Wij sluiten 2021 af in Eindhoven, uit tegen PSV 1. En in Eindhoven begonnen wij 2021 ook. Op de Herdgang tegen Jong PSV. Door Corona hadden wij net 11 man maar wij wonnen wel. Met kunst- en vliegwerk. Nog geen 12 maanden later duidt de trainer van PSV 1, Roger Schmidt ons als een gevaarlijke tegenstander. Wat een jaar! Toon Schuiling blikt vooruit op de laatste wedstrijd van het jaar. Over het naar onderen kijken, Dave Bus en 100% focus.

Adelaarsoog 23 december 2021 – PSV uit

Wat een jaar, zo schreef ik net. Een kalenderjaar waarin wij 41 officiële wedstrijden speelden. Daarvan wonnen wij er 25, speelden wij er 6 gelijk en verloren wij er 10. Ik bedoel maar, wij hebben weleens mindere jaren gehad! En wat bizar dat wij maar bij een handjevol van die wedstrijden fysiek aanwezig mochten zijn. Daar zaten wel een paar hele mooie wedstrijden bij, denk aan de thuiswedstrijden tegen PEC, Heracles en Fortuna, maar toch. Laten wij hopen op een beter 2022. Zonder Corona en met om de twee weken, een tot de nok gevulde Adelaarshorst. Daar ben ik echt aan toe zo in de laatste donkere dagen van het jaar.

Foto Henny Meyerink. Botos scoort voor Go Ahead Eagles tegen PEC
Foto Henny Meyerink. Botos scoort voor Go Ahead Eagles tegen PEC

En ook onze spelers zijn toe aan een volle Adelaarshorst. Het is koffiedik kijken maar ik schat in dat wij in een volle Adelaarshorst gewoon een punt of vier hadden gehaald tegen achtereenvolgens Groningen, Twente en NEC. En die vier punten hadden ons net iets meer lucht geven. Met 21 punten presteren wij boven verwachting maar toch blijf je naar onderen kijken. Dat is allemaal geheel volgens verwachting, maar die Eredivisie bevalt mij inmiddels zo goed dat ik gewoon niet meer anders wil.

En dat betekent dat wij in de komende 17 wedstrijden toch nog een punt of 15 moeten halen. Dat is er gemiddeld 1 per wedstrijd. Dat is een stevige opgave, maar er zijn ook clubs die er, na winterstop, gemiddeld bijna 2 per wedstrijd moeten halen om er in te blijven.

Onze beste wedstrijd – Wij starten de tweede seizoenshelft dus net voor de winterstop in Eindhoven. Thuis tegen PSV speelden wij misschien wel onze beste wedstrijd van het seizoen. Reden voor PSV trainer Roger Schmidt om ons als de beste ploeg van de eredivisie aan te duiden. Dat leidde met name in Amsterdam tot hoongelach. Maar ook daar weten ze er inmiddels van.

PSV moet het tegen ons doen zonder Madueke, Doan, Bruma, Proper en Zahavi, maar de selectie van PSV is zodanig omvangrijk dat ze daar niet warm of koud van worden. Bovendien lonkt het winterkampioenschap voor de Eindhovenaren. Kortom wij kunnen onze borst natmaken.

Speler om in de gaten te houden bij PSV is natuurlijk Cody Gakpo. Die rammelde er, zonder met de ogen te knipperen, eentje fenomenaal in tegen ons. Warner Hahn zag die bal niet eens. Ook Yorbe Vertessen lijkt te spelen. En dat vind ik een veelbelovende speler. Anders dan thuis tegen ons zal ook Mario Götze meedoen. De Duitser verdient in Eindhoven net zoveel als onze hele selectie bij elkaar en kan een lekker potje voetballen. Götze is overigens van de generatie Gerrit Nauber. Ze speelden ooit samen in de Duitse jeugdteams. Götze werd daarna wereldkampioen, maar Gerrit Nauber speelt bij ons. Ook mooi.

Dave Bus – Na de bonuspunten uit tegen Ajax en Utrecht ligt het in de lijn der verwachtingen dat Kees van Wonderen zich opnieuw in Lichtenvoorde bij oud speler Dave Bus heeft gemeld voor tactische suggesties. Maar aangezien je het met Kees nooit weet, verrast hij ons wel met een meer aanvallend strijdplan. De selectie is nog best fit en dus heeft Kees volop keuze. Wie in elk geval niet speelt, is Mats Deijl. De back geldt als een behoorlijke kaartenpakker en ook dit jaar staat de teller alweer op 5. Marc Cardona traint weer mee, maar zit nog niet bij de selectie. Ook Cuco Martina is niet inzetbaar.

Ook in de laatste wedstrijd van het jaar zullen wij, zoals veel vaker in 2021, boven ons zelf moeten uitstijgen om met een resultaat thuis te komen. 100 Procent focus en dat 90 minuten lang is een absolute vereiste. Dus geen fratsen in de eigen zestien en als wij een kans krijgen, maak ‘m dan gewoon eens keer!

Wij gaan het zien mensen. Via de TV of via ons eigen Salland1!

Roodgele groet
Toon Schuiling

Wedstrijd live volgen met eigen verslaggevers – Wil je PSV vs. Go Ahead Eagles rechtstreeks volgen? Ieder Kowet duel wordt live verslagen door het sportprogramma Salland Sport (voorheen Sport Live) zodat je thuis op de bank of in de auto volledig het gevoel van het duel mee krijgt. Zo ook komende donderdagavon, in een uitzending die om 18:00 uur start met nieuws en voorbeschouwingen, maar de rode draad is Go Ahead Eagles.

Twee verslaggevers zitten voor u live in het stadion en zij nemen u mee in de sfeer en de spanning van ieder duel. De wedstrijd in Het Philips stadion start om 18:45 uur.

Salland Sport is een programma van de streekzender Salland1 dat op de oude Drtv kabelfrequenties te ontvangen is: via de kabel op 104.1 of via ether op 107.3. Buiten Deventer is dat: Raalte 105.1 en Wijhe 105.7 Via DAB stemt u af op kanaal 7B.

Online kunt u luisteren via TuneInRadioFMNederlandseradioradioviainternet , OmroepserverAirplay of via de eigen website van de streekomroep Salland1.

(klik op één van de bovenstaande linkjes om online te luisteren)

Verslaggevers Salland Sport bij Salland1: Erik van Luttikhuizen en Patrick Kieftenbelt
Vorig artikelDe rood-gele column van Jan Willem van Dop – week 51
Volgend artikelGo Ahead Eagles sluit 2021 af met nederlaag tegen PSV
Toon Schuiling is geboren en getogen in Wijhe, de parel aan de IJssel. Is een leven lang full time Go Ahead supporter. Vak 11, met zoon Thijs en zwager Jos. Zette in de vorige eeuw de lijnen uit in het vijfde elftal van de Roomsch Katholieke Sportclub IJsselboys. Verdient een boterhammetje in de overheidscommunicatie.