. Sportclub Deventer heeft ruim tien jaar geleden vol ingezet op de jeugd. De jeugdafdeling floreert en kent een enorme groei in aantallen en niveau. De eerste lichting dient zich nu aan en maakt vervroegd de overstap naar de selectie. Een hele mooie uitdaging om mee aan de slag te gaan. Wat dat betreft staat de club nu echt op een omslagpunt: met eigen jongens het vlaggenschip van de club vertegenwoordigen.

Sterkste punten: Vroeger was ik veel nadrukkelijker aanwezig langs de zijlijn en zat ik veel korter op het spel. Met een stap achteruit zie ik nu meer en kan daardoor meer rust bewaren in de groep in voor- en tegenspoed: de stip aan de horizon blijven zien waar je heen wilt. Veel communiceren met spelers als groep en individu helpt daar enorm bij.

Verbeterpunten: Dingen waar ik als trainer geen directe invloed op heb, houden me nog wel eens te lang bezig wat kan frustreren. Verder hoor/kijk/lees ik graag hoe andere trainers werken en je daardoor ook als trainer verder te ontwikkelen.

Doelstelling met huidige club: Dit jaar wordt er geen doelstelling uitgesproken dat zich uitdrukt in een positie op de ranglijst. Wij willen een goede mix van voetbalontwikkeling en ervaring opdoen was seniorenvoetbal vraagt. De gemiddelde leeftijd van de groep ligt onder de twintig. Op de langere termijn willen we een stap omhoog.

Kampioen in de competitie: Helios met GFC uit Goor als gevaarlijke outsider.

Beste trainer: Arthur Isselman heeft tijdens KNVB-cursussen het vuurtje voor het trainerschap echt aangewakkerd. Wat een gedreven man is dat! Tijdens mijn stage voor UEFA B liep ik stage bij Harry Decheiver. Daar heb ik enorm veel van opgestoken. Train niet te ingewikkeld en laat het spel ook bij de spelers, terwijl de trainingen uitdagend waren met een hele duidelijke speelwijze en spelopvatting.  

Met wie gaan we de volgende Trainerspraat doen: Met Paul Roskam van FC RDC die weer terugkeert als hoofdtrainer. We treffen elkaar zowel in de beker als in de competitie. Laat hem maar vertellen wat we van hen verwachten kunnen.

Vorig artikelDe rood-gele column van Robert Heukels – week 34
Volgend artikelNog slechts 35 ‘We are Eagles’ T-shirts verkrijgbaar! Steun Go Ahead Eagles