Wat een tijden! Negen (9!) punten uit de laatste vijf (5!) uitwedstrijden, n de Eredivisie! En ja, ik gooi er nog gewoon een extra ! tegen aan. Onder tussen draait de wereld gewoon door. Woensdag ontvangen wij Roda voor de beker in opnieuw een lege Adelaarshorst… Toon Schuiling blikt vooruit. Over Getafe aan de IJssel, een permanente staat van trammelant en gissen naar de opstelling.

Adelaarsoog 15 december 2021 – RODA JC Thuis (beker)

Eén van de ijzeren wetten van Kees is, dat je een dag blij mag zijn met een overwinning en ook niet langer dan een dag moet stilstaan bij puntverlies. Maar Kees of geen Kees, het bonuspunt uit tegen FC Utrecht gloeit bij mij, ook vier dagen na dato, gewoon nog lekker na.

En dat de vaderlandse voetbalpers ons inmiddels wegzet als ‘Getafe aan de IJssel’. Worst! Dat is het mij!
Was het niet diezelfde ‘keuvelkolonie’, van Valentijn Driesen tot Helene Hendriks en van Freek Jansen tot Hugo Borst, die ons geen schijn van kans gaf op het hoogste niveau? En ons nu verwijten dat wij uit tegen Ajax en Utrecht de bus parkeren. Hou op, schei uit, ga wat nuttigs doen.

Zo dat ben ik ook weer kwijt.

Luuk Brouwers scoort in het laatste bekerduel in Almere

Dan de KNVB beker, want daar gaat dit stukje over. Eerlijk is eerlijk, echt opgewonden raak ik er nog niet van. Met ieder weekeinde een voetbalhoogmis op het programma is het even opladen. En dat het stadion weer leeg blijft helpt natuurlijk ook niet echt mee.

Trammelant – Hoe het op zij. Wij spelen woensdag voor de beker tegen een club van naam. Want dat is de Roda Juliana Combinatie nog altijd: Een club met status, een mooi stadion en een potentieel grote aanhang.

Een club ook waar het, na het vertrek van de inmiddels overleden textielmagnaat annex suikeroom Nol Hendriks, bij voortduring rommelt. Een Russische grootaandeelhouder achter de tralies in Dubai, een Mexicaanse clubeigenaar die in de rust van een wedstrijd uit het Parkstadstadion wordt gesodemieterd, een bestuur in een permanente staat van trammelant. Never a dull moment daar in Kerkrade.

En al deze ellende maakt dat wij de club, die tot 2014 onafgebroken 41 jaar in de eredivisie speelde, tussen 1975 en 2008 zes maal in de finale van de KNVB beker stond en ons land negen keer vertegenwoordigde in Europa, vandaag de dag terugvinden in de Keuken Kampioen Divisie.

Ragnar Oratmangoen in actie tegen FC Utrecht

Streppel – Roda JC bezet daar op dit moment de 7e plaats met 30 punten. Subtop met zicht op meer. Want na jaren van wanorde en gedoe lijkt de rust en beetje terug in Zuid Limburg. En die rust, ook daar weten wij alles van, is een absolute voorwaarde om tot resultaat te komen. Trainer Jurgen Streppel krijgt de tijd om een team neer te zetten. En daar slaagt de voormalige aanvaller van het Apeldoornse Columbia steeds beter in.

De kracht van Roda JC ligt vooral voorin. Op links staat de Duitse lichtgewicht Patrick Plücke en die kan wat. Technisch goed, doelgericht en een aflopend contract. Dat laatste schrijf ik niet voor niets… Op rechterflank staat met Bryan Limbombe ook een snelle rakker. Spits Dylan Vente, nog niet zolang geleden financieel onhaalbaar voor ons, stelde aanvankelijk teleur maar steekt steeds beter in zijn vel. Op 10 staat de Belg Xian Emmers: De zoon van voormalig Belgisch international Marc Emmers en kleinzoon van Fred Emmer geldt als een onomstreden talent.

Achilleshiel van Roda JC is de verdediging. Keeper Rody de Boer hyperventileert nog na van zijn De Graafschap trauma. De backs Marzo en Absalem zijn aanvallend aardig maar maken er verdedigend geregeld een zootje van. Daar liggen dus onze kansen. Maar een walk over gaat het bepaald niet worden, vergeet het maar. Roda JC heeft aanzienlijk meer te bieden dan Almere. En ze zijn de underdog! Een positie waarvan uit wij dit jaar tot mooie resultaten komen. Een gewaarschuwd mens…

Martijn Berden in actie in het bekerduel in Almere

Gissen – Over naar de eigen selectie. Zoals altijd laat Kees niets los. Vanwege Corona zit een bezoek aan de training er niet in, dus is het gissen naar de opstelling. In Almere keepte Andries Noppert en dat deed hij goed. Ik neem dus aan dat hij morgen opnieuw speeltijd krijgt.

Achterop heeft Kees diverse opties. Kuipers en Nauber starten niet, zo denk ik. Kuipers is immers net hersteld van een knieoperatie, Gait Nauber was vorige week ziek. Een centrum bestaande uit Jay Idzes en Joris Kramer lijkt daarmee woensdagavond het meest voor de hand te liggen. Tegelijkertijd klopt ook Justin Bakker op de deur, dat is dus ook een optie.

Mats Deijl verwacht op de linksback. Mogelijk dat, de met energie smijtende, Boyd Lucassen het woensdag even kalm aan mag doen. In dat geval krijgt Cuco Martina een basisplaats als rechtsback. Maar dat is dus allemaal pure speculatie.

En wat voor Lucassen geldt, geldt ook voor Luuk Brouwers. Ook deze jongen smijt met energie. En dus zou het mij niet verbazen als ook hij op de bank begint. Dit alles met het oog op de superbelangrijke wedstrijd zondag tegen NEC.

Phillippe Rommens verwacht ik wél aan de start evenals Giannis Foivos Botos. Verder ben ik benieuwd of Bourhane nog een kans krijgt. Zo niet dan lijkt deze jongen mij klaar in Deventer. Isac Lidberg start op zeker op 9, gewoon ook omdat wij geen andere spits hebben. Mulenga is immers nog hooguit goed voor een laatste kwartiertje. En ook dat gaat minder en minder…

Feest na de treffer van Lucassen in Tilburh

Op de vleugels verwacht ik Berden en mogelijk ook Frank Ross in plaats van de vaste krachten Oratmangoen en Cordoba. Ook dit met het oog op NEC komend weekend. Maar ik kan het niet vaak genoeg schrijven, ook dit is pure speculatie van mijn kant.

Al deze mogelijkheden laten overigens wel zien dat het met breedte van de selectie wel goed zit. Ook met jongens als Berden, Ross, Idzes, Bakker en Martina in de basis is een resultaat mogelijk.

Wij gaan het zien mensen. Via de TV of via ons eigen Salland1!

Roodgele groet

Toon Schuiling

Wedstrijd live volgen met eigen verslaggevers – Wil je Go Ahead Eagles vs. Roda JC rechtstreeks volgen? Ieder Kowet duel wordt live verslagen door het sportprogramma Salland Sport (voorheen Sport Live) zodat je thuis op de bank of in de auto volledig het gevoel van het duel mee krijgt. Zo ook komende woensdagavond in een uitzending die om 20:00 uur start met nieuws en voorbeschouwingen, maar de rode draad is Go Ahead Eagles.

Twee verslaggevers zitten voor u live in het stadion en zij nemen u mee in de sfeer en de spanning van ieder duel. De wedstrijd in De Adelaarshorst start om 21:00 uur.

Salland Sport is een programma van de streekzender Salland1 dat op de oude Drtv kabelfrequenties te ontvangen is: via de kabel op 104.1 of via ether op 107.3. Buiten Deventer is dat: Raalte 105.1 en Wijhe 105.7 Via DAB stemt u af op kanaal 7B.


Online kunt u luisteren via TuneIn, RadioFM, Nederlandseradio, radioviainternet , Omroepserver, Airplay of via de eigen website van de streekomroep Salland1.

(klik op één van de bovenstaande linkjes om online te luisteren)

Verslaggevers Salland Sport bij Salland1: Erik van Luttikhuizen en Patrick Kieftenbelt

Even terugluisteren de interviews met Kees van Wonderen en Jay Idzes na afloop van FC Utrecht vs. Go Ahead Eagles van afgelopen weekend? Via onderstaande link kunt u de interviews, en vele andere gesprekken en reportages, selecteren vanuit de uitzending van Salland Sport bij Salland1, de streekzender voor Olst, Wijhe, Raalte en Deventer.

De interviews en radiofragmenten zijn ontleend uit het sportprogramma Salland Sport van Salland1. Vanuit de intensieve samenwerking, die Salland1 heeft met de Stichting Deventer Voetbal, mogen wij alle fragmenten belangeloos gebruiken.

Vorig artikelSaai punt in Utrecht smaakt opperbest
Volgend artikelDe rood-gele column van Gerard Somer – week 50
Toon Schuiling
Toon Schuiling is geboren en getogen in Wijhe, de parel aan de IJssel. Is een leven lang full time Go Ahead supporter. Vak 11, met zoon Thijs en zwager Jos. Zette in de vorige eeuw de lijnen uit in het vijfde elftal van de Roomsch Katholieke Sportclub IJsselboys. Verdient een boterhammetje in de overheidscommunicatie.