Er werd de afgelopen weken niet gevoetbald. Maar om nu te zeggen dat het saai was. Nee! De strapatsen van de clubs op de transfermarkt. Het niet te uit te leggen kabinetsbesluit om de stadions maar voor 1/3 open te stellen. Al dat gekrakeel doet je bijna vergeten dat er morgen ook gewoon een potje voetballen op de agenda staat. Uit tegen Groningen. Toon Schuiling praat u bij. Adelaarsoog over statements, een nare ploeg en Oe-a Anderies!

Adelaarsoog 6 februari 2022

Statement! Ik kan het woord niet meer horen. Als wij eerder wat hadden dan spraken wij er over. Dan luisterden wij naar elkaar. Wij wikten, wij wogen, er kwam een besluit. Als er nee gezegd moest worden, dan gebeurde dat met gezag. Wat nu rest is de roeptoeter. Wij communiceren via met statements en petities. Nog zo’n gruwelijk woord.

Stuiterbal – Ook onze club is in deze gekkigheid verstrikt geraakt. Zo roep je ten overstaan van de vaderlandse media dat een stadionbezetting van 1/3 geen optie is. Zo hou je een enquête onder de seizoenkaarthouders. Eigenlijk omdat je het ook niet meer weet. Inderdaad, Jan Willem van Dop is een beetje een stuiterbal. Maar wel ónze stuiterbal! De man praat, anders dan Rutte en consorten, niet óver maar mét ons. En dat het dan alle kanten uitgaat, ik reken het hem niet aan. En verder: AZ thuis is pas over een week. Er kan nog veel gebeuren.

Daar waar ik het van Jan Willem best kan hebben baal ik van onze voetbalbond. De kroegbazen, de winkels, Arie Boomsma van de djim, directeuren van kleine knakentheaters voor moeilijke voorstellingen. Avond aan avond schoven ze aan bij de talkshows. Stuk voor stuk vonden gehoor bij het kabinet. De KNVB zat nergens, was nergens en krijgt niets voor elkaar. En dat terwijl onderzoek onomstotelijk uitwees dan stadionbezoek niet tot extra besmettingen leidt. De KNVB, je hebt er geen kloten aan!

Evert – Genoeg, voetballen nu!  “Hoe vindt je zelf dat het gaat”, vroeg Kees aan Warner Hahn. “Best redelijk”, zei  Warner. “Nou ik niet”, zei Kees en weg was Warner. Nick Hengelman, geen grapjes over de naam, kwam en dus hebben wij gewoon weer drie keepers. Klaar. De zoektocht naar een tien leverde een acht op. Geen exoot maar Evert. Evert Linthorst, roots in Twello, klinkt als stamppot andijvie.

Vallende ziekte – Evert is er zondag in en tegen Groningen nog niet bij. Wij hadden ‘m wel kunnen gebruiken denk ik want die ploeg is de laatste weken in goede doen. Groningen heeft een aardige maar ook wel nare ploeg. Met die Fledderus hebben ze ook een wat nare directeur. Dat zie je op het veld terug. Zo smeerde Mike te Wierik tegen Vitesse Openda opzichtig een rode kaart aan. En wat te denken van die Tomas Suslov met zijn vallende ziekte. Wel een hele goede voetballer, dat wel. En zo lopen er meer rond bij Groningen. Strand Larsen is een goede spits, Kasanwirjo een prima middenvelder annex verdediger. Aanvaller Paulos Abraham weet waar de mosterd staat. De verdediging geldt als de zwakste linie van Groningen. Met name de rechterflank is onderbezet. En verder geldt Peter Leeuwenburgh niet als een absolute topkeeper.

Concurrentie neemt toe – Over naar ons eigen team. Naast de komst van Linthorst is, in sportief opzicht, de terugkeer van de aanvallende krachten Marc Cardona, Giannis Foivos Botos en Martijn Berden in de selectie goed nieuws. Dat voert de concurrentie flink op. Dat maakt dat een wissel niet persé een verzwakking is. Vooral van spits Marc Cardona verwacht ik nog echt nog het een en ander. Je ziet aan alles dat die gast goed kan voetballen. Wat zou het lekker zijn als hij dat, in deze cruciale fase van de competitie, nu ook eindelijk laat zien.

Oe-A-deries – En verder ben ik natuurlijk benieuwd naar onze nieuwe eerste keeper. Ik had echt nooit gedacht dat die Noppert zou heten. Hij zelf waarschijnlijk ook niet. Speelde eerder redelijk anoniem bij Heerenveen, NAC en Dordt. En ook in Italie. “Als wij bij Foggia verloren kon het zijn dat de banden van je auto werden lek gestoken en er brandbomen in je tuin werden gegooid. Het leefde daar enorm”. Een mooie kerel! Twee meter drie, karakteristieke kop, de Ed de Goeij van Deventer. Oe-A-Anderies, say Oe-A-Anderies. Wel de ballen blijven tegen houden natuurlijk!

En verder is de keuze reuze voor Kees. De selectie is, met uitzondering van Heil en Linthorst, compleet. Ten opzichte van de wedstrijd van Heracles wordt aanvoerder Bas Kuipers terug verwacht in de basis elf. Dat gaat dan ten koste van Cuco Martina. De steeds beter presterende Jay Idzes lijkt de voorkeur te krijgen boven Nauber. Boyd Lucassen vormt met Rommens het verdedigend blok op het middenveld. Brouwers lijkt opnieuw als 10 in de rug van Lidberg te spelen. En wat voor Idzes geldt dat geldt ook voor Lidberg. De Zweed wordt beter en beter. Op flanken staan Oratmangoen en Cordoba.

Wij moeten nog een punt of 11,12 bij elkaar sprokkelen. Laten wij daar tegen Groningen mee beginnen!

Wij gaan het zien mensen. Via de TV of via ons eigen Salland1!

Roodgele groet

Toon Schuiling

Vorig artikelGoede tweede helft levert s v Twello slechts een gelijkspel op.
Volgend artikelTandeloos Go Ahead Eagles onderuit bij FC Groningen
Toon Schuiling is geboren en getogen in Wijhe, de parel aan de IJssel. Is een leven lang full time Go Ahead supporter. Vak 11, met zoon Thijs en zwager Jos. Zette in de vorige eeuw de lijnen uit in het vijfde elftal van de Roomsch Katholieke Sportclub IJsselboys. Verdient een boterhammetje in de overheidscommunicatie.