‘Olle’, 038, relgeile capuchonnetjes, opgefokt gedoe. Vergeet het! Het is klein bier vergeleken bij het affiche van zondagmiddag. Dan spelen twee clubs, die nog echt clubs zijn, tegen elkaar. Clubs waar je niet alleen naar toegaat maar waar je bij wilt horen. Clubs waarvan je geen wedstrijden bezoekt maar wedstrijden beleeft. Toon Schuiling blikt vooruit op de enige echte voetbalklassieker van het oosten, Go Ahead – FC Twente.

Adelaarsoog 5 november 2021 – FC Twente thuis

Voor voetbalsupporters met meer verleden dan toekomst is Go Ahead – FC Twente de wedstrijd van het jaar. Zo ook voor mij. Op de Wiejese Kippenmarkt geïnfecteerd met het rood gele virus. De jaren ’70 van de vorige eeuw. Ook toen deden virussen het al goed op markten. Op die Kippenmarkt woonde ik naast de bakker. De bakker had twee zonen. Stef van de bakker en Herman van de bakker. Stef was voor Twente, Herman voor Go Ahead. Gevestigde namen in Nederland Voetballand. Herman was de leider van mijn voetbalteam. Om aan speeltijd te komen – ik kon er niet zoveel van – werd ik voor Go Ahead. Daar ben ik nooit meer van af gekomen.

Voor het zelfde geld was ik dus was voor Twente geweest. En met dat FC Twente is helemaal niks mis. Twente is gelijk Go Ahead een club van vlees en bloed. What you see, is what you get. Geen opsmuk, recht toe, recht aan. Hoge pieken, diepe dalen.

Verschillen zijn er ook. Daar waar Go Ahead in alles het DNA van Deventer representeert is FC Twente van heel Twente. Dat maakt FC Twente tot een grotere club. Vergeet AZ, vergeet FC Utrecht, FC Twente is in alles de vierde club van Nederland.

Tot zover de loftrompet. Want met een begroting van € 23 miljoen heeft FC Twente maar twee punten meer dan Go Ahead (€ 8,5 miljoen). Twente staat zevende, wij negende. Drie jaar geleden speelden wij nog tegen elkaar in de KKD. Twente won bij ons, wij wonnen bij Twente. En twee jaar geleden schakelden wij Twente glorieus uit voor de beker. In Enschede. Ik bedoel maar. Het is een grote club dat Twente, de vierde van Nederland. Maar er is ook geen enkele reden om er voor in de broek te poepen.

15

Unnerstall – Twente staat op een mooie zevende plaats maar die stand flatteert. Het voetbal is, zeker de laatste weken, niet goed. Daar waar Ron Jans een maand geleden op weg leek naar contractverlenging, zijn er nu twijfels. Met het puntenaantal is niks mis maar het spel is geregeld ondermaats. Keeper Lars Unnerstall is al wekenlang de beste man. Dat zegt wat. En dat terwijl Twente deze zomer flink wat kwaliteit naar Enschede haalde. Michel Vlap kwam over van Anderlecht, Virgil Misidjan van Zwolle, Robin Propper van Heracles en Ricky van Wolfswinkel van FC Basel. Dat zijn toch namen.

Het zijn niet deze gevestigde namen die aan de weg timmeren in Enschede. Naast de al genoemde Unnerstall zijn het vooral een aantal jonkies die opvallen. En daarbij denk ik vooral aan Mees Hilgers. De jonge centrale verdediger wordt inmiddels gelinkt aan Feyenoord. Ook de in Twente opgeleide Daan Rots en Ramiz Zerrouki doen het goed.

Hoogtijdagen – Daar waar de zevende plaats voor Twente als business as usual geldt is de negende plaats voor ons ongekend. Wij maken niet alleen in sportieve zin hoogtijdagen door. Wij zijn ook hot in de media. En dan in het bijzonder Kees van Wonderen.

Tot aan het deftige NRC aan toe. In die krant sprak Kees deze week verbindende woorden. Meer mét, minder tegen elkaar, meer wij, minder ik. Het deugde allemaal vreselijk. En daar ben ik eigenlijk helemaal niet zo van. Maar waar zelfs voetbalfora worden geïnfecteerd met nepnieuws en wappietaal is het ook wel eens fijn om de mening van een normaal iemand te horen. Misschien representeert Kees daarmee wel de gewone Nederlander. De gewone Nederlander die helemaal klaar is met het negatieve gelul aan de talkshowtafels en het eng bruine complotgeblaat op de socials.

AM3I3008

Over eng gesproken. Weet u wie eng is? Mark Jan Fledderus van FC Groningen! Dominant aanwezig op de tribune, stokend bij andere clubs, irritant, naar. Geloof mij, het is geen toeval dat Kees van Wonderen juist aan Groningen wordt gelinkt. Fledderus wil van Danny Buijs af. Een praatje met een bevriende journalist en het spel is op te wagen. Danny Buijs zat vrijdag als een dood vogeltje op de bank tegen Zwolle. Kees van Wonderen ontkrachtte het gerucht soeverein maar ondertussen ging het er wel over.

Maar goed, het kan zijn dat ook uw voorbeschouwer een klap van de complotmolen heeft gehad.

Nieuwe status – Hoe het ook zij. Aandacht te over. Het zal bij onze nieuwe status als verrassende eredivisionist horen. Terug naar de wedstrijd van zondag. Joris Kramer en Inigo Corboba hebben hun schorsingen uitgezeten en ook Giannis Foivos Botos is weer inzetbaar. Daarmee zit Kees wat ruimer in de spelers. Verwachting is dat Kramer en Cordoba beiden starten zondagmiddag. Kramer omdat hij meer kerel is dan Justin Bakker. Cordoba omdat hij, mits op dreef, van absolute meerwaarde is. De rest van het team lijkt behoorlijk vast te staan. Mats Deijl vervangt opnieuw, de bijna fitte, Bas Kuipers. Gerrit Nauber en Lucassen leveren altijd. Rommens en Brouwers zijn vaste pionnen op het middenveld. Met de aanhoudende absentie van Marc Cardona is Isac Lidberg de enige optie op 9. Immers Mulenga geldt louter als supersub.

AP8I1697

Wel ben ik benieuwd wie Kees van Wonderen naast Rommens en Brouwers op het middenveld posteert. Jay Idzes speelde meer dan behoorlijk tegen Willem II maar is wellicht te verdedigend ingesteld. Botos is pas net fit. Als Martijn Berden voorin speelt is de kans groot dat Oratmangoen op 10 speelt. Kortom mogelijkheden te over.

Wij gaan het zien mensen. Hiervoor zijn wij jammer genoeg opnieuw aangewezen op de TV. Maar als u daar het commentaar van de verslaggevers van Salland1 onderzet lijkt het allemaal net wat echter.

Wedstrijd live volgen met eigen verslaggevers – Wil je Go Ahead Eagles – FC Twente rechtstreeks volgen? Ieder Kowet duel wordt live verslagen door het sportprogramma Salland Sport (voorheen Sport Live) zodat je thuis op de bank of in de auto volledig het gevoel van het duel mee krijgt. Zo ook komende zondagmiddag in een uitzending die om 14:00 uur start met nieuws en voorbeschouwingen, maar de rode draad is Go Ahead Eagles.

Twee verslaggevers zitten voor u live in het stadion en zij nemen u mee in de sfeer en de spanning van ieder duel. De wedstrijd in De Adelaarshorst start om 14:30 uur.

Salland Sport is een programma van de streekzender Salland1 dat op de oude Drtv kabelfrequenties te ontvangen is: via de kabel op 104.1 of via ether op 107.3. Buiten Deventer is dat: Raalte 105.1 en Wijhe 105.7 Via DAB stemt u af op kanaal 7B.


Online kunt u luisteren via RadioFMNederlandseradioradioviainternet of via de eigen website van de streekomroep Salland1.

(klik op één van de bovenstaande linkjes om online te luisteren)

Vorig artikelDe rood-gele column van Robert Heukels – week 48
Volgend artikelZure nederlaag GA Eagles
Toon Schuiling is geboren en getogen in Wijhe, de parel aan de IJssel. Is een leven lang full time Go Ahead supporter. Vak 11, met zoon Thijs en zwager Jos. Zette in de vorige eeuw de lijnen uit in het vijfde elftal van de Roomsch Katholieke Sportclub IJsselboys. Verdient een boterhammetje in de overheidscommunicatie.