Het is algemeen bekend dat trainers graag over voetbal praten. We laten daarom tweewekelijks een hoofdtrainer uit het Deventer Voetbal aan het woord en leggen ze een aantal voetbalgerelateerde vragen voor. Deze tweede editie vroegen we Maikel Jansen of Lorkeers, hoofdtrainer van SC Wesepe, het trainingsjack van het lijf.

Naam: Maikel Jansen of Lorkeers

Leeftijd: 38

Woonplaats: Raalte

Relatie: Samenwonend met Marjon, Febe (6) en Faas (4)

Huidige club: Hoofdtrainer Sportclub Wesepe

Historie als voetballer: Alle jeugdselecties doorlopen bij Rohda Raalte, het 2de was het eindstation. Tussendoor nog een seizoen gespeeld bij Sportclub Wesepe 1.

Historie als trainer: Diverse functies bekleed binnen Rohda Raalte. Aantal jaren trainer jeugdselecties, technisch coördinator pupillen en afgesloten als Hoofd opleiding.

Favoriete formatie: 1-4-3-3. Het maakt niet zoveel uit hoe je het noemt, het gaat om de uitvoering. Als je in dit systeem met een valse spits speelt kun je spreken van 1-4-4-2. Speel je met een inschuivende verdediger dan is het 1-3-4-3. Wij maken gebruik van half-spaces, zodat o.a. de opbouw dynamischer wordt en je moeilijker te verdedigen bent. We willen graag dominant zijn met en zonder bal. Helaas dwingen de omstandigheden je soms om iets anders te spelen.

Beste prestatie als trainer: Met Rohda Raalte J015-1 de bekerfinale gespeeld. We verloren na een spannende wedstrijd met 2-1 maar het was een mooie ervaring en een bekroning op een goed seizoen in de 3e Divisie.

Waarom heb je gekozen voor het trainerschap: Ik ben op 16- jarige leeftijd begonnen als trainer bij de pupillen. Een paar keer meegedraaid met de trainer van J011-1, was gelijk verkocht. Bij de onderbouw (6 -12 jaar) is het meeste winst te boeken qua ontwikkeling. Fantastisch om te zien dat de spelers met de dag beter werden.

Ambities: Komend seizoen doe ik vanwege werk een stapje terug. Ik verwacht wel iets in het voetbal te gaan doen, maar iets waar ik niet zo gebonden ben aan vaste tijden. Zoals jullie aan de historie kunnen zien ben ik altijd weer op zoek naar een nieuwe uitdaging. In de toekomst zullen jullie vast wel weer van mij gaan horen.

Hoe verloopt het huidige seizoen: Met ups en downs. We kwamen vorig seizoen een paar punten tekort voor nacompetitie. Na een seizoen van investeren begin dit seizoen uitgesproken om de laatste stap te zetten naar de top 4. We hadden een brede selectie en speelden goed in de voorbereiding en beker. In de eerste competitiewedstrijden raakten we 6 spelers kwijt aan blessures waarvan 3 langdurig. De laatste wedstrijden hebben we nieuwe spelers in moeten passen en weer een aantal punten gepakt. We hopen dit door te zetten en in de 2e en 3e periode een rol van betekenis te kunnen spelen.

Sterkste punten: Ik probeer het team maar ook het individu te ontwikkelen. Sta open voor innovaties binnen het voetbal. Zo hebben we bij Sportclub Wesepe een data- analist die de spelers van informatie voorziet. We hebben ook een wedstrijd gefilmd zodat de spelers zelf kunnen zien welke keuzes ze maken in het veld. Beelden en data zeggen zoveel meer dan woorden. Er zullen mensen zijn die dit te hoog gegrepen vinden voor een 5e klasser. We hebben een jonge enthousiaste groep die hier zeer geïnteresseerd in is, dus waarom niet?

Verbeterpunten: Ik moet meer geduld hebben, wil soms te snel.

Doelstelling met huidige club: Ondanks de blessuregevallen meedoen om een periodetitel.

Kampioen in de competitie: IJsselstreek en Raalte gaan lang meedoen denk ik. Emst is een gevaarlijke outsider.

Beste trainer: Jürgen Klopp! Dynamiek en variatie in speelstijl. Teambuilder. Positivo. Winnaar.

Met wie gaan we de volgende Trainerspraat doen: Marcel Geestman, hoofdtrainer sv Schalkhaar. Ook een verleden bij Rohda Raalte.

Foto: Maikel Jansen of Lorkeers
Vorig artikelDavid Klopman speler van de week – week 47 – powered by 100% Football
Volgend artikelDe rood-gele column van Erdal Ascipinar – week 47