Het is algemeen bekend dat trainers graag over voetbal praten. We laten daarom tweewekelijks een hoofdtrainer uit het Deventer Voetbal aan het woord en leggen ze een aantal voetbalgerelateerde vragen voor. Deze negende editie vroegen we Joost ter Stege, hoofdtrainer van De Gazelle het hemd van het lijf.

Naam: Joost ter Stege

Leeftijd: 41 jaar

Woonplaats: Deventer

Relatie: met mijn vrouw Marise

Huidige club: vv De Gazelle

Historie als voetballer: Begonnen in de jeugd bij vv Activia. Mijn vader voetbalde daar. Zelf woonden wij op de Zandweerd en vriendjes voetbalden bij RODA. Ik ben in de D-jeugd daar gaan voetballen. Twee jaar later ging ik samen met Victor Sikora naar de Go Ahead Eagles waar ik de hele jeugdopleiding heb doorlopen. Helaas zat er geen contract in toen ik vanuit de A1 naar de senioren moest en koos ervoor om terug te gaan naar de amateurs ipv de beloften. De motivatie was na 7 jaar lang dagelijks trainen en net geen contract weg en ik koos ipv hoogniveau amateurs als AGOVV of UD om terug te gaan naar Roda. Met nog een tussenstap bij WWV kwam ik 15 jaar geleden bij De Gazelle terecht. Met Kick Maatman had ik altijd samen gevoetbald bij GAE en hij was er beginnend trainer. Prachtige jaren waarbij we doorstoomden van de 6e klasse naar de 2e klasse. Het eindigde op mijn 37e toen mijn lichaam niet meer kon uitvoeren wat mijn hoofd wilde. Ik werd te oud….

Historie als trainer: Bij vv De Gazelle ben ik 4 jaar geleden begonnen  als hoofdtrainer. Daarvoor heb ik enkele jeugdelftallen getraind.

Favoriete formatie: 1-4-3-3

Beste prestatie als trainer: 4e in 4e klasse G

Waarom heb je gekozen voor het trainerschap: Ik werd dus te oud voor het selectievoetbal, maar stoppen of lager voetballen wilde ik ook nog niet. Op dat moment was Cor Kiezenbrink trainer bij ons en besloot dat het na een mooie carrière klaar was. Ik was de laatste 8 jaar aanvoerder en dacht;  misschien is het trainerschap iets voor mij. Ik vroeg de selectie wat ze ervan zouden vinden als ik trainer zou worden ipv zoeken naar een buitenstaander. Zowel De Gazelle als de selectie waren positief en ik besloot UEFA C te gaan halen.

Ambities: Ik heb verschillende gloriejaren gekend met De Gazelle als voetballer waaronder 3 kampioenschappen op rij, maar ben daarnaast ook gedegradeerd en dat zit nog steeds wel dwars. Heel graag zou ik met De Gazelle promoveren naar de 3e klasse. De huidige selectie kan het aan.

Hoe verloopt het huidige seizoen: Voor het 3e jaar op rij hebben we 6 nieuwe spelers en dat is aan het begin altijd passen en meten. Wie gaat waar spelen, welke spelers snappen elkaar etc. Ik denk dat het vanaf eind oktober  wel voor 90% staat en hebben ook niet meer verloren. De laatste wedstrijden tegen nummer 3 Groen Wit en nummer 2 sv Twello werden met vertrouwen, strijd en goed voetbal, verdiend gewonnen. Het zit ook goed in het team. De komende maand zal beslissend worden of we in de laatste fase mee gaan doen voor promotie of niet. Spannend en uitdagend dus.

Sterkste punten: Een team managen, sfeer maken, neuzen de zelfde kant op. Motiveren

Verbeterpunten:  Ik ben altijd spits geweest en vooral bezig geweest met de spelers en het spel kort in mijn buurt. Als trainer moet je het hele veld en alle linies en posities zien. Dat vind ik nog moeilijk. Tactisch kan ik daarin zeker verbeteren. Vorig jaar had ik Erik de Knegt als assistent. Als echte verdediger die op hoofdklasse niveau heeft gevoetbald, heb ik daar veel aan gehad. In mijn eerste jaar als trainer heb ik veel contact gehad met Kick Maatman. Geen reet aan gehad. 🙂

Doelstelling met huidige club: Promotie

Kampioen in de competitie: WWNA staat bovenaan, beste indruk gemaakt, maar we zijn op de helft.

Beste trainer: Jaap van der Werf en Kick Maatman

Met wie gaan we de volgende Trainerspraat doen: Jochem de Weerdt van Voorwaarts

Joost ter Stege (bron: eigen foto)