10 jaar geleden springt er op sportpark ‘de Zunnebargh’ een speler in het oog. Het is de Diepenveense Sam Beukema in zwarte broek en gele trui. Samen met zijn voetbalvriendjes maakt hij naamsbekendheid in de E1 van Diepenveen. Niet veel later wordt voor Sam de overstap een feit: hij verlaat Diepenveen voor de jeugdopleiding van Go Ahead Eagles. A

Dit interview is geschreven door ‘onze’ auteur Mathijs Bolink en ontleend vanuit een samenwerkingsverband met Dorpsplein Diepenveen

Als succesvolle jeugdspeler gaat Sam Beukema voor de wind en maakt hij op 1 september 2017 zijn debuut in het 1ste elftal van toenmalig trainer Leon Vlemmings. Dorpsplein Diepenveen praat met hem over zijn tijd bij Diepenveen en Go Ahead Eagles en de keiharde weg richting succes.

De inmiddels drie jaar durende Eagles-periode van Sam is te vergelijken met ‘Rivers deep en mountains high’. Maar op dit moment is het duidelijk een ‘Mountain high’. Hij speelde veertien van de vijftien wedstrijden die de Eagles afwerkte in dit voetbaljaargang. Door die goeie ‘flow’ kreeg hij kortgeleden een contractverlenging tot 2021.

Sam in het geel-zwart van Diepenveen

Diepenveen heb ik altijd ervaren als een fijne, warme club
Als eerste vraag ik Sam hoe hij zijn tijd op de Zunnebargh in Diepenveen heeft beleefd. Er verschijnt een grote grijns op zijn gezicht: “V.V. Diepenveen heb ik altijd ervaren als een fijne en warme club. Ik woon hier al mijn hele leven, dus begon ik automatisch bij Diepenveen. Ik ben daar op m’n zesde in de F6 aan mijn carrière begonnen, om het zo maar te noemen”, zegt Sam lachend. “Ik heb veel gehad aan mijn trainers bij Diepenveen en aan mijn vader. Toen ik in de F-jes zat, ging ik samen met mijn vader naar DSC om allerlei techniekvormen te doen. Dat hebben we enkele jaren gedaan en dat heeft zeker geholpen. Want ook ik schoot eerst met de punt.”

Een droom die uitkomt
Sam speelt als elfjarige selectiewedstrijden bij Go Ahead Eagles. Er spookt maar één vraag door zijn hoofd: “Ga ik door of niet?” Die vraag werd voor Sam al gauw beantwoord: “Ik werd persoonlijk, bij mij thuis, gevraagd of ik bij Go Ahead Eagles wou komen voetballen. Zat ik daar als elfjarig jochie op de bank. Ik twijfelde geen moment. Wauw, ja tuurlijk! Dat is echt een droom die uitkomt!”

Sam in de jeugdopleiding van GAE

Ze wilden iemand met een beetje pit
Sam vervolgt het gesprek: “Mijn mooiste moment in de jeugd? Dat was het moment dat ik twee keer de winnende goal scoorde, zowel uit als thuis tegen FC Twente. Daardoor viel ik op bij FC Twente en mocht ik vervroegd door naar de C van FC Twente.” In de tijd dat Sam Beukema bij Go Ahead Eagles in de Jeugd speelde, was er een samenwerking tussen FC Twente, Heracles Almelo en Go Ahead Eagles. Als je opviel bij Go Ahead Eagles, speelde je ineens in de tenues van FC Twente. “Ze wilden iemand met pit en dat had ik wel”, zegt Sam over de overstap naar FC Twente O15. “Uiteindelijk werd de samenwerking opgeheven en kwam ik weer terug bij de O17 van de Go Ahead Eagles. De sfeer bij de Eagles was warmer en daarnaast is Go Ahead Eagles van jongs af aan mijn favoriete club.”

Sam in de hoofdrol bij een fotoshoot van de Eagles

Ik besefte het allemaal niet
“Ik deed in mijn tweede jaar in de Onder-19 regelmatig mee met Jong Go Ahead Eagles. In het jaar dat daarop volgde, moest ik de stap naar het seniorenvoetbal gaan maken. Samen met de andere jongens trainden we in voorbereiding met het 1ste mee. Het plan was dat we na de voorbereiding aan gingen sluiten bij Jong Go Ahead Eagles.” Sam krijgt opnieuw een grijns van oor tot oor. Want voor hem verliep die voorbereiding erg goed. Hij werd door de toenmalig trainer Leon Vlemmings regelmatig ingezet tijdens de voorbereiding. “Ze wilden eigenlijk nog een centrale verdediger hebben, maar aangezien ik het zo goed gedaan had, zeiden ze tegen me: “We hoeven eigenlijk helemaal geen nieuwe verdediger: We hebben Sam. Die willen we wel overhevelen naar het 1ste elftal”. Het ging voor de toen 18-jarige Sam allemaal heel snel. “Ik besefte het allemaal niet. Voor het eerst contact met de media. En ik moest opeens handtekeningen uitdelen. Toen begon pas het echte werk.”

Zijn debuut in Helmond

Sam Beukema maakte zijn debuut
Het was 1 september 2017 in Helmond. Rick Ketting viel rond de 70ste minuut geblesseerd uit en kon de wedstrijd niet uitspelen. De enige centrale verdediger op de bank was Sam. De trainer draaide zich om en zei: “Sam! Lopen nu!” Terwijl Sam terugdenkt en vertelt over het moment, wordt hij bijna weer zenuwachtig. “Ik schrok helemaal, ik dacht: Ho eens even! Nu gaat het gebeuren.” Sam speelde 20 minuten en maakte zijn officiële debuut voor Go Ahead Eagles. Toen kwam alles opeens in een stroomversnelling. Ik maakte dus mijn debuut en aansluitend mijn basisdebuut in de aansluitende drie wedstrijden, terwijl ik eigenlijk aan had moeten sluiten bij Jong Go Ahead Eagles.”

Ik ben mentaal alleen nog maar sterker geworden
Het resterende seizoen speelde Sam nog zes keer in de basis en moest hij het vaak doen als bankzitter. Zijn mening daarover en de kijk op het daaropvolgende seizoen was helder: “Op dat moment vond ik op de bank zitten helemaal niet erg. Ik had vooraf voor mezelf een doelstelling bepaald: aansluiten bij het 1ste en mezelf optrekken aan het niveau. Maar toen ging alles zo snel. Alles wat ik toen aan extra minuten maakte, was mooi meegenomen.”

Het seizoen erna kwam er een nieuwe trainer, John Stegeman. Sam: “Hij was positief en gaf me in de voorbereiding complimenten over mijn vorige seizoen.” Maar de voorbereiding liep voor Sam niet zoals hijzelf en Stegeman hadden gehoopt. Hij sloot uiteindelijk weer aan bij Jong Go Ahead Eagles. Sam kampte ook nog eens drie maanden met een blessure. Uiteindelijk speelde hij geen enkele wedstrijd onder het bewind van de toenmalige trainer John Stegeman. Sam: “De trainer heeft mij er dat seizoen wel altijd bijgehouden, omdat ik er altijd hard voor werkte. Hij zei telkens dat ik het beter deed en me ontwikkelde. Maar ik kreeg geen minuten. Daar was ik af en toe wel pissig over. Maar ik bleef mezelf motiveren en keihard werken. Nu ik erop terugkijk, ben ik daardoor mentaal alleen maar sterker geworden.”

Ik ga er nog een keer alles aan doen!
Na een teleurstellend seizoen mocht Beukema van Go Ahead Eagles op zoek naar een nieuwe club. “Je mag eventueel wel blijven, omdat je een goede instelling hebt”, kreeg Sam te horen van de clubleiding. Die uitgangspositie maakte Beukema gretig: “Ik heb die kans met beide handen aangegrepen en zei tegen mezelf in de spiegel: ik ga er nog een keer alles aan doen! Lak aan alles en iedereen. Die mind-set zorgde ervoor dat ik mentaal ijzersterk geworden ben.”

Dit huidige seizoen begint goed voor Beukema, met een invalbeurt en een basisplaats. Sam: “De trainers waren erg tevreden, omdat ik het meest betrouwbaar was geweest van alle centrale verdedigers. De nieuwe trainer Jack de Gier riep alle centrale verdedigers bij elkaar. Hij gaf aan dat alle spelers de concurrentie met elkaar aan moesten gaan en de beste in de basis kwamen te staan. Ik heb het uiteindelijk goed genoeg gedaan en ben blij met waar ik nu sta.”

Blij na zijn eerste doelpunt doelpunt voor Go Ahead Eagles

De contractverlenging was een 100% beloning
Nadat Sam eerder dit seizoen op zoek mocht naar een andere club, kreeg hij onlangs te horen dat hij mocht blijven. Sam: “Het is echt een 100% beloning geweest. Ik ben heel erg van het motto: elk succesje moet je vieren. Hier heb ik al die jaren voor gewerkt. Dan blijf ik ervoor knokken en wil ik het niet opgeven.”

En dat blijkt. Dit seizoen speelde Beukema al 15 wedstrijden, scoorde zelfs twee doelpunten en stond hij drie keer in het elftal van de week. “Ik heb op dit moment een soort ‘flow’ te pakken”, zegt Beukema bescheiden. “Ik merk dat ik elke wedstrijd beter ga spelen. En ik ben van plan om dat tot het einde van het seizoen vol te houden.”

Dromen over de eredivisie
Wanneer ik Sam vraag hoe hij zijn carrière over vijf jaar ziet, begint hij te lachen: “Misschien wel leuk om te vertellen. Drie jaar geleden heb ik een soort schema gemaakt met een vijf-jarenplan. Het eerste jaar wou ik debuteren, dat is me gelukt. Het tweede jaar wou ik ongeveer de helft van de wedstrijden spelen. Helaas liep dat anders dan verwacht. Het 3de jaar wilde ik vaste basisspeler worden. En dat is nu eigenlijk wel gelukt!”, zegt Beukema, met wederom een grijns die boekdelen spreekt. “Voor nu wil ik alles blijven spelen en bij Go Ahead Eagles blijven totdat mijn contract afloopt. Mijn focus ligt op dit moment gewoon op Go Ahead Eagles, maar ook ik moet ambitieus en realistisch zijn.” Als Beukema verder droomt over zijn toekomst, denkt hij aan een club in de middenmoot of subtop van de eredivisie. “Het lijkt me gaaf om daar te voetballen!”

Blijf genieten van het spelletje!
Tot slot vraag ik aan Sam of hij nog een boodschap heeft voor alle voetballers uit de regio die dromen van Sam zijn baan. Beukema denkt goed over zijn antwoord na en begint zijn boodschap: “Blijf altijd plezier hebben en geniet van het spelletje. Maar als je echt op het hoogste niveau wilt komen, is er maar één iemand die daarvoor kan zorgen; dat ben jijzelf. Als het even wat minder gaat moet je niet bij de pakken neer gaan zitten. Kijk in de spiegel en vraag aan jezelf: heb ik er alles aan gedaan? Waar heb ik het allemaal voor gedaan? Vergooi het nooit als het een keer wat minder gaat. Blijf altijd praten met je ouders en anderen, zodat zij je kunnen helpen en jij je verhaal kwijt kunt. Je moet altijd open staan voor tips en feedback van een trainer. Het allerbelangrijkste is hard werken, naar jezelf kijken en blijven genieten van het spelletje…”