De halve finale van de play-offs was een spannende in Nijmegen. Topfavoriet NEC kon in eigen huis geen vuist maken tegen een ijzersterk spelend Go Ahead Eagles. Desondanks kwam de thuisploeg op voorsprong, met de enige kans die ze kregen, maar de ploeg van trainer Hake toonde veerkracht en kantelde de score via treffers van Stokkers en Rommens.

GA Eagles wist dat het niet kansloos was tegen NEC, dat toonden ze in de drie voorgaande ontmoetingen ook al dit seizoen. Gisteravond speelde Kowet wel heel sterk en won met 1-2 in een uitverkocht Goffertstadion.

Dominant voetbal
Go Ahead Eagles domineerde van de meet af aan op de mooie grasmat in Nijmegen en gesteund door een bomvol uitvak kreeg het twee mogelijkheden in de eerste 20 minuten. De grootste kans was voor de frivool spelende Tengstedt die Willumsson moet doen vergeten. En dat deed hij vanavond, echter liet hij het scoren na.

Jakob Breum Martinsen soleert onder toeziend oog van Philippe Rommens
Foto: Henny Meyerink/BSR Agency

Vergeten te belonen
Hij was niet de enige; ook Breum trof Cilissen op zijn weg die een curvebal gestrekt uit de verre hoek haalde. Tengstedt trof aansluitend de paal en het duurde tot de 40ste minuut voordat NEC echt voor het doel van De Lange kwam. Ogawa won zijn luchtduel op een crossbal, maar kopte naast. Vlak voor de thee mistte Tengstedt zijn derde kans. Een uitstekende eerste helft met één kanttekening: jezelf vergeten te belonen met een treffer.

Soren Tengstedt was regelmatig ingrijpbaar in Nijmegen
Foto: Henny Meyerink/BSR Agency

Chery uit de wedstrijd gehouden
Na de thee startte de thuisploeg even fanatiek, maar al snel nam Go Ahead Eagles het heft weer in handen. Met een goed tactisch plan werd hét wapen van NEC, Chery, keurig uit de wedstrijd gehouden. Linthorst had de smaakmaker in de zak, Tengstedt en Rommens liepen de passlijn er regelmatig uit zodat de creatieve man aan NEC-zijde ging zwerven en daarmee onschadelijk werd.

Tjaronn Chery met zijn ‘schaduw’ Evert Linthorst de de smaakmaker in zijn zak had
Foto: Henny Meyerink/BSR Agency

Volledig tegen de verhouding in
In die tweede helft drukte de Deventer formatie nog meer door, Tengstedt kwam een teentje tekort en ook Victor Edvardsen drukte niet af op een goede voorzet vanaf links. Nuytinck redde zijn doelman door de kopbal van Kramer te verlengen richting de deklat. Maar dan treedt een aloude voetbalwet in werking: ‘als jij verzuimt te scoren’… De enige kans van de Nijmegenaren viel achter De Lange die eigenlijk niets te doen kreeg tot aan die 58ste minuut. Sano kopte tegendraads de 1-0 binnen en zette het stadion in vuur en vlam.

Victor Kaj Edvardsen baalt na zijn gemiste kans
Foto: Henny Meyerink/BSR Agency

Opluchting
Even was Kowet ontregeld, maar razendsnel herpakten de mannen zich weer en speelden hun vertrouwde spelletje. NEC kwam er niet aan te pas, maar stond wel met 1-0 voor. Hake wisselde Stokkers voor Adekanye en met twee spitsen kreeg de Nijmeegse defensie het nog moeilijker. En juist invaller Stokkers zorgde voor de opluchting.

Finn Stokkers uitzinnig na zijn treffer
Foto: Henny Meyerink/BSR Agency

Laat ik iets geks doen
De geweldig spelende Tengstedt heroverde balbezit aan de zijkant, architect Rommens wipte Edvardsen in balbezit en zijn voorzet werd door Ros verdedigd omdat Cillissen niet ingreep. “Ik kon net niet lekker bij die voorzet komen, en ik dacht ‘laat ik maar iets geks doen’ om voor die bal te gaan liggen, dom gokken…”, aldus de uitgelaten Finn Stokkers die de gelijkmaker aantekende.

Een genietende coach Rene Hake
Foto: Henny Meyerink/BSR Agency

Druk houden op NEC
Met nog maar 13 minuten op de klok bleef Go Ahead Eagles stabiel en sprankelend spelen, bleef de afvallende bal winnen en zodoende druk houden op NEC dat er niet uitkwam. Breum miste een grote kans, nadat Tengstedt zijn inzet bij de kleine Deen kwam. Maar de 1-2 zou wel vallen in de reguliere tijd. Rommens zou sportieve revanche halen op de tegenstander die hem drie maanden het spelen onmogelijk maakte.

Philippe Rommens jubelt na zijn winnende treffer
Foto: Henny Meyerink/BSR Agency

Een variant
“Ik sprak al met Mats, omdat we wisten dat we deze variant hadden, dat ik de bal in de eerste zone moest droppen”, legt vrije trappen specialist Rommens uit na afloop. “Met een blok van de andere spelers moest Mats dan vrijkomen en dat lukte ook.”Deijl probeert de bal dan binnen te drukken, echter kon nét niet bij het speeltuig.

Philippe Rommens uitzinnig na zijn winnende treffer, dé ultieme sportieve revanche…
Foto: Henny Meyerink/BSR Agency

Heel speciaal
“Mats was er dichtbij waardoor de keeper in twijfel was. In zo’n wedstrijd de beslissende maken is toch wel speciaal, ook na de periode die ik heb gehad.” De Deventer formatie speelde het duel keurig uit waarbij NEC alleen een halve kans kon creëren via Nuytinck. Daarmee zegevierde de betere ploeg die zondag in de finale staat tegen FC Utrecht dat in eigen huis van Sparta won later op de avond.

De selectie viert feest voor het uitvak, zondag dé finale.
Foto: Henny Meyerink/BSR Agency

Interviews
Onderstaand de interviews die onze samenwerkingspartner Salland1 opnam na afloop van de gewonnen halve finale. Een bijna emotioneel gesprek met Finn Stokkers, dé sportieve revanche van Philippe Rommens werd ook besproken en natuurlijk kwam ook coach René Hake voor de microfoon van de streekzender.

Vorig artikelVoorwaarts strikt Ihtiyar als trainer van het tweede elftal voor seizoen ’24-’25
Volgend artikelDeventervoetbal Spelerscarrousel
Erik van Luttikhuizen
Erik is ruim 50 jaar geleden geboren in Deventer en is besmet geraakt met Go Ahead Eagles virus in het thuisduel in 1978 tegen FC Amsterdam. Momenteel is Erik Internationaal Key Accountmanager bij een Amerikaans bedrijf. Daarnaast vervult Erik vele vrijwilligerstaken, onder meer bij Salland1, FC RDC en natuurlijk bij Deventer Voetbal!