Het is algemeen bekend dat trainers graag over voetbal praten. We laten daarom tweewekelijks een hoofdtrainer uit het Deventer Voetbal aan het woord en leggen ze een aantal voetbalgerelateerde vragen voor. Deze tiende editie vroegen we Hans van der Hoop, hoofdtrainer van ABS het hemd van het lijf.

Naam: Hans van der Hoop

Leeftijd: 57 jaar

Woonplaats: Apeldoorn

Relatie: Samenwonend met Bea. Ik heb drie kinderen: Rowdy (27 jaar), Djordi en Joy (beiden 22 jaar)

Huidige club: ABS Bathmen

Historie als voetballer: In de jeugd gevoetbald bij RODA Deventer (nu RDC), twee jaar in het eerste elftal en de overige tijd in tweede elftal. Op mijn 27e gestopt en heb mij volledig gericht op trainerschap.

Historie als trainer: Na 7 jaar de A- en B-jeugd getraind te hebben bij RODA Deventer daar op mijn 29e jaar de kans gekregen hoofdtrainer te worden. RODA (4 jaar), Robur et Velocitas (3 jaar), Helios (2 jaar), Heerde (5 jaar), Hattem (1 jaar), Columbia (2 jaar), Voorwaarts (3 jaar), Schalkhaar (4 jaar), Wijhe ’92 (3 jaar) en nu mijn eerste jaar bij ABS Bathmen. Totaal nu dus met veel plezier 28 jaar trainer op verschillende niveaus.

Favoriete formatie: Mijn favoriete formatie is 1:4:3:3, echter leidend blijft het beschikbaar materiaal. Tijdens mijn verblijf bij Voorwaarts Twello, waarin we promoveerden naar de 1e klasse, uitsluitend 1:4:4:2 gespeeld, omdat het spelersmateriaal met toppers als o.a. Bas Starink, Peter Brinkman en Bjorn Honshorst daarvoor perfect geschikt was.

Beste prestatie als trainer: Er waren veel mooie momenten maar de kampioenschappen met Voorwaarts Twello (2e klasse)  en Wijhe ’92 (3e klasse) hebben toch de meeste indruk gemaakt. In beide gevallen met uitsluitend “eigen” jongens die voortkwamen uit de jeugdopleiding van de club. De verbondenheid zorgen voor prachtige herinneringen.

Waarom heb je gekozen voor het trainerschap: Al op 22-jarige leeftijd ben ik gevraagd door het jeugdbestuur van RODA Deventer een B2 te gaan trainen. Ik vond het direct leuk, maar merkte toch al snel de drive richting selectievoetbal. Stap voor stap ontstond de interesse in het trainen van senioren. Ik ben kort trainer geweest van het 2e elftal van RODA, waarna ik de kans kreeg als hoofdtrainer. Naar mijn mening nog steeds de ideale leerschool. Vaak slaan beginnend trainers het jeugdtrainerschap of het trainen van een 2e elftal over, waardoor veel ontwikkelingsmomenten gemist worden.

Ambities: Trainen bij een club met een duidelijke ambitieuze visie. Of het nu een 2e klasser of 4e klasser is maakt mij niet uit. Wel heb ik door mijn ervaringen een voorkeur gekregen voor dorpsclubs, omdat de betrokkenheid daar groot is

Hoe verloopt het huidige seizoen: Het huidige seizoen verloopt naar wens. Doelstelling van dit seizoen was meedraaien in de top 3. Door het veroveren van de eerste periode kunnen we als sportman niet anders kiezen om te gaan voor het kampioenschap. Momenteel zijn we in een boeiende strijd gewikkeld met Holten.

Sterkste punten: Communicatie is denk ik een sterk punt van mij. Ik probeer altijd verschil te maken in de benadering van de voetballer en de mens daarachter en in mijn werkwijze open en transparant te zijn.

Verbeterpunten: Na 30 jaar hoofdtrainerschap leer ik nog voortdurend. Elke wedstrijd, elke evaluatie en ook het contact met andere trainers geven hiervoor input. Ook elke nieuwe groep met nieuwe persoonlijkheden stimuleren. Verbeterpunt van mij blijft teleurstellingen niet te nadrukkelijk te betrekken op mijzelf.

Doelstelling met huidige club: Kampioen worden / promotie en handhaving in 3e klasse

Kampioen in de competitie: ABS

Beste trainer: Als voetballer heb ik geen uitgesproken trainers gehad die mij hebben gevormd. Jaap van der Werff bij Roda Deventer, maar ook in een eerder stadium Harry Bolink als jeugdtrainer bij RODA, zijn de personen geweest die met hun no-nonsens instelling mij handvatten hebben gegeven in de beginperiode als trainer.

Met wie gaan we de volgende Trainerspraat doen: Roy Beumer van FC RDC

Foto: Hans van der Hoop(eigen foto)