Speciaal voor Deventer Voetbal blikt één van onze correspondenten onder de naam ‘Adelaarsoog’ vooruit op de eerstvolgende wedstrijd van Go Ahead Eagles. Ook dit seizoen wisselen Arend Koldenhof, Carlo Giugie, Jan Willem Spaans en Gert-Jan van den Berg elkaar af met hun voorbeschouwing op de volgende Kowetwedstrijd. Laatstgenoemde kijkt vooruit op het duel van zaterdagavond 20:00 uur.

Als de machtige lichten van ons stadion aangaan en deze ons allen als het ware roepen om weer naar de Adelaarshorst te komen, dan ontstaat er iets magisch. Eerst op het supportersplein en later op de tribunes voel je deze magie. Je hoopt dan natuurlijk dat dat overslaat naar het veld en niet onbelangrijk ook naar onze rood-gele helden.

Aanstaande zaterdag is het weer zo ver en breekt er weer zo’n avond aan. We mogen aantreden tegen een ploeg in nood… Excelsior Rotterdam. Als je puur en alleen aan scorebordjournalistiek doet, dan mag je uit gaan van winst, maar zo makkelijk als ik dit opschrijf, zal het zeker niet gaan worden.

Julian Baas en Oliver Edvardsen in Rotterdam.
Foto: Henny Meyerink/BSR Agency

Ingecalculeerde overwinningen of anders gezegd hoge verwachtingen; het zijn dingen die thans leven bij een groot deel van de aanhang. Uiteraard heeft het team van René Hake dat over zichzelf afgeroepen door de prima resultaten en het bij (heel veel) vlagen prima spel wat men op de mat heeft gelegd. Kun je nagaan in welke tijden wij leven als supporter en hoe blij en megatrots wij mogen zijn op ons toch wel bescheiden cluppie. En of dat we trots zijn en ja dan valt het soms ook weleens wat tegen.

Neem nu de laatste wedstrijd voor de interlandbreak. Tegen een echt niet imponerend Heracles ging men met 2-0 onderuit. Dat was voor velen (en ook voor mij) een fikse tegenvaller. Onnodig was het zeker en ook eigenlijk niet Kowetwaardig dit seizoen. Verkeerde keuzes met name op de momenten als het erop aankwam, lagen hier grotendeels aan ten grondslag. Na afloop was een ieder er in de catacomben ook zeker van bewust dat dit niet had gehoeven en gemoeten.

Heracles uit Foto: Henny Meyerink/BSR Agency

Trainer Hake zocht de schuld ook bij zichzelf. Hij had misschien wel teveel aanvallers gebracht op het laatst zodat de balans weg was en we niet meer aan het bij elkaar spelen van kansen toekwamen, was zijn commentaar. Zelf denk ik dat je de wedstrijd in de 1e helft verliest. Je had Heracles toen zoveel pijn kunnen doen dat ze die klap nooit meer te boven zouden komen. Het gebeurde niet met dus het verlies als gevolg.

Als social media volger ben ik er zeker niet zo happig op om na een verliespartij alles terug te lezen, maar goed je ontkomt er niet aan. De teleurstelling bij de fans kwam me via de diverse kanalen in grote getale tegemoet. Het ging van “door de ondergrens zakken” naar “hij kan beter boeken gaan schrijven” en met als klap op de vuurpijl: “die trainer moet er direct uit”. Waarschijnlijk allemaal geplaatst terwijl men in hoge emotie en teleurstelling zat. Het lijkt mij persoonlijk niet zo verstandig om dan wat te plaatsen, maar goed het geeft wel aan hoe het leeft en wat de (torenhoge) verwachtingen zijn bij de supporters. Redelijk blijven lijkt me persoonlijk wel gewenst.

Naamgenoten Edvardsen thuis tegen Vitesse Foto: Henny Meijerink/Orange Pictures

Maar goed, in het voetbal krijg je bijna altijd wel weer een kans om iets recht te zetten. Zaterdagavond is er weer zo’n mogelijkheid. En wederom zullen de verwachtingen hooggespannen zijn. De ploeg die in de laatste 18 wedstrijden slechts 1 overwinning wist te behalen, komt namelijk op bezoek. Tel daar bij op dat het op de ranglijst steeds dichter bij elkaar komt als het gaat om play-off plekken en als je dan wat wil is een overwinning hard nodig.

Zoals gezegd, is de ploeg van trainer Marinus Dijkhuizen een ploeg in nood. Geen resultaten, veel blessures van basisspelers en ga zo maar door. Er hangen donkere wolken boven de sympathieke club uit Kralingen. En om er nog maar een cliché in te gooien, het is vijf voor twaalf. Dan moeten we dus juist op onze hoede zijn, want een club in nood kan rare sprongen maken. Hopelijk springen ze vanaf volgende maand wat hoger en blijven ze nog een weekje hangen in de misère.

Willumsson en Breum Foto: Henny Meijerink/Orange Pictures

We moeten natuurlijk ook naar onszelf kijken. Van onze eigen kracht(en) uitgaan. De ploeg is bijna helemaal compleet, dus keuzes genoeg. In de interlandperiode werd er twee keer geoefend. Tegen RKC werd het 2-2 en tegen AZ wist men met 1-0 te winnen. Het zegt mij allemaal niet zoveel. Zaterdag als de lichten aangaan, dan moeten we er staan. Zowel op als naast het veld.

Ook waren er enkele spelers op pad met hun land. Met wisselende resultaten zijn ze teruggekeerd in Deventer. De grootste teleurstelling zal er zijn bij onze sterspeler Willumsson. Hij wist zich met zijn land helaas niet te plaatsen voor het EK. Oekraïne dwarsboomde de plannen van onze Viking. Hopelijk kan hij de teleurstelling van zich afspelen en heerst hij als vanouds op het middenveld.

We gaan het allemaal zien. De laatste thuiswedstrijd tegen onze komende opponent geeft echter hoop. Vorig seizoen werd mede door een doelpunt van Willum, Excelsior met 3-1 teruggestuurd naar het westen des lands. Vol verwachting gaan we het zaterdag allemaal zien. Als de lichten aangaan en de stralen neerdalen op de grasmat van onze Home of Football, dan ontstaat er iets magisch. Laten we met zijn allen er iets moois van maken. Ik zeg in ieder geval….Hup Kowet

Rood-gele groet,

Gert-Jan van den Berg

Photo by Henny Meijerink/Orange Pictures

Wedstrijd live volgen met eigen verslaggevers 
Wil je Go Ahead Eagles vs. Excelsior rechtstreeks volgen? Ieder Kowet duel wordt live verslagen door het sportprogramma Salland Sport van streekzender Salland1. Twee verslaggevers zitten voor u live in het stadion en zij nemen u mee in de sfeer en de spanning van ieder duel. De wedstrijd in De Adelaarshorst start om 20:00 uur.

Salland Sport is een programma van de streekzender Salland1 dat via de kabel op 104.1 of via ether op 107.3 te ontvangen is. Buiten Deventer is dat: Raalte 105.1 en Wijhe 105.7 Via DAB stemt u af op kanaal 7B.

Online kunt u luisteren via TuneInRadioFMNederlandseradioradioviainternet , OmroepserverAirplay of via de eigen website van de streekomroep Salland1.

Vorig artikelIJsselstreek keert terug met Eerste Elftal
Volgend artikelSV Colmschate ’33 viert 90-jarig bestaan met reünie
Gert-jan van den Berg
Gert-Jan van den Berg (1973) werd geboren in de tapijtstad Genemuiden. Sinds een half jaar woonachtig in Deventer. Gelukkig getrouwd met Patricia en vader van 5 kinderen. Werkzaam in , hoe kan het ook anders, de tapijtindustrie van Genemuiden. Sinds 2016 betrokken bij Go Ahead Eagles als verslaggever voor Salland Sport. Seizoenkaart op vak 12. Naast Go Ahead Eagles zijn mijn hobby’s hardlopen en fitness en volg ik alles op het gebied van sport met voetbal als hoofdmoot.