Het gaat nergens meer om. En toch kijk ik echt naar deze wedstrijd uit. Want Go Ahead – Feyenoord is en blijft Go Ahead – Feyenoord. En! Wij nemen afscheid van een team dat ons twee gouden jaren bezorgde. Een team dat ons blij maakte, een team dat ons bond en verwarmde in barre Coronatijden. Adelaarsoog over de laatste thuiswedstrijd van Kees van wie de voornaam volstaat, Feyenoord of Feijenoord en een huis, tuin en keuken trainer.

Adelaarsoog 11 mei 2022: Feyenoord thuis

In samenwerking met Google en Wikipedia heb ik het afgelopen seizoen de nodige trivialiteiten over u uitgestort. Of nu beklijft of niet, het zal mij worst zijn. Ja ik kom uit een slagersdorp. Want iedere week twee A viertjes is een godskolere eind tikken, zo kan ik jullie vertellen. En dan nu ook nog een midweekse wedstrijd.

En daarom. Is het nu Feyenoord of Feijenoord waar wij tegen spelen?

Het zit zo. Feyenoord, want zo heet de club nu, heette eerder Feijenoord. De Kuip staat in de wijk Feijenoord. Dus zo logisch als wat. In jaren ’70 van de vorige eeuw maakte Feijenoord furore. International bleek een i en een j achter elkaar lastig. Dus werd Feijenoord Feyenoord. De ster van die tijd, Coen Moulijn bleef overigens Coen Moulijn heten. Dat is dan wel weer wat raar.

Hoe het ook zij. Wij spelen woensdagavond tegen Feyenoord uit de Rotterdamse wijk Feijenoord. En dat is een donders mooie club. De Conference League mag dan een spek- en bonencompetitie zijn, ze staan op 25 mei 2022 wel mooi in de finale van die spek- en bonencompetitie. En dat 20 jaar na het winnen van de UEFA cup. Toen met onze Kees en onze Paul Bosvelt in de gelederen.

Die finale is ze meer dan gegund. Al was het alleen vanwege die zinderende Kuip in de halve finale tegen Marseille. Voetbal zoals voetbal hoort te zijn. Die finaleplaats maakt overigens wel dat Feyenoord, naar verwachting, met de tweede keus in Deventer aantreedt. Mannen als Senesi, Sinisterra, Aursnes en Trauner, de Nauber van Feyenoord, zien wij waarschijnlijk niet op het veld. Malacia speelt sowieso niet. Die zit een schorsing uit.

Wie er wel spelen is nog ongewis, maar de verwachting is dat Arne Slot jongens als Hendrix, Pedersen, Linssen, Sandler, Bassett, Jahanbakhsh en Walemark laat spelen. Die zouden bij ons allemaal in basis staan. Het wordt geen walk over woensdag.

Hoera, nou ja hoera – Over naar Go Ahead. Hoera wij hebben een nieuwe trainer, René Hake. Nou ja hoera. Een snelle blik over de socials leert dat Hake vooralsnog niet in een warm bad komt. “Hij heeft een boerenhoofd”, zo las ik ergens. Huis, tuin en keuken was het eerste wat in mij op kwam. Zo niet verrassend dat het weer verrassend is.

Tegelijkertijd ben ik ook wel van ‘eerst wat weten, dan wat vinden’. En dus ga je eens digitaal kijken bij Utrecht, bij Twente, bij Emmen en bij Cambuur. Wat zeggen ze daar over Hake. En dan lees je dat het harde werker is, dat hij tactisch goed is onderlegd en gewend is om te werken bij clubs waar het geld niet over de plinten klotst. Daar lees je ook dat hij wel een tikkie saai is en het aanvallen niet heeft uitgevonden.

Wat in elk geval vóór Hake spreekt, is dat hij zijn poot niet terug trekt. Toen bij Twente en Utrecht, en dat zijn toch behoorlijke clubs, de hoofdtrainer van het toneel verdween, stapte hij zonder aarzelen in. En dan mag hij een boerenhoofd hebben, een huis- tuin en keuken keuze zijn, hij is niet bang. Wij gaan het zien wat hij ons brengt.

En verder ben ik natuurlijk benieuwd naar de verdere invulling van de staf. Naast Kees vertrekken immers ook de assistenten Boufarra en Simonis ook. René Hake zat weliswaar bij Oranje (de SC Oranje, in Schoonebeek in 2004 gefuseerd met VV Minjak, maar dit alles terzijde) maar heeft als speler geen betaald voetbal gespeeld. Dus lijkt een oud prof als assistent voor de hand te liggen. Maar ook dat gaan wij zien. Dat geldt ook voor de verdere invulling van de selectie. Kroes en Bosvelt gaan zich ook de komende zomerperiode niet vervelen.

Ik ga er vanuit dat Kees, van wie de voornaam volstaat, woensdagavond niet met de tweede keus op de proppen komt. Ik snap best dat na het lijfsbehoud de druk tegen Fortuna, NEC en in mindere mate Vitesse wat van ketel was. Maar ik hoop en ga er stiekem ook wel vanuit dat het in ons laatste thuiswedstrijd ouderwets gaat knetteren. Opstootjes, een idioot scoreverloop, plaggen die in het rond vliegen, volle en meelevende tribunes, biet ‘m in de rugge vanaf het eerste moment. Dat hoop ik en dat verwacht ik.

Er is niks mis met een feestje op de Brink, maar ik wil gewoon nog één keer voor dit team, voor deze staf op de banken. En dat in het stadion. Omdat ze verdienen, omdat wij dat met elkaar verdienen, na twee even bizarre en onvergetelijke seizoenen.

Nog een halve week, nog twee wedstrijden. Staan wij op de banken tegen Feyenoord? Voor ons team. Voor ons zelf? Wij gaan het zien én horen. In de Adelaarshorst, voor de ESPN buis of met het oor gekluisterd aan Salland1.

Met roodgele groet
Toon Schuiling

Vorig artikel11TEAMSPORTS – Deventer Voetbal topscorer – week 19
Volgend artikelMentaal sterk Twello wint in Terborg
Toon Schuiling
Toon Schuiling is geboren en getogen in Wijhe, de parel aan de IJssel. Is een leven lang full time Go Ahead supporter. Vak 11, met zoon Thijs en zwager Jos. Zette in de vorige eeuw de lijnen uit in het vijfde elftal van de Roomsch Katholieke Sportclub IJsselboys. Verdient een boterhammetje in de overheidscommunicatie.