Het is algemeen bekend dat trainers graag over voetbal praten. We laten daarom tweewekelijks een hoofdtrainer uit het Deventer Voetbal aan het woord en leggen ze een aantal voetbal gerelateerde vragen voor. Deze vierentwintigste editie vroegen we René Remie, hoofdtrainer van Wijhe’92, het hemd van het lijf.

Naam: René Remie

Leeftijd: 35

Woonplaats: Almelo

Relatie: Gehuwd en vader van een eeneiige tweeling van vijf jaar oud.

Huidige club: Wijhe’92

Historie als voetballer: Heracles Almelo (zes jaar jeugd en drie jaar beloften/eerste selectie). Daarna de overstap gemaakt naar Achilles’12 (2e kl), daarna Rigtersbleek (1e kl) om vervolgens richting Excelsior’31 (Topkl) over te stappen. Een sportieve stap die abrupt werd afgebroken door een dubbele beenbreuk. Daarna mijn voetballoopbaan op 27-jarige leeftijd afgesloten bij Rigtersbleek (hfdkl). Een relatief korte periode waaraan ik mooie herinneringen en anekdotes over heb gehouden. Als speler was ik altijd op zoek naar het hoogst haalbare, legde de lat hoog en kon slecht tegen verliezen.

Historie als trainer: Rigtersbleek JO19-1, HVV Tubantia JO19-1/o23, Quick’20 JO17-1, TVC’28 2 en Wijhe’92 1.

Favoriete formatie: 1-4-3-3 waarin niet de formatie, maar spelprincipes en het spelersmateriaal leidend zijn. Ik wil graag voetballen met een idee om controle over de wedstrijd te hebben en de tegenstander onze wil op te leggen. Variëren in formaties moet daarin mogelijk zijn. Het verschil zit hem vaak in details en daarop bereid ik mijn spelers optimaal voor zonder hun vrijheid te ontnemen.

Beste prestatie als trainer: periodetitels en kampioenschappen zeggen mij niet zoveel. Wel de ontwikkeling die je inzet vanaf de start van de trainersklus en het vertrek. Door (bijna) alle spelers waarmee ik heb gewerkt, word ik betiteld als een gedreven, sociale en talentvol trainer die het team/ individu beter maakt. Als ik dat toch een hoogtepunt moet benoemen, dan is dat de periodetitel in de reserve hoofdklasse met TVC’28 2 in mijn tweede seizoen. Een heel seizoen schikken in de schaduw van het vlaggenschip en zorgen dat er plezier was en gepresteerd werd. Succes komt vanzelf als de sportbenadering een gemeengoed is!

Waarom heb je gekozen voor het trainerschap: vanaf kinds af aan ben ik dagelijks met voetbal bezig. Een mooi spelletje dat nog steeds een heerlijke uitlaatklep is. Ik verdiep mij graag in de laatste ontwikkelingen en ben geïnteresseerd in het trainersvak geraakt door een aantal uitstekende veldtrainers waaronder ik heb mogen trainen. Zij konden de boodschap goed overbrengen, maar ook spelers in hun kracht laten spelen door ze verantwoordelijkheid te geven. Zonder trainers tekort te doen sprong Eddy Boerhof daar ver bovenuit. Hij bracht trainingsopbouw, winnaarsmentaliteit en met zijn mensgerichte aanpak wist hij ons te raken met een kampioenschap als gevolg.

Ambities: in de toekomst zou ik graag mijn UEFA-A diploma willen halen. Na dit seizoen stopt de samenwerking tussen mij en Wijhe’92. Ondanks een aantal gesprekken met andere clubs, heb ik niet het juiste gevoel gehad. Daardoor heb ik besloten om een jaar niets te doen en vooral lekker wedstrijden te gaan bekijken. Een club moet m.i. visie uitdragen, goed georganiseerd zijn en met een goed (toekomstgericht) verhaal komen. In deze fase van mijn trainersloopbaan ben ik te zelfkritisch om zomaar, met alle respect, overal in te stappen.

Hoe verloopt het huidige seizoen: We waren goed op weg met een jonge en onervaren selectie op 2e klasse niveau. Met vier punten uit drie (lastige) wedstrijden waren we uiterst tevreden. Desondanks brak de Corona aan en kreeg de goede start geen vervolg. Het had een jaar van wederopbouw moeten worden.

Sterkste punten: ik ben goed in mijn trainingsopbouw, wedstrijdplan en weet de groep in ontwikkeling te krijgen. Oefenstof kan ik aan de hand van trainingsdoelen goed vertalen naar groep en staf, waardoor er altijd methodisch getraind wordt met een specifiek doel. Daarnaast vorm en verbind ik graag mensen om mij heen, waardoor er gewerkt wordt vanuit persoonlijke kwaliteiten en draagvlak komt om uitstekend samen te werken. Als trainer kun je zoveel willen, maar je zult wel mensen mee moeten krijgen in jouw visie.

Verbeterpunten: af en toe nuanceren en beter inschatten met welke sportbeleving ik van doen heb.

Doelstelling met huidige club: We hadden de doelstelling om in de top vijf te eindigen en stiekem meedoen om een periodetitel. Met de ingeslagen weg had ik daar, samen met spelers en staf, alle vertrouwen in.

Kampioen in de competitie: de zondag 2e klasse J is een klasse waarin de ploegen aan elkaar gewaagd zijn. Vorige jaar waren wij, m.u.v. tegenstanders Columbia en WSV, niet veel minder dan de andere ploegen. De meest stabiele ploeg zal dan ook, mits het seizoen nog wordt hervat, kampioen worden. Ik zet mijn geld in op Achilles’12 of NEO. Zij beschikken allebei over een ervaren ploeg met een goede spelopvatting van dominant voetbal. Daarnaast hebben zij spelers in de voorhoede die het verschil kunnen maken.

Beste trainers: Gerard Wermink (Heracles Almelo A1), Eddy Boerhof (Rigtersbleek) en Hendrie Kruzen (Heracles Almelo beloften).

Met wie gaan we de volgende Trainerspraat doen: Graag geef ik het podium aan onze assistent-trainer Noah Bruggeman die onlangs een driejarig contract heeft getekend bij SV Schalkhaar JO19-1.

Rene Remie Wijhe92
Vorig artikelVacature trainer 019-1 Koninklijke UD 1875
Volgend artikelCompetitie in coronatijd: voetballiefhebber, spelregelkenner of beiden? – nummer 2