Het is algemeen bekend dat trainers graag over voetbal praten. We laten daarom tweewekelijks een hoofdtrainer uit het Deventer Voetbal aan het woord en leggen ze een aantal voetbalgerelateerde vragen voor. Deze zesde editie vroegen we Resit Schuurman, hoofdtrainer van VV Activia het hemd van het lijf.

Naam: Resit Schuurman

Leeftijd: 40 jaar

Woonplaats: Deventer

Relatie: Ik woon samen met mijn vriendin Miranda en onze 3 kinderen, Cassius van 13, Jayden van 15 en Noa van 16 jaar.

Huidige club: V.V. Activia

Historie als voetballer: Ik ben op 6 jarige leeftijd begonnen bij sv Schalkhaar. Op mijn 11e mocht ik meetrainen bij de woensdagmiddag groep van Go Ahead Eagles, maar speelde ook nog bij Schalkhaar. Ze hadden in die tijd alleen nog een A en een B jeugdelftal. Op mijn 14e mocht ik in de B jeugd beginnen, waarna ik doorstroomde naar de A jeugd. Daarna door naar het 2e elftal waar ik een half jaartje gespeeld heb en na de winterstop mocht ik aansluiten bij het 1e elftal. Ik heb toen 3,5 jaar bij het 1e gespeeld. In die tijd heb ik ook voor jong Oranje mogen spelen. Ik speel zelf het liefst op het middenveld, maar ben ook vaak als rechtsback gebruikt.

Na Eagles heb ik 3 jaar gespeeld voor NEC, waarin we in mijn 2e jaar Europees voetbal behaalden olv Johan Neeskens. Daarna ben ik naar Twente gegaan voor 3 jaar middels een spelersruil met Patrick Pothuizen. Daarna 2 jaar bij de Graafschap gespeeld en 1,5 jaar bij Heracles en toen in de winterstop weer terug gegaan naar Go Ahead Eagles om hier nog 2,5 te spelen. Ik wilde graag eindigen bij de club waar het allemaal begon. Na 15 jaar betaald voetbal vond ik het mooi geweest.

Historie als trainer: Ik ben begonnen als assistent trainer bij de beloften van Go Ahead Eagles, met Kick Maatman als hoofdtrainer. Daarna mee als assistent bij de B-jeugd van GAE. Het jaar daarop werd Kick hoofdtrainer van de A-jeugd GAE en Voorwaarts 1. Ik ging mee als assistent bij beide teams. Het jaar daarop werd ik assistent bij de B-jeugd GAE met Ugur Yildirim als hoofdtrainer en ben ik als assistent ook bij Voorwaarts gebleven met Jochem de Weerdt als hoofdtrainer. En dit jaar ben ik begonnen als hoofdtrainer bij V.V. Activia.

Favoriete formatie: Toen ik zelf nog voetbalde, zeker in de jeugd, speelde je eigenlijk altijd 4-3-3. Vaak met echte buitenspelers die het veld breed moesten houden. Daar hou ik nog steeds wel van, maar tegenwoordig zie je veel verschillende formaties. 4-4-2 of 5-3-2 om maar iets te noemen. De formatie maakt mij niet altijd uit, ik wil de gemaakte afspraken terug zien in het spel.

Beste prestatie als trainer: Het kampioenschap met de A-jeugd GAE en het winnen van de beker in 1 jaar. Dat was het jaar dat ik het seizoen begon als assistent trainer en uiteindelijk de laatste weken het zelf af mocht maken als hoofdtrainer bij dit team. Zo’n kampioenschap is fantastisch natuurlijk, maar wat ik nog mooier vind is dat ik op dit moment van mijn elftal bij Activia in wedstrijden terug zie hoe ik wil spelen.

Waarom heb je gekozen voor het trainerschap: Toen ik stopte met voetbal was ik eerlijk gezegd wel even klaar met de voetballerij. Maar na verloop van tijd begon het toch weer te kriebelen en eenmaal weer op het veld samen met de jongens kwam ik erachter dat dit mijn ding is.

Ambities: Ik wil mijzelf ontwikkelen als trainer. Ik ben op dit moment daar volledig mee bezig. Ik bekijk het van jaar tot jaar en tot nu toe heb ik het naar mijn zin.

Hoe verloopt het huidige seizoen: Over ons spel ben ik best wel tevreden, verdedigend staan we goed, maar krijgen we te vaak onnodig goals tegen. Aan de bal kunnen we nog wel dingen verbeteren. Bijna elke wedstrijd hebben we kans op resultaat, we worden niet weggespeeld. We hebben alleen te weinig punten. Dat hadden er wel meer kunnen zijn.

Sterke punten: Ik vind dat ik het spelletje wel aardig zie. Ik ben altijd bezig met hoe het beter kan, om zo het beste uit iedereen te halen. Ik ben vrij direct en probeer zo eerlijk mogelijk te zijn naar de groep toe. Ik heb vanwege mijn achtergrond denk ik wel een groot inlevingsvermogen in de spelers.

Verbeterpunten: Soms ben ik teveel bezig met wat beter zou kunnen, dat het lijkt of ik negatief ben. Ik ben net begonnen als hoofdtrainer en ik kan mijzelf op alle vlakken nog verbeteren.

Doelstelling met huidige club: Dat we ons handhaven in de 3e klasse.

Kampioen in de competitie: Ik denk dat dat Epe gaat worden. Zij staan met 7 punten voor op Overwetering. Ik vind Epe de meest constante ploeg en ga er niet vanuit dat ze deze voorsprong weggeven.

Beste trainer: Fred Rutte, mijn trainer bij FC Twente. Hij kon het team echt laten spelen zoals hij wilde. Hij bracht goed voetbal in het team. Gert-Jan Verbeek deed hetzelfde bij Heracles. Ook Peter Bosz en Erik ten Hag vind ik goede trainers. Alle 4 hebben ze een duidelijke visie over hoe ze willen spelen en brengen dit goed over naar de ploeg.

Met wie gaan we de volgende Trainerspraat doen: Harry Decheiver van Helios

Foto: website Go Ahead Eagles