Het is algemeen bekend dat trainers graag over voetbal praten. We laten daarom tweewekelijks een hoofdtrainer uit het Deventer Voetbal aan het woord en leggen ze een aantal voetbalgerelateerde vragen voor. Deze zestiende editie vroegen we Rowdy van der Hoop, hoofdtrainer van SV Colmschate’33, de hemd van het lijf.

Naam: Rowdy van der Hoop
Leeftijd: 27 jaar
Woonplaats: Deventer
Relatie: Jazeker, met Naomi!
Huidige club: SV Colmschate ‘33

Historie als voetballer: Ik ben begonnen in de jeugd bij SV Colmschate ’33 en heb daar de jeugd doorlopen van E t/m de C. In de B-jeugd ben ik naar SV Helios gegaan en heb ik in de B1 en A1 een aantal mooie jaren gehad. Vervolgens naar De Gazelle gegaan, maar daar raakte ik voor de zoveelste keer geblesseerd aan mijn enkel. Toen ben ik gestopt als voetballer om me te kunnen richten op het trainerschap.

Historie als trainer: Ik ben begonnen bij SV Colmschate ’33 D2. Dat deed ik destijds i.c.m. TC III op. Wij speelde hetzelfde niveau als de D1 (2e klasse). Vanaf dat moment ben ik het trainerschap steeds leuker gaan vinden. Achtereenvolgend ben ik bij Colmschate de D1, C1 (2 jaar) en B1 gaan doen. Ook ben ik in het kader van mijn TC II diploma nog actief geweest bij PEC Zwolle. Het was voor mij een mooie ervaring om te mogen kijken in de wereld van het profvoetbal.

Na de B1 van Colmschate ben ik aan de slag geweest bij mooie en grote clubs als CSV Apeldoorn (O19-1) en Excelsior ’31 (O19-1). Aanstaand seizoen keer ik terug bij de club waar het voor mij begon, maar dan als hoofdtrainer: SV Colmschate ’33. Op 27-jarige leeftijd hoofdtrainer worden was voor mij een kans die ik niet kon laten lopen.

Favoriete formatie: 1-4-3-3 / 1-4-2-3-1. Al ben ik wel van mening dat de kwaliteit van de spelersgroep leidend is voor de formatie die je speelt of spelprincipes die je hanteert. Tegenwoordig worden er andere dingen gevraagd van de spelers, er wordt niet meer vanuit een vaste positie gespeeld. Ik hou ervan om met heel veel beweging te spelen zonder bal en met backs die actief meedoen.

Beste prestatie als trainer: Promotie via nacompetitie met O17-1 van Colmschate. Diepenveen O17-1 en Colmschate O17-1 waren lang in de strijd voor het kampioenschap destijds, terwijl we net waren gepromoveerd. Uiteindelijk ging Nieuwleusen O17-1 er als lachende 3e mee vandoor. We verloren in de competitie twee keer van Diepenveen O17-1. In de nacompetitie kwamen we beide onze eerste 2 rondes door en speelde we de finale van de nacompetitie opnieuw tegen Diepenveen O17-1. In plaats van dat we angstig waren na twee eerdere nederlagen, waren we erg dominant en overtuigend. In de reguliere speeltijd en verlenging vergaten we te scoren en bleef het 0-0. Tyrick Bodak (destijds keeper O15-1, nu keeper bij PSV O19-1) werd de held van de dag en we wonnen de penaltyserie!

Waarom heb je gekozen voor het trainerschap: Ik vind het fantastisch om met verschillende persoonlijkheden te werken. Daarnaast is mijn passie voor het spelletje groot. De uitdaging om mijn eigen visie en manier van spelen over te brengen op de spelersgroep vind ik leuk en interessant, elk jaar weer.

Ambities: Ik wil op den duur ook graag UEFA A doen om een hoger niveau te mogen trainen. Ik ben erg benieuwd waar mijn plafond ligt als trainer.

Hoe verloopt het huidige seizoen: We hebben net 3 weken training achter de rug. Ik zie een jonge, gretige groep waar we veel stappen mee kunnen maken.

Sterkste punten: Videoanalyse en positionering binnen de groep. Ik ben afgelopen jaren veel bezig het videoanalyses overbrengen op de spelersgroep. Dit gaan we ook bij SV Colmschate ’33 gebruiken. Dit brengt voor de spelers duidelijkheid binnen de structuur van spelen en de spelprincipes die we hanteren.

Verbeterpunten: Als beginnend hoofdtrainer doe ik natuurlijk veel nieuwe ervaringen op, dus zal ik mij op verschillende punten ongetwijfeld kunnen verbeteren. Juist dat maakt mij sterker als trainer en is een van de beweegredenen geweest hoofdtrainer te worden.

Doelstelling met huidige club: Vanaf onze eerste training gaan we bezig met het inslijpen van de spelprincipes binnen onze speelwijze. Dat zal tijd nodig hebben. We willen d.m.v. aantrekkelijk en aanvallend voetbal zoveel mogelijk punten verzamelen in de competitie.

Kampioen in de competitie: Robur et Velocitas

Beste trainer: Ik denk dat ik dan ga voor Mark Bolink. Hij was mijn trainer in de O19-1 van Helios. Hij zat destijds in dezelfde situatie als ik nu. Erg jong, maar trainer van een O19-1. Mark heeft mij altijd kunnen raken. Hij kon goed met de spelersgroep overweg en was tactisch sterk. Leuk om te zien dat hij volgend jaar hoofdtrainer wordt bij Twenthe Goor.

Met wie gaan we de volgende Trainerspraat doen: Ik ben benieuwd wat mijn oud-collega bij SV Colmschate te vertellen heeft: Wouter Groot Lipman, nieuwe hoofdtrainer van Sportclub Deventer.