Na de best succesvolle krachtmetingen tegen vooraf sterker geachte tegenstanders als Twente, Ajax, PSV en Utrecht wacht zaterdagmiddag Sparta. En Sparta staat onder ons. En wat zegt dat? Geen ene mallemoer! Sparta knalt er vol op. Ga daar maar van uit. En omdat Kees door Corona absent is even wat Kees-o-logie. “Wij worden opnieuw bevraagd. Ik ben benieuwd of wij weer competitief zijn. Wij zullen heel goed moeten zijn om een resultaat te behalen. Sparta is om zijn minst gelijkwaardig aan ons. Op 90% inzet redden wij het niet”. Toon Schuiling blikt vooruit op Sparta uit. Adelaarsoog over nep gras, vloeken in de kerk en een schoffelaar avant la lettre.

Adelaarsoog – zaterdag 12 maart 2022 Sparta uit
Maart roert zijn staart, april doet wat het wil en in mei leggen alle vogels een ei. Het zijn cruciale maanden. Wij hebben nog een punt of negen nodig om helemaal zeker te zijn van lijfsbehoud. Daarvoor hebben wij nog negen wedstrijden. Sparta uit, Cambuur thuis, PEC uit, Willem II thuis, Fortuna uit, Vitesse thuis, NEC uit, Feyenoord thuis en Heerenveen uit. Dat moet kunnen, zo zou je zeggen. Maar het is nog niet gedaan. Parijs is nog steeds een eind weg.

Op hol – Want het rechterrijtje van de Eredivisie is op hol geslagen. Wat heet! Alles kruipt tegen elkaar aan. PEC pakte het afgelopen weekeinde de laatste strohalm tegen directe concurrent Fortuna. Sparta is dichtbij drie punten in Arnhem maar moet, met dank aan een vuurwerk wap, ooit nog zes minuten doorspelen. RKC verraste Ajax bijna, maar net niet. Willem II blies het sprookje van Grim en Joris Matthijssen in pure paniek uit. Heerenveen voetbalt met poep in de broek terwijl ze er in Almelo ook niet gerust op zijn.

Wij pakten tegen achtereenvolgens tegen FC Twente,  Ajax en FC Utrecht vijf bonuspunten die wij, naar nu blijkt, ook knetterhard nodig hebben. En dus eigenlijk geen bonuspunten zijn, maar compensatiepunten voor de verloren ‘must wins’ tegen NEC, Groningen, RKC in een toen desolate Adelaarshorst.

Nep gras – 27 punten, nog 9 te gaan. Ieder punt telt dus ook een gelijkspel op het vreselijke nep gras van het verder geweldige Kasteel. Nep gras bij clubs als Heracles en eerder Zwolle, is een best een match. Maar nep gras bij S.P.A.R.T.A is als vloeken in de kerk. Maar dit alles terzijde. Niet verliezen, zo schreef ik. Dat is het parool voor zaterdag. Met een gelijkspel pakken wij niet alleen een belangrijk punt maar houden wij Sparta op afstand. Dat is bepaald geen appeltje eitje.

Schoffelaar – Sparta trok in de winterstop fors de poeplap en haalde Younes Namli, Adrian Dalmau, Arno Verschuuren, Joeri de Kamps en Riza Dumissi naar Spangen. Dat kost je een paar centen, maar dan heb je ook wat. Vooral Younes Namli is een prachtige voetballer en het slechte nieuws voor ons dat hij, na een afwezigheid van 2 wedstrijden, weer fit lijkt. Of Adrian Dalmau speelt is even afwachten. Henk Fraser speelt met twee spitsen en heeft daar met Mario Engels, Lennart Thy en de genoemde Dalmau drie redelijk gelijkwaardige opties voor. Middenvelder Joeri de Kamps speelt op zeker. Een schoffelaar avant la lettre. Zo eentje die je vervloekt maar tegelijkertijd ook graag in je eigen team wilt hebben. Linksback Dumissi, afkomstig van AS Roma, speelt ook, als ik de voorbeschouwers van RTV Rijnmond mag geloven. De vijfde aanwinst Arno Verschuren speelt niet. Die is nog een wedstrijd geschorst. De vijfde gele kaart van Beugelsdijk tegen Vitesse deert ‘m niet tegen ons. Dit omdat die wedstrijd nog niet is afgerond. Kort en goed, er staat inmiddels best wat bij Sparta. En dan heb ik het nog eens gehad over Maduka Okoye. Met zijn 1.97 cm een dreumes vergeleken bij onze Andries (2.03 cm). Maar keepen dat kan hij. Zo goed zelfs dat de Nigeriaan in ruil voor een miljoen of zes, zeven volgend jaar bij Watford keept.

Papa Andries – Over naar de boys uit Deventer. Niemand geblesseerd en niemand geschorst, zo wist de Stentor te melden. En Andries Noppert werd precies op tijd vader en is er bij. Kwestie van goed prikken. Helemaal compleet zijn wij natuurlijk niet want Kees, waarvan de voornaam volstaat in Deventer en omstreken, ontbreekt. Assistent Paul Simonis is daarom de technische baas in Rotterdam en dat vindt hij als Oud Spartaan, natuurlijk prachtig. Alhoewel Oud Spartaan, kan dat eigenlijk wel? Net als ons Kowet is ook S.P.A.R.T.A. immers een club waar je je eigenlijk een leven lang mee verbonden voelt. En dat ik nu twee keer, herstel drie keer S.P.A.R.T.A. tik is omdat die goaltune natuurlijk zaterdag gewoon niet wil horen. Dan hebben wij op zeker één punt.

Wie er bij ons gaan spelen is zoals altijd afwachten. Tegelijkertijd vormt zich wel een redelijk vaste basis. Zeker als de reserves het, zoals deze week in een oefen pot tegen RKC, verzaken en het daarmee de technische staf heel makkelijk maakt. Dus keept Papa Noppert en staan Martina, Nauber, Kramer en Kuipers achterin. Althans dat verwacht ik. Voorin staan Lidberg, Don Inigo Cordoba en Ragnar Oratmangoen.

Op middenveld is het net iets meer gissen maar lijkt Mats Deijl de grootste kanshebber om naast de zekerheden Rommens en Brouwers te worden geposteerd. Net als Rommens en Oratmangoen werd Mats Deijl de afgelopen zomer zonder al te veel bombarie binnengehaald. Gold zeker niet als een topaankoop en potentiële sterkhouder. Maar gelijk Rommens en Oratmangoen ontwikkelt ook Mats Deijl zich hartstikke goed.

Ik vind het ook een echte Go Ahead speler. Voetballend niet top, maar messcherp in de duels en altijd 100% strijd. En dat soort types hebben wij in de negen finales die ons nog te wachten staan, kneiter hard nodig. Want dat wij ons in een hoog tempo ontwikkelen tot een nationale knuffelclub is mooi. Maar bij voetballen gaat het om de eerste plaats om de punten.  En wij moeten er nog 9 halen voor tenminste nog een jaar Eredivisie.

Wij gaan zien mensen. Op het Kasteel, voor de ESPN buis of met het oor aan Salland1 gekluisterd!

Roodgele groet,
Toon Schuiling

Wedstrijd live volgen met eigen verslaggevers – Wil je S.P.A.R.T.A. vs. Go Ahead Eagles rechtstreeks volgen? Ieder Kowet duel wordt live verslagen door het sportprogramma Salland Sport (voorheen Sport Live) zodat je thuis op de bank of in de auto volledig het gevoel van het duel mee krijgt. Zo ook komende zaterdagmiddag als om 16.30 uur de wedstrijd begint.

Salland Sport is een programma van de streekzender Salland1 dat op de oude Drtv kabelfrequenties te ontvangen is: via de kabel op 104.1 of via ether op 107.3. Buiten Deventer is dat: Raalte 105.1 en Wijhe 105.7 Via DAB stemt u af op kanaal 7B.

Online kunt u luisteren via TuneIn, RadioFM, Nederlandseradio, radioviainternet , Omroepserver, Airplay of via de eigen website van de streekomroep Salland1.

(klik op één van de bovenstaande linkjes om online te luisteren)

Verslaggevers Salland Sport bij Salland1: Erik van Luttikhuizen en Patrick Kieftenbelt

En voor een terugblik op de vorige wedstrijd, die thuis tegen FC Utrecht, kunt u onderstaand terugluisteren. Behalve de samenvatting vanuit Salland Sport, zijn ook de interviews met Kees van Wonderen, Jay Idzes en Bas Kuipers te horen. Dankzij de intensieve samenwerking tussen Deventer Voetbal en Salland1 kunnen wij u dit aanbieden…

Vorig artikelOverwetering nog ongeslagen in 2022
Volgend artikelPortret ‘onze’ Henny Meyerink
Toon Schuiling is geboren en getogen in Wijhe, de parel aan de IJssel. Is een leven lang full time Go Ahead supporter. Vak 11, met zoon Thijs en zwager Jos. Zette in de vorige eeuw de lijnen uit in het vijfde elftal van de Roomsch Katholieke Sportclub IJsselboys. Verdient een boterhammetje in de overheidscommunicatie.