Het is algemeen bekend dat trainers graag over voetbal praten. We laten daarom tweewekelijks een hoofdtrainer uit het Deventer Voetbal aan het woord en leggen ze een aantal voetbalgerelateerde vragen voor. Deze zevende editie vroegen we Harry Decheiver, hoofdtrainer van SV Helios het hemd van het lijf.

Naam: Harry Decheiver

Leeftijd: 49

Woonplaats: Deventer

Relatie: Getrouwd met Simone Decheiver

Huidige club: Helios

Historie als voetballer: Begonnen bij GAE in de jeugd, daarna in het 1GAE, toen naar Heerenveen, vervolgens naar RKC, weer terug naar GAE, daarna naar SC Freiburg in de Bundesliga, vervolgens weer terug naar Nederland naar Fc Utrecht en als laatste weer met Borussia Dortmund de stap naar de Bundesliga. Bij Borussia Dortmund heb ik mijn laatste wedstrijd gespeeld op mijn 29e en werd vervolgens afgekeurd na een slepende knieblessure.

Historie als trainer: Verschillende amateurclubs : Helios, Vroomshoopse Boys, SVI, Colmschate en vervolgens weer Helios. Tevens ben ik 4 jaar trainer geweest bij GAE O19 en 1,5 jaar daarvan in een dubbelfunctie als assistent-trainer bij eerst Dennis Demmers en vervolgens Hans de Koning. Ook ben ik nog een jaar assistent geweest van Henk ten Cate bij Al Jazira uit Abu Dhabi.

Favoriete formatie: In principe 4:3:3 maar ik denk niet zo in formaties maar meer in een goede veldbezetting. Je kunt bijvoorbeeld aanvallen met een 4:3:3 formatie maar verdedigen in een 4:4:2 formatie. Wanneer je bijvoorbeeld druk geeft en de nummer 10 laat doorstappen naar een centrale verdediger van de tegenstander wordt het verdedigend een 4:4:2 formatie. Maar uiteindelijk bepalen de kwaliteiten van de spelers vanuit welke veldbezetting er gespeeld wordt, zowel aanvallend als verdedigend.

Beste prestatie als trainer: Het van een 0 punt opbouwen van de nieuwe jeugdopleiding van GAE 7 jaar geleden. Henk ten Cate vroeg mij om dit, samen met een aantal anderen, op poten te gaan zetten. Dit heeft heel veel energie gekost omdat er nog helemaal niets was!! Geen spelers, geen trainingscomplex en geen trainers. Dit heeft mij in ieder geval op organisatorisch gebied een betere trainer gemaakt.

Waarom heb je gekozen voor het trainerschap: Dit kwam bij toeval omdat ik 18 jaar geleden werd gevraagd door Helios om het 1e team te gaan trainen maar ik had nog geen trainersdiploma. Toen heb ik een tijdje meegelopen en vond het toch wel erg leuk. Vervolgens ben ik mijn trainerspapieren gaan halen.

Ambities: Op dit moment niet meer zo zeer bij een betaalde voetbalclub maar op amateurniveau laat ik alles open want ik ben nog erg fanatiek en gedreven om het beste uit spelers te willen halen en om op ieder willekeurig niveau resultaat met het team te halen.

Hoe verloopt het huidige seizoen: Redelijk tot goed. We staan gedeelde 2e waarin ik denk dat wij voetballend bij de betere behoren maar we missen wat scorend vermogen.

Sterkste punten: Ik kan denk ik op het trainingsveld heel aardig de manier zoals wij willen spelen overbrengen op de groep. Dus niet alleen op een bord uitleggen wat je wilt maar met name het op het trainingsveld  visualiseren.

Verbeterpunten: Ik neem nog wel eens iets vanzelfsprekends aan terwijl een speler daar eigenlijk wel uitleg over wil hebben. Dan kan tactisch zijn of een uitleg geven als een speler wissel staat terwijl hij dat niet had verwacht.

Doelstelling met huidige club: Ondanks dat wij naar de zaterdag gaan willen we toch sportief gezien het maximale eruit halen. De doelstelling is bij de bovenste blijven meedoen tot het einde van het seizoen en daarmee na-competitie afdwingen.

Kampioen in de competitie: Epe. Ik denk dat dit team het meest stabiel is en ze hebben veel scorend vermogen in het team.

Beste trainer: Henk ten Cate en Volker Finke ( bij Freiburg ).

Met wie gaan we de volgende Trainerspraat doen: Sander Poll van SC Overwetering

Harry Decheiver. Bron: eigen foto