De prachtige actie voor Pleun. Het afscheid van Sam Beukema, die Vertragsverlängerung von der Gerrit, de keuzestress bij Noppert, de huldiging op Brink, de speculaties over de nieuwe trainer. En dan moeten er ook nog drie wedstrijden worden gevoetbald! Dat zou je bijna vergeten. Wij zijn al een week of drie veilig. En Europa, ach. Hoe dan ook. Zondag wacht N.E.C. En dus blikt Toon Schuiling vooruit. Adelaarsoog over adrenaline journalistiek, Rogier Meijer en naar verluidt……

Adelaarsoog 8 mei 2022: NEC uit

Go Ahead is hot dit jaar om een open deur in te trappen. Onophoudelijke loftuitingen in de landelijke media over de mooiste Speklappenbuurt van het land, Youtube series, podcasts, Eus, Snelle, meer en meer volgers op de socials. Een sterk merk dat Go Ahead, zouden marketeers zeggen. Althans dat denk ik. Want ik ben geen marketeer. Hoe het ook zij. Het is allemaal amper bij te benen. Ook niet voor deze roodgele nieuwsjunk.

Ik stam uit de tijd dat je voor informatie over Go Ahead was aangewezen op het Deventer Dagblad nu de Stentor. Stiekem verlang ik daar naar terug. Overzichtelijk, minder tijdrovend. Dat terugverlangen doen ze ook bij de sportredactie van de Stentor. Daar vinden ze nog altijd dat ze op pole position horen te staan als het om roodgeel nieuws gaat. Dat staan ze niet. Dat frustreert. ‘Bosvelt oreert, Bosvelt verkoopt gebakken lucht’, zo las ik deze week. Adrenaline journalistiek.

Naar verluidt – Wat ik er ook van vind. De club wil baas blijven over het eigen nieuws. Op lekken staat een lijfstraf. En dus speculeren wij er duchtig op los. Naar verluidt, inderdaad naar verluidt wordt maandag de opvolger van Kees bekend. De Stentor presenteerde 10 kandidaten in de hoop dat de goeie er bij zit, Tijmen van Wissing appt met Kroes en maakt daaruit op dat de nieuwe trainer uit het Amsterdamse komt. Hans Kraaij denkt aan John Heitinga en als Andries Jonker op vrijdagavond bekend maakt Telstar te verlaten is een link met Go Ahead snel gelegd.

Wij gaan het zien maandag, of niet. Als ik het voor het zeggen had ging de primeur naar de sportredactie Stentor. Is de lucht in een klap geklaard.

En nu voetballen – Want dat moeten wij ook. Zondag, een lunchwedstrijd tegen NEC. Thuis verloren wij in een lege Horst met 2-0. Uit, voor de beker wonnen wij met 0-2. Go Ahead en NEC draaien een vergelijkbaar seizoen. Uit het niets gepromoveerd vanuit de KKD bivakkeren beide clubs, een jaar later, in de middenmoot van de Eredivisie. Schier moeiteloos. Geen zorgen over degradatie en nog altijd zicht op deelname aan de play offs voor Europees voetbal..

Waar Kees van Wonderen het afgelopen jaar veelvuldig aan andere clubs werd gelinkt bleef het stil rond de trainer van NEC, Rogier Meijer. Dus tekende hij bij. Opvallend eigenlijk. Geen idee waar ‘m dat in zit. In de naam? Kees heeft een Feyenoord verleden, Meijer was Superboer. Wellicht lag de focus net iets meer op Go Ahead. Zeg het maar. Feit is dat ook Rogier Meijer al twee jaar hartstikke goed presteert.

Daar waar wij het vooral van het collectief moeten hebben herbergt NEC een aantal echt goeie voetballers in de selectie. Bij Lasse Schöne is het beste er af maar hij blijft goed genoeg voor de middenmoot van de Eredivisie. Duelund, Bruijn, Tavsan en Okita kunnen, zeker als ze er in zin hebben, echt een potje voetballen. Opvallend is wel dat NEC buitenshuis beter presteert dan thuis. Zie de wedstrijden tegen ons. Thuis verloren wij behoorlijk kansloos, uit voor de beker wonnen wij redelijk gemakkelijk.

In tactisch opzicht schippert Rogier Meijer tussen 5-3-2 en 4-3-3. De NEC watchers van ‘de Gelderlander’ verwachten dat de Nijmegenaren zondag in een 4-3-3 formatie aantreden. Dat heeft geen diepere tactische betekenis, zo las ik. Door de blessures van Cas Odenthal, Edgar Baretto en Rens van Eijden heeft NEC maar twee centrale verdedigers over. Dat betekent dat de aanvallend ingestelde backs El Karouani en de Rooij zondag ook serieuze verdedigende taken hebben en dus niet onbekommerd naar voren kunnen denderen. Verder valt op dat NEC nog al wat kleine mannetjes in het team heeft. Dat kan bij standaard situaties in ons voordeel zijn. Dat zagen wij een paar weken geleden tegen Willem II. Ook daar stonden turven in veld.

Wall of Fame – Over naar het team van Kees, van wie de voornaam volstaat. Terwijl ik dit tik vraag ik mij af of er eigenlijk al een plek voor Kees is ingeruimd op die fenomenale Wall of Fame op het supportersplein? En terwijl ik dit tik vraag ik mij af waar ik mij mee bemoei. Dat is aan de boys van ’t Kippenhok en dus in meer dan goede handen.

De berichten over de wedstrijd in de media duiden er op dat wij het nog zonder Cuco Martina moeten doen. Dat is een gemis. Dat zagen wij tegen Vitesse. Martina kwam eigenlijk maar zo aanlopen maar geldt inmiddels als een sterkhouder. Ik hoop dat hij blijft. Hetzelfde geldt voor Joris Kramer. Er schijnt, opnieuw er schijnt, wij weten het niet, een overname optie in het huurcontract met AZ te zitten. Of Kramer morgen speelt is niet helemaal zeker. Viel tegen Vitesse uit. Ook Heil en Evert Linthorst zijn onzeker. Over Linthorst en onzeker geschreven. Die toonde zijn kwetsbare kant in Vetkamppraat, de enige echte en allereerste podcast over Go Ahead Eagles. Het terugluisteren waard.

De verwachting, wij weten het niet, is, dat de elf die tegen Vitesse begonnen ook tegen NEC aan de aftrap verschijnen. Dus met Lucassen op de rechtsback als vervanger voor Martina. Mocht Kramer niet spelen dan speelt of Idzes, die is weer fit, of Justin Bakker. Verder ben ik benieuwd of Kees Marc Cardona nu wel laat invallen. Vorige week frustreerde hij de Spanjaard zeer door hem wel langdurig te laten warmlopen maar niet te laten invallen. Zelden iemand zo misnoegd een rondje langs het publiek zien maken. Wraak in Nijmegen?

Nog een week, nog drie wedstrijden. Voetballen wij het seizoen uit of wordt het opnieuw spannend? Wij gaan zondag zien én horen. In Nijmegen, voor de ESPN buis of met het oor gekluisterd aan Salland1.

Met roodgele groet

Toon Schuiling

Vorig artikelColmschate boekt zwaarbevochten overwinning bij Activia
Volgend artikelDoelpuntrijke wedstrijd SV Twello tegen Koninklijke UD
Toon Schuiling is geboren en getogen in Wijhe, de parel aan de IJssel. Is een leven lang full time Go Ahead supporter. Vak 11, met zoon Thijs en zwager Jos. Zette in de vorige eeuw de lijnen uit in het vijfde elftal van de Roomsch Katholieke Sportclub IJsselboys. Verdient een boterhammetje in de overheidscommunicatie.