Woensdag, zondag en dan donderdag weer. Het is stevig aanpoten voor de boys van Kees. Het is stevig aantikken voor uw voorbeschouwer. Maar wat dondert het! Het is geweldig om voor dit Go Ahead te mogen voetballen. Het is geweldig om over dit Go Ahead te mogen schrijven. Toon Schuiling blikt vooruit op NEC thuis. Over neuilen, Boekhoorn en onze Zweedse Haller.

Adelaarsoog 19 december 2021 – NEC thuis

Na zondag hebben wij tegen alle Eredivisieploegen gespeeld. Tot nu toe wonnen wij 6 keer, speelden wij 3 keer gelijk en verloren wij 7 keer. Dat maakt dat wij op 21 punten staan. Daar zijn er niet veel van gestolen. Uit tegen Ajax en Utrecht pakten wij verrassend een punt. Het was niet om aan te gluren maar ook het parkeren van een bus vraagt om vaardigheid. Uit tegen RKC werden ons twee punten onthouden. Thuis tegen Heerenveen en Twente hadden wij meer verdiend. De stand liegt dus niet. Tegelijkertijd is er geen enkele reden om achter over te leunen, de strijd om de degradatieplaatsen is nog niet gestreden. En dus is een kers op de taart, zondagmiddag tegen NEC, heel erg welkom.

“..de niet helemaal okselfrisse Boyd Luvcassen…”

Neuilen – De vaste lezers van deze rubriek weten het inmiddels. Ik heb zo mijn voorkeuren als het om voetbalclubs gaat. NEC, uit te spreken als N EE CC – ‘een nek zitten tussen kop en romp, NEC zit in je hart’ -, vind ik een mooie club. NEC lijkt wel wat ons en andersom. Voor zowel NEC als Go Ahead is succes geen vanzelfsprekendheid. En dus wordt er in Deventer en Nijmegen meer gemopperd dan gejuicht. In Nijmegen heet dat neuilen, dat is een prachtig woord.  

NEC is dus net als de onze, maar anders dan buurman Vitesse, een club van vlees en bloed. De Arnhemmers werken hun wedstrijden af in een protserige en zwaar gesubsidieerde evenementenhal. Het oorspronkelijke NEC stadion werd in de jaren ’30, in het kader van de werkverschaffing, gebouwd. Ik bedoel maar; duizenden Nijmegenaren verplaatsten 80.000 meter grond en daar kwam geen shovel aan te pas. Wel bloed, zweet, tranen én Prins Bernhard. Die opende ‘de Bloedkuul’ in 1939. Het stadion in het Nijmeegse Goffertpark werd aan het begin van deze eeuw volledig vernieuwd maar kampt inmiddels met serieuze betonrot. Daar zijn beelden van…

Een echte club dus dat NEC: Volks en rauw, net als de onze. Maar toch is er één groot verschil en dat is Marcel Boekhoorn. De meervoudig miljardair mag dan geregeld van vrouw wisselen – hij verslijt ‘m niet met pissen, zeggen ze dan bij ons in het dorp – maar NEC blijft hij onvoorwaardelijk trouw. Ieder tekort wordt door hem aangezuiverd. Sterker nog Boekhoorn heeft het plan om NEC aan een compleet nieuw stadion te helpen.

Oud NEC speler Bas Kuipers bij de verrassende promotie in Rotterdam

Onverwacht – Net als wij promoveerde NEC vorig seizoen onverwacht. De club eindigde als 7e en draaide een betrekkelijk kleurloos seizoen. Via de nacompetitie werd in de finale tegen NAC alsnog promotie afgedwongen. Daar waar de resultaten vorig jaar eigenlijk wat tegenvielen had NEC wel een elftal met potentie. Dat kon je toen al zien, daar hoef je geen grote kenner voor te zijn.

Met jongens als Bart de Rooij, El Karouani, Dirk Proper, Odenthal, Tavsan en Okita heeft NEC flink wat talent aan boord. En dat talent gedijt ook prima op het hoogste niveau, zo blijkt nu. En al helemaal als je dit jonge talent mixt met ervaren spelers als Lasse Schone en Edgar Barreto. NEC heeft dus gewoon een prima team. De stand laat ook zien, NEC staat op plaats 12 met 19 punten.

Volgens, de doorgaans uitstekend geïnformeerde, fan site Forzanec.nl treden de Nijmegenaren zondag aan in een 5-3-2 formatie. Een belangrijke rol hierbij is weggelegd voor de wing-backs van Rooij en El Karouani. Dat zijn echt uitstekende spelers. De slimme Lasse Schone verdeelt het spel vanaf het middenveld en wordt daarin bijgestaan door het talent Dirk Proper. Voorin staan de avonturiers Mattson, uit te spreken als Metsson, en de grillige Tavsan. Van Okita en Barreto hebben wij zondag geen last. Die zijn geblesseerd.

De overijverige Griek Gionnis Botos…

Een nieuwe 10  – Hoewel er dit kalenderjaar nog twee wedstrijden op het programma staan kijkt de club al vooruit naar de tweede seizoenshelft. Via de Stentor lazen wij dat van Wonderen nog graag ‘een 10’ aan de selectie wil toevoegen. Nu speelt Giannis Botos daar vaak. Dat doet hij niet onverdienstelijk maar de Griekse huurling loopt zichzelf, in alle ijver, geregeld voorbij. Voor Bourhane en Eddachouri resteert, volgens diezelfde Stentor, een functie elders. In hoeverre het vertrek van één van beiden een voorwaarde is voor de komst van een nieuwe spelmaker is vooralsnog onduidelijk. Vraag die verder voorligt is, of er ‘een 10’ wordt gehuurd van een grotere club uit binnen- of buitenland. of dat er letterlijk en figuurlijk wordt geïnvesteerd in de toekomst.

De keuze is reuze – Maar eerst zondag, dat is al ingewikkeld zat. Winnen is, zoals geschreven, nooit vanzelfsprekend voor Go Ahead. Wel is de keuze zondag reuze voor Kees van Wonderen. Van de spelers die geregeld hun opwachting maken, ontbreekt alleen spits Marc Cardona. Gerrit Nauber is weer beter en die zal vast met Joris Kramer in het centrum van de verdediging staan. Bas Kuipers zal tegen zijn oude club starten als linksback. De vraag is wel hoelang Bas het volhoudt. De hechtingen zijn er net uit. Vraag is ook of zijn potentiële vervanger Mats Deijl als rechtsback begint of dat, de niet helemaal okselfrisse, Boyd Lucassen daar speelt.

De, als Haller juichende, Zweedse spits Isac Lidberg scorende tegen Roda JC

Het middenveld bestaat naar verwachting uit Brouwers, Rommens en Botos terwijl Córdoba en oud NEC ‘er Ragnar Oratmangoen, samen met Isac Lidberg, zullen voorin worden verwacht. Lidberg scoorde afgelopen woensdag tweemaal tegen Roda JC en dat waren zijn eerste officiële doelpunten voor Go Ahead. De verslaggever sprak op de TV al over ‘het ketchupfles effect’, maar de Zweed leek zijn goals als de gewoonste zaak van de wereld te beschouwen. Hij juichte als Sebastian Haller, niet dus.

Wat zou het, met de uitwedstrijd tegen PSV nog op de agenda, lekker zijn om op 24 punten te komen. Dat brengt lijfsbehoud echt dichtbij. Dan gaan wij wel heel lekker de winter in.

Wij gaan het zien mensen. Via de TV of via ons eigen Salland1!

Roodgele groet

Toon Schuiling

Wedstrijd live volgen met eigen verslaggevers – Wil je Go Ahead Eagles vs. NEC rechtstreeks volgen? Ieder Kowet duel wordt live verslagen door het sportprogramma Salland Sport (voorheen Sport Live) zodat je thuis op de bank of in de auto volledig het gevoel van het duel mee krijgt. Zo ook komende zondagmiddag, in een uitzending die om 14:00 uur start met nieuws en voorbeschouwingen, maar de rode draad is Go Ahead Eagles.

Twee verslaggevers zitten voor u live in het stadion en zij nemen u mee in de sfeer en de spanning van ieder duel. De wedstrijd in De Adelaarshorst start om 14:30 uur.

Salland Sport is een programma van de streekzender Salland1 dat op de oude Drtv kabelfrequenties te ontvangen is: via de kabel op 104.1 of via ether op 107.3. Buiten Deventer is dat: Raalte 105.1 en Wijhe 105.7 Via DAB stemt u af op kanaal 7B.

Online kunt u luisteren via TuneIn, RadioFM, Nederlandseradio, radioviainternet , Omroepserver, Airplay of via de eigen website van de streekomroep Salland1.

(klik op één van de bovenstaande linkjes om online te luisteren)

Verslaggevers Salland Sport bij Salland1: Erik van Luttikhuizen en Patrick Kieftenbelt

Even terugluisteren de interviews met Kees van Wonderen en Luuk Brouwers na afloop van Go Ahead Eagles vs. FC Twente van vorige week? Via onderstaande link kunt u de interviews, en vele andere gesprekken en reportages, selecteren vanuit de uitzending van Salland Sport bij Salland1, de streekzender voor Olst, Wijhe, Raalte en Deventer.

De interviews en radiofragmenten zijn ontleend uit het sportprogramma Salland Sport van Salland1. Vanuit de intensieve samenwerking, die Salland1 heeft met de Stichting Deventer Voetbal, mogen wij alle fragmenten belangeloos gebruiken.

Vorig artikelGo Ahead Eagles met gemak langs Roda JC
Volgend artikelCCW’16 en Chris Verbeek beëindigen samenwerking
Toon Schuiling is geboren en getogen in Wijhe, de parel aan de IJssel. Is een leven lang full time Go Ahead supporter. Vak 11, met zoon Thijs en zwager Jos. Zette in de vorige eeuw de lijnen uit in het vijfde elftal van de Roomsch Katholieke Sportclub IJsselboys. Verdient een boterhammetje in de overheidscommunicatie.