Donderdagavond komt Go ahead Eagles uit in het bekertoernooi. In Spakenburg is de beroemde amateurclub IJsselmeervogels de tegenstander. Een reuzendoder, dus opgepast voor de formatie van Jack de Gier die volle bak richting de finale wil.

GO AHEAD EAGLES
Go Ahead Eagles zal zijn goede start van het tweede gedeelte van het seizoen willen vervolgen met het bereiken van de volgende ronde in de KNVB-beker. Het clubrecord is inmiddels verbroken en, alhoewel dat niet zo zeer binnen de selectie zelf speelt, zullen ze deze reeks zonder nederlaag zo lang mogelijk willen vasthouden. Dat betekent dat er eerst gewonnen moet worden van IJsselmeervogels. Maarliefst 718 supporters reizen de ‘Eagles’  achterna, naar Spakenburg.

Niet verliezen zal de selectie wel moeten doen zonder Richard van der Venne. De rossige middenvelder heeft zijn kans op Eredivisie voetbal gegrepen en heeft de overstap naar RKC Waalwijk gemaakt. Met zijn goals en assists, maar vooral met zijn tomeloze inzet, zal hij enorm gemist worden in Deventer. Zijn vervanger heet Soufyan Ahannach. Hij kende zijn doorbraak bij Almere City, onder trainer Jack de Gier. Hij verdiende een transfer naar Brighton & Hove Albion, werd verhuurd aan Sparta en het Belgische Royal Union, maar kwam, mede door blessureleed, niet aan veel speeltijd. Het is afwachten hoe fit Ahannach arriveert in Deventer, maar De Gier heeft alle vertrouwen in zijn kwaliteiten. De wedstrijd tegen IJsselmeervogels zal naar alle waarschijnlijk nog te vroeg komen. De verwachting is dan ook, dat Alexander Bannink op de plek als meest aanvallender middenvelder wordt opgesteld.

Alexcander Bannink in actie thuis tegen FC Den Bosch
Foto Henny Meyerink

De wedstrijd wordt niet onderschat door De Gier; hij gaf dan ook aan zo weinig mogelijk wisselingen aan zijn eerste elf door te voeren. Hoogstwaarschijnlijk mag Jay Gorter zichzelf weer laten zien. Hij keepte ook de eerste twee bekerwedstrijden en liet vooral in Enschede zien een uitstekende keeper te zijn. Ook Joran Swart en Adrian Edqvist hoefden niet op te draven bij de beloften afgelopen maandag. Zij kregen rust, met het oog op de wedstrijd van donderdag. Mocht Go Ahead Eagles deze wedstrijd winnen, staat er in ieder geval een thuiswedstrijd op het programma. Dan zal FC Utrecht, die gister FC Eindhoven uitschakelde, op bezoek komen.

Verwachte opstelling: Gorter – Mertens – Bosz – Veldmate – Brito – Corboz – Lieftink – Navrátil – Bannink – Berden – Rabillard

Afwezig: Sam Beukema (knie), Jarno van den Bos (knie), Wout Droste (kruisband).

IJSSELMEERVOGELS
Dat deze ploeg niet te onderschatten is, blijkt wel als je naar de ranglijst van de Tweede Divisie kijkt. Met een derde positie doen zij bovenin mee. Ze zijn de winterstop uitgekomen met een verliespartij tegen koploper HHC, om vervolgens Jong Sparta te verslaan. Vorig jaar wisten de ‘roodwitten’ ook de derde plek te pakken. Ook in de beker gaat het van harte, door het bereiken van de achtste finales. Zij zullen zich niet kansloos achten; dat bewijst wel de overwinning in de eerst ronde van dit toernooi, toen Den Bosch met 3-0 werd verslagen. In de tweede ronde troffen zij SteDoCo, waarvan met 1-0 gewonnen werd. 

Een blik op de selectie maakt ons wijzer dat er genoeg spelers zijn met betaald voetbal ervaring. Aanvoerder Gillian Justiana heeft natuurlijk jarenlang bij Helmond Sport gespeeld, Kevin van Diermen debuteerde bij Vitesse en heeft natuurlijk nog even bij Go Ahead Eagles gevoetbald. Voorin hebben Ahmed el Azzouti, Robbert Olijfveld en Danny van den Meiracker de zaakjes goed op orde; dit trio was alleen al goed voor 33 goals en 17 assists voor de ploeg van trainer Gert Kruys. Van den Meiracker is wel geschorst, een enorm gemis voor de thuisploeg.

Afwezig: Danny van den Meiracker, Gwaeron Stout (beiden geschorst).

Feestend Go Ahead Eagles bij FC Twente, foto Henny Meyerink
Feestend Go Ahead Eagles bij FC Twente, foto Henny Meyerink

HISTORIE
Drie keer eerder troffen de Deventenaren IJsselmeervogels. Alle drie de partijen werden winnend afgesloten. Waar het eerste duel nog verlengd moest worden, wist Go Ahead Eagles de twee daaropvolgende wedstrijden te winnen met 0-2 en 1-3. Dat ‘Kowet’ geen ploegen uit het amateurvoetbal moet onderschatten, bewees Jodan Boys in 2016. De hoofdklasser wist in de Adelaarshorst met 1-2 te winnen en zorgde voor veel schaamte op het veld en op de tribunes.

De wedstrijd zal gefloten worden door Christiaan Bax. 

ViaFoto
Vorig artikelDe rood-gele column van Roy Beumer – week 4
Volgend artikelDiepenveen begint het nieuwe decennium tegen ‘rode lantaarndrager’ Albatross
Joran Willemstein is geboren in Deventer en nog steeds woonachtig in de Hanzestad. De 22-jarige voetbalt zijn hele leven al, inmiddels al jaren bij FC RDC. Hij draagt graag zijn steentje bij aan Deventer Voetbal en houdt zich zowel met het amateurvoetbal als met Go Ahead Eagles bezig.