Na een suffe interland break gaat het zaterdag weer om het echie! Voor een uitverkochte Adelaarshorst speelt Go Ahead vanaf 18.45 uur tegen Herácles uit Almelooooo. Toon Schuiling blikt vooruit. Over Jan Smit, Wout Weghorst uit Zweden en VAR jeuk.

Adelaarsoog 16 oktober 2021 – Herácles thuis

Ik ga jullie iets bekennen. Na de desastreuze degradatie in 2017 vroeg ik mij weleens af of het niet fijner was om in de Eerste Divisie te blijven. Steevast linker rijtje, lekker meedoen om een periodetitel en dan in mei, als het zonnetje schijnt, de nacompetitie. Vaker winnen dan verliezen. Goed voor je humeur. Maar ik ben genezen mensen!

En dat eigenlijk al vanaf het begin van dit seizoen. Nee, wij zijn absoluut nog geen vaste Eredivisieklant. Maar ik voel, meer dan in 2013 en 2016, dat wij dat wél kunnen worden. Koersvastheid in de bestuurskamer, een onverstoorbare trainer en een elftal dat voelt als ons elftal voeden dat gevoel. Wij de-gra-de-ren niet! En man; man wat heb ik een zin aan zaterdag. Tegen Herácles, een club die net boven ons staat. Met lampen aan.

Overijsselse derby, het zal wel – De wedstrijd tegen Herácles geldt in de media als een Overijsselse derby. Met die term heb ik dus helemaal niks. Wat is Overijssel? Je hebt Salland, je hebt Twente en je hebt de meren bij Steenwijk. Dat iemand daar een lijntje om heen trekt, het Overijssel noemt en bepaalt dat Zwolle de hoofdstad van het spul is, het zal wel. Maar ik heb er niks mee. Het is zaterdag Deventer tegen Almelo, roodgeel tegen zwartwit.

Ter zake: Over naar Heracles of Herácles zoals Tom Egbers, de Eus van Almelo, ons steevast voorhoudt. Een club die is wat wij graag willen worden: een vaste klant in de Eredivisie. Herácles speelt vanaf 2006 onafgebroken op het hoogste niveau. Daarvoor  was het een marginaal clubje. Een soort van Dordrecht. Priegelend in de schaduw van FC Twente.

Jan Smit – En toen was daar Jan Smit, geboren in Almelo, deurwaarder te Ommen. Onder zijn leiding promoveerde de club, kwam er een nieuw stadion waar inmiddels een ring bovenop is gezet. Het knappe van Heracles is dat de club, dit in tegenstelling tot buurman FC Twente, niet van de strapatsen is. Een oerdegelijk financieel beleid en vooral een uitgekiende scouting stuwde Heracles op in de vaart der volkeren. Armenteros, Dost, Weghorst, Everton en Dessers. Een nadere toelichting is overbodig.

Tegelijkertijd is Herácles ook wel een beetje een saaie club. En nee ik laat Finkers, Finkers en Almelo, Almelo. Zwart en wit maakt grijs, dat zal het zijn.

Laufpensum – Ook Heracles heeft een goede trainer. De onverstoorbare Frank Wormuth is bezig aan zijn vierde jaar in Almelo. Steeds weer opnieuw slaagt hij er in om het team naar zijn hand te zetten. Een helder voetbalconcept, fysiek zeer in orde, laufpensum! Het is geen toeval dat Herácles vaak wedstrijden in de laatste minuten naar zich toe trekt. Na een wat een aarzelende start heeft Herácles zich inmiddels in de middenmoot gemeld. Het voetbal wordt met de week beter.

Beste speler is Amerikaans internationaal Luca de la Torre. Naar verluidt stond de middenvelder twee jaar geleden ook bij Paul Bosvelt op de radar. Of hij zaterdag speelt is overigens nog de vraag. De la Torre was de afgelopen twee weken op pad met Team USA. Andere opvallende speler is Rai Vloet. De aanvallende middenvelder versleet inmiddels flink wat clubs maar brak onder Wormuth echt door. Verder is linksbuiten Delano Burgzorg een klassieke ‘alles of niets voetballer’ en geldt, de in de eerste divisie opgepikte, rechtsback Fadiga als een talent. Kortom een meer dan geduchte tegenstander dat Herácles. Beter dan Sparta, beter dan Zwolle, beter dan RKC.

VAR Jeuk – Tot zover Herácles. Over naar Deventer. Direct na RKC uit kon ik eigenlijk wel leven met een punt. Maar daarna ging het jeuken. Hans Kraaij, Bas Nijhuis, Tijmen van Wissing, Pierre van Hooijdonk, Kenneth Perez: Allemaal vonden ze dat de VAR de goal van Isac Lidberg, onze Zweedse Wout Weghorst, onterecht annuleerde. Dus hadden wij negen in plaats van zeven punten moeten hebben. En was onze start niet redelijk maar gewoon goed geweest.

Gedane zaken nemen geen keer. Nieuwe ronde nieuwe kansen. Herácles wacht. En dat dus in een uitverkochte Adelaarshorst.

Ook deze week liet Kees van Wonderen zich niet in de kaarten kijken voor wat betreft de opstelling. Ook het niemendalletje vorige week tegen Lommel leverde weinig nieuwe inzichten op. Gerrit Nauber en Martijn Berden lijken twijfelgevallen voor zaterdag. Giannis Foivos Botos liet een tripje met Griekenland onder 21 aan zich voorbij gaan. Dit vanwege een lichte bovenbeen blessure. Onduidelijk is hoe het met hem is.

Hoewel Jay Idzes verdienstelijk acteerde tegen RKC kunnen wij vooral de ervaring van Nauber maar moeilijk missen. Ook de drive van Botos is zeker in thuiswedstrijden belangrijk. En verder is het natuurlijk wachten op de eerste goal van onze spits Marc Cardona. In een interview in de Voetbal International liet hij Marco Timmer weten dat al er één in ligt er, snel meer volgen. Wat mij betreft schiet hij die eerste er zaterdag in.

Roodgele groet

Toon Schuiling

Wedstrijd live volgen met eigen verslaggevers – Wil je Go Ahead Eagles vs. Heracles rechtstreeks volgen? Ieder Kowet duel wordt live verslagen door het sportprogramma Salland Sport (voorheen Sport Live) zodat je thuis op de bank of in de auto volledig het gevoel van het duel mee krijgt. Zo ook aanstaande zaterdag in een uitzending die om 18:00 uur start met nieuws en voorbeschouwingen, maar de rode draad is Go Ahead Eagles.

Twee verslaggevers zitten voor u live in het stadion en zij nemen u mee in de sfeer en de spanning van ieder duel. De wedstrijd in De Adelaarshorst start om 18:45.

Salland Sport is een programma van de streekzender Salland1 dat op de oude Drtv kabelfrequenties te ontvangen is: via de kabel op 104.1 of via ether op 107.3.
Online kunt u luisteren via RadioFM, Nederlandseradio, radioviainternet of via de eigen website van de streekomroep Salland1.

(klik op één van de bovenstaande linkjes om online te luisteren)

Verslaggevers Sport Live Radio DeventerRTV Erik van Luttikhuizen en Patrick Kieftenbelt
Verslaggevers Salland Sport bij Salland1: Erik van Luttikhuizen en Patrick Kieftenbelt
Vorig artikel11TEAMSPORTS – Deventer Voetbal topscorer – week 41
Volgend artikelKeeper Blauw Wit zit Sportclub Deventer dwars
Wouter Hulsegge is een 40-jarige Deventenaar en al bijna 35 jaar lid van SV Colmschate’33 waar hij al vele jaren actief is al vrijwilliger in diverse functies. Daarnaast helemaal gek en een groot kenner van het regionale amateurvoetbal met een voorliefde voor de Deventer clubs. Ook was hij de winnaar van de allereerste Deventervoetbalquiz.