De voorbeschouwing op ieder Go Ahead Eagles duel heet ‘Adelaarsoog’. Dit seizoen wisselen vier correspondenten elkaar af met hun voorbeschouwing op de volgende Kowetwedstrijd: Jan Willem Spaans, Carlo Giugie, Gert-Jan van den Berg en Arend Koldenhof. Laatstgenoemde kijkt vooruit op de duel van zondag, vroeg in de middag…

Zondag 21 augustus speelt Go Ahead Eagles zijn derde eredivisiewedstrijd uit bij FC Groningen. Arend Koldenhof blikt vooruit op deze wedstrijd. Over Oratmangoen, het lastige begin voor de Eagles en over de topspits van Groningen die weg wil.

2-0 en 5-2 verliezen zijn niet de cijfers waar je als team je nieuwe seizoen mee wil beginnen. Als je dan naar de tegenstanders kijkt, is het ook weer niet heel gek dat Go Ahead Eagles op dit moment achttiende staat met nul punten. AZ en PSV zijn de nummer vijf en twee van het vorige seizoen; Eagles kent een lastig begin.

FC Groningen is zelf ook niet goed begonnen aan het nieuwe seizoen. In de eerste wedstrijd kwamen ze niet verder dan een 2-2 gelijkspel tegen promovendus FC Volendam en vorig weekend verloren ze, met maar liefst 6-1, in de Johan Cruijff Arena van Ajax. Door deze resultaten vinden de Groningers zichzelf terug op plaats vijftien op de ranglijst.

Allebei nieuwe trainers
Wat de Trots van het Noorden overeen heeft met Go Ahead Eagles, is dat het allebei een nieuwe trainer hebben. Wij namen afscheid van succestrainer Kees van Wonderen en zij namen afscheid van hun succestraine Danny Buijs. Daarvoor in de plaats kwamen René Hake en bij Groningen staat de Duitse trainer Frank Wormuth nu voor de ploeg. Ook eindigden de ploegen heel dicht bij elkaar vorig jaar: Groningen sloot het seizoen af als nummer 12 en Go Ahead Eagles als nummer 13.

Met de resultaten van dit seizoen erbij durf ik wel te zeggen dat deze ploegen op dit moment aan elkaar gewaagd zijn. Nou dit afkloppen en zorgen dat er niet een monsterscore voor de thuisploeg op het bord staat zondag.

Twee verliespartijen vorig seizoen
Vorig jaar gingen beide wedstrijden tegen Groningen verloren. In eigen huis werd het 1-0 voor de Groningers met twee rode kaarten aan onze kant. Uit bij FC Groningen werd het 2-1. Spits Jørgen Strand Larsen scoorde al in de vierde minuut de 1-0. Botos wist in minuut zestig ook het net te vinden, maar negen minuten later was daar weer die Noorse spits die Groningen weer op voorsprong schoot.

Strand Larsen wil weg
Vorig jaar was Strand Larsen goed voor veertien goals. De spits, die in 2020 voor 1 miljoen werd overgenomen, gaf afgelopen week aan dat hij zijn goede prestaties graag ziet uitbetaald worden in een transfer. FC Groningen wees volgens verschillende media uit Nederland en Noorwegen bedragen af van tien miljoen. De spits zelf begrijpt er niks van en haalde deze week meerdere keren uit naar technisch directeur Mark-Jan Fledderus. We kunnen ervan uitgaan dat Strand Larsen gewoon speelt tegen ons, maar honderd procent zeker is het dus niet.

Een oude bekende
Zondag komen wij ook nog een oude bekende tegen. Aanvaller Ragnar Oratmangoen verruilde deze zomer de Eagles voor het hoge noorden. Vorig jaar was Oratmangoen in Groningen nog belangrijk voor de Eagles met een assist op Botos. Laten we hopen zondag even geen assistenten geeft. Tot nu toen kwam de vlugge buitenspeler twee keer als invaller binnen de lijnen, dus er is een grote kans dat hij ook minuten gaat maken tegen zijn oude cluppie.

Schorsing
Bij Go Ahead Eagles hoeven we niet te rekenen op Mats Deijl. Hij is mist minimaal twee wedstrijden door zijn rode kaart na de overtreding op PSV’er Richard Ledezma. Bobby Adekanye en Willum Thór Willumsson zijn twijfelgevallen voor de wedstrijd van aankomende zondag.

Go Ahead Eagles kende naast de twee verloren wedstrijden in de Eredivisie geen ideale voorbereiding richting het duel met de Trots van het Noorden. Afgelopen dinsdag ging het oefenduel, waarin vooral reserves in speelden, in de laatste minuten verloren tegen Heracles. Marco Rente kopte een vrije trap van Basacikoglu binnen en daardoor gingen de Eagles met een 1-0 verlies weer richting Deventer.

Al met al heb ik er zin in. FC Groningen kent ook niet zijn beste start van de competitie dus ruik ik kansen. Het is wel zo dat heel veel ploegen het uit bij Groningen altijd lastig hebben. Denk aan Ajax en Feyenoord die daar de afgelopen jaren vaker hebben verloren of gelijkgespeeld. Het wordt hoe dan ook een interessant potje tussen twee nieuwe trainers met nieuwe spelers en een ontevreden spits.

Wij gaan het volgen in de Euroborg, voor de tv of luisterend naar het commentaar van Gert-Jan en Erik op Salland1.

Met roodgele groet,

Arend Koldenhof.

Wedstrijd live volgen met eigen verslaggevers – Wil je FC Groningen vs. Go Ahead Eagles rechtstreeks volgen? Ieder Kowet duel wordt live verslagen door het sportprogramma Salland Sport op Salland1, zodat je thuis op de bank of in de auto volledig het gevoel van het duel mee krijgt. Zo ook komende zondagmiddag als om 12:15 het duel begint in Groningen.

Salland Sport is een programma van de streekzender Salland1 dat op maar liefst drie kabelfrequenties te ontvangen is door heel Salland: In Deventer en omgeving via 107.3, omgeving Raalte via 105.1 en rondom Olst en Wijhe via 105.7 FM. Natuurlijk ook via de kabel, zoals de 104.1 en digitaal via DAB+ stemt van Arnhem tot in de polder via kanaal 7B.

Online kunt u luisteren via TuneIn, RadioFM, Nederlandseradio, radioviainternet , Omroepserver, Airplay of via de eigen website van de streekomroep Salland1.

(klik op één van de bovenstaande linkjes om online te luisteren)

Verslaggevers Salland Sport bij Salland1: Erik van Luttikhuizen en Patrick Kieftenbelt
Vorig artikelLuca Melis leeft zijn droom en verkast naar het Italiaanse ASD Lanusei
Volgend artikelKwetsbaar GA Eagles ten onder tegen zwak FC Groningen
Arend Koldenhof werd 21 jaar geleden geboren in Deventer. Op dit moment volgt hij de opleiding Journalistiek op de Hogeschool Utrecht. Naast zijn opleiding is hij vrijwilliger bij Salland1 en Deventer Voetbal.