Zondagmiddag 19 september 2021 om 12.15 is het zover. Dan speelt Go Ahead Eagles na vier jaar weer tegen PEC. Toon Schuiling laat zijn Adelaarsoog vallen op de IJsselderby. Over PEC als underdog, reuring en een aartsluie Spanjaard.

Adelaarsoog 19 september 2021 – PEC Zwolle thuis

Om te beginnen. Voor een wat gedateerde Go Ahead supporter als ondergetekende is de wedstrijd tegen PEC Zwolle eigenlijk niet zo heel bijzonder. Columnist Robert Heukels schreef het ook al: Voor Go Ahead vrouwen en mannen van boven de vijftig is de wedstrijd tegen FC Twente dé Oostelijke derby. Dit laat onverlet dat ik uitkijk naar de wedstrijd van zondag.

Ik woon in Wijhe en dat ligt aan de dijk tussen Zwolle en Deventer. Op straat, langs de lijn, in de supermarkt; het gaat er over. Beide clubs leven in de Parel aan de IJssel. Onze oud keeper en assistent Henny Spijkerman woonde er lang. Een van zijn zonen is voor Go Ahead, een ander voor PEC. Oer Eagle Marco Heering is Wijhenaar. De stadionspeaker van PEC woont bij mij in de straat. Ik bedoel maar: de uitslag van zondag bepaalt of ik mij de komende week al dan niet buiten waag.

Underdog  – Als ik louter naar dit seizoen kijk dan is PEC een beetje de underdog.

Wie had dat een jaar geleden kunnen denken! Ik niet in elk geval. Inmiddels spreken wij met waardering over ‘het proces van Kees’. Maar hoe anders was dat in september 2020. Toen deden wij er vooral schamper over. PEC gold vorig jaar om deze tijd als een vaste kracht op het hoogste niveau. Met een stevige begroting en een jeugdopleiding vele malen beter dan de onze. En wat kan er dan veel gebeuren in een jaar. Wij promoveerden, krikten de begroting op en investeerden in de jeugdopleiding. PEC moest budgettair een pas op de plaats maken en startte het seizoen 2021-2022 desastreus. Vier gespeeld, 0 punten. Zes goals tegen 0 voor. En dan ben je dus zomaar de underdog uit tegen Go Ahead.

Reuring – Ik mag dan van ‘Andere Tijden’ zijn maar ik geniet absoluut van alle reuring rond de IJsselderby. De Stentor, waarvan ik mij geregeld afvraag of het nog wel een regionale krant is, pakt uit met een mooie serie artikelen: Chapeau! Over en weer worden plaatstootjes uitgedeeld. Volgeplakte bushokjes in Deventer, sjablonen op de straat in de provinciehoofdstad. En online is er natuurlijk ook het nodige gedoe. “Is Stegeman zondag match legend?”, zo vroeg iemand zich op Twitter af. Het leeft, het verbindt ons en dat is mooi in een tijd waarin het zuur soms tegen de plinten van onze samenleving klotst.

Het zit tegen  – PEC staat onderaan en dat heeft een oorzaak. Natuurlijk staat er, net als bij ons, geen wereld selectie. Maar het zit de Zwollenaren tot nu toe ook gewoon tegen, zo eerlijk moet je zijn. Prima spelers als Van Wermeskerken, Clement, Saymak en De Wit zitten in de lappenmand terwijl last minute versterking Luka Adzic al weken op een werkvergunning wacht. Om de personele krapte tegen te gaan trok PEC deze week Ryan Koolwijk en Leandro Fernandez aan. Beiden waren zonder club.

De lange lijst van afwezigen maakt de wedstrijd niet tot een ‘appeltje eitje’. Dat geldt voor geen van onze wedstrijden. Dus ook nu niet. Een jongen als Bram van Polen leeft van wedstrijden als deze en gooit zonder twijfel zijn hele hebben en houden er in. Kostas Lamprou is een goede keeper terwijl de aanvallers Tedic en Redan echt jongens zijn om in de gaten te houden. Die kunnen wel wat. Bij dit alles komt dat PEC, tot nu toe, niet is weggespeeld. Ook niet tegen Ajax.

Dure les – En zo goed zijn wij met welgeteld drie puntjes natuurlijk ook niet. Denk aan de tien minuten na rust in Leeuwarden, wat een chaos. “Een dure les”, zei Kees van Wonderen en dat was het. Maar, zo laat Kees ook steeds weten, wij moeten niet blijven hangen in dat wat geweest is. “Bij winst of verlies, na 24 uur moet de knop om”.

Altijd bijzonder verder is om te ervaren hoe de Go Ahead duiders van de media tegen wedstrijden aan kijken. Met name het optreden van invaller Inigo Cordoba leidde tot uiteenlopende reacties. De immer uitgesproken Tijmen van Wissing van RTV Oost sprak over een aartsluie Spanjaard en zou hem nooit meer opstellen. Bij ESPN, bij VI en bij de Stentor dachten ze daar toch anders over.

Of Cordoba zondag vanaf de aftrap gaat spelen is onbekend. Kees maakt geen opstelling vooraf bekend. De selectie schijnt, behoudens de langdurige absentie van Crowther en Ross, fit te zijn. Ook, de begin deze week licht geblesseerde, Mulenga kan spelen. Welke elf er aan de aftrap staan is, zoals aangegeven, afwachten. Blijft Mats Deijl rechtsback of zakt Lucassen en linie en speelt Rommens naast Luuk Brouwers. Staat Botos op 10 of toch Oratmangoen terwijl Heil, Cordoba en mogelijk diezelfde Oratmangoen in aanmerking komen voor de linksbuiten positie. Kees heeft wat te kiezen.

Degradatiezone verlaten – En los al van het sentiment gaat het natuurlijk zondag op de eerste plaats om de punten. PEC wil van de 0 af terwijl wij de punten ook hard nodig hebben om de degradatiezone te verlaten. Dit temeer daar PSV en AZ voor de komende weken op de agenda staan. Met zes punten in de tas voetbalt dat toch net wat gemakkelijker.

Het is sowieso lekker dat het zondag de laatste thuiswedstrijd is met een beperkte stadionbezetting. Natuurlijk had dat eerder gekund en misschien ook wel eerder gemoeten. Maar laten wij vooral blij zijn dat de Adelaarshorst weer tot de nok toe gevuld kan worden. Een half uur nagelbijtend in digitale wachtruimte om je eigen kaartje, ik herhaal je eigen kaartje, binnen te slepen…….ik ben er wel klaar mee.

Prettige wedstrijd!

Toon Schuiling

Wedstrijd live volgen met eigen verslaggevers – Wil je Go Ahead Eagles vs. PEC Zwolle rechtstreeks volgen? Ieder Kowet duel wordt live verslagen door het sportprogramma Salland Sport (voorheen Sport Live) zodat je thuis op de bank of in de auto volledig het gevoel van het duel mee krijgt. Zo ook aanstaande zondagmiddag in een uitzending die om 12:00 uur start met nieuws en voorbeschouwingen, maar de rode draad is Go Ahead Eagles.

Twee verslaggevers zitten voor u live in het stadion en zij nemen u mee in de sfeer en de spanning van ieder duel. De wedstrijd in De Adelaarshorst start om 12:45.

Salland Sport is een programma van de streekzender Salland1 dat op de oude Drtv kabelfrequenties te ontvangen is: via de kabel op 104.1 of via ether op 107.3.
Online kunt u luisteren via RadioFM, Nederlandseradio, radioviainternet of via de eigen website van de streekomroep Salland1.

(klik op één van de bovenstaande linkjes om online te luisteren)

Verslaggevers Sport Live Radio DeventerRTV Erik van Luttikhuizen en Patrick Kieftenbelt
Verslaggevers Salland Sport bij Salland1: Erik van Luttikhuizen en Patrick Kieftenbelt
Vorig artikelNabeschouwing ABS verlies met Van der Hoop
Volgend artikelSV Epse verliest ruim van WWNA
Toon Schuiling is geboren en getogen in Wijhe, de parel aan de IJssel. Is een leven lang full time Go Ahead supporter. Vak 11, met zoon Thijs en zwager Jos. Zette in de vorige eeuw de lijnen uit in het vijfde elftal van de Roomsch Katholieke Sportclub IJsselboys. Verdient een boterhammetje in de overheidscommunicatie.