Zondagmiddag 26 september speelt Go Ahead Eagles in Alkmaar de uitwedstrijd tegen AZ. Aanvang 14.30 uur. De derde wedstrijd in acht dagen. Drukke tijden voor de mannen van Kees van Wonderen en dus ook voor onze voorbeschouwer van dienst, Toon Schuiling. AZ-Go Ahead Eagles. Over een cultuurshock, klappertjes en de voetbalcarrières van Karlsson en Isac Lidberg.

Adelaarsoog 26 september 2021 – AZ uit

Pas struinde dit mannetje een dag of wat door Barcelona. Als de Wijhese Langstraat je thuis is, dan is La Rambla best veel zo kan ik u vertellen. Reuring alom, sirenes, vreemde geuren, ogen te kort. ‘Een cultuurshock’, zei een gestudeerde collega. Aan hem moest ik denken toen ik woensdagavond over de dijk terug reed. Zo ben je blij met een gevonden punt in de desolate Vliert. Zo verlies je onterecht van PSV. De club van Gakpo en Madueke. Geef dat maar eens een plek. Trots, balen, bewonderen, verwonderen, van Wonderen. Zeg het maar….Veel tijd voor een psychoanalyse is er niet. AZ wacht.

Klappertjes – Het is even zoeken naar een openingszin. Ik heb niet zoveel met Alkmaar Zaanstreek. Zeker te weten. Het is een keurig nette club. Een club die zich prachtig oprichtte na het Scheringa fiasco. Verstandig beleid, geweldige jeugdopleiding en een stadion met een inmiddels stevig dak. Maar ook een club met weinig hart en ziel. Met meer toeschouwers dan supporters. Het is geen toeval dat via AZ de tribuneklappertjes ons land binnenkwamen. Maar verder dus wel een modelclub. Een club die met de verkoop van Stengs, Koopmeiners, Marco Bizot en Boadu een miljoen of vijftig binnen harkt. In één zomer. Tegelijkertijd een club die weigert de poeplap te trekken voor Joey Veerman. Zelf opleiden, op koopjesjacht in de Scandinavische landen. Met een loep door de Keukenkampioendivisie om jongens als Sam Beukema op te pikken. Dat is AZ en ze doen het  – deze zurige inleiding ten spijt – al jarenlang heel knap.

Geen paniek – Anders dan in Rotterdam, Amsterdam en Eindhoven durft AZ wél te tijd te nemen om een team te bouwen. En als het dan even minder gaat dan leidt niet tot paniek in Alkmaar. AZ is dit seizoen belabberd gestart. Althans in de eredivisie. Vijf gespeeld, vier keer verloren, 1 keer gewonnen, plaats 17. Net boven PEC. Dat vinden ze niet leuk, maar van stress lijkt geen sprake. Bovendien vergaat het de club beter in dat wat de UEFA Europa Conference League heet. Daar is de poulefase bereikt. Donderdag spelen ze thuis tegen FK Jablonec uit Tsjechië. En ondanks alle aderlatingen staat er nog altijd een aardig team hoor. Vergis je niet. Owen Wijndal is geweldige linksback, Fredrik Midtsjo een sterke middenvelder terwijl AZ met Karl Jesper Karlsson een levensgevaarlijke buitenspeler aan boord heeft.

Die Karlsson speelde trouwens nog niet zo lang geleden samen met Isac Lidberg in de Zweedse vertegenwoordigende jeugdteams. Karlsson kwam via Falkenberg en Elfsborg bij AZ terecht en ‘doet’ inmiddels 8 miljoen bij Transfermarkt. Onze Isac nam een omweg via de krochten van het Zweedse voetbal en is goed voor 1 ton. Zondag staan ze mogelijk tegen over elkaar.

Sam – Of onze Sam Beukema ook meedoet valt te bezien. AZ trainer Pascal Jansen, zoon van Sue van Spooky, vindt dat Beukema handelingssnelheid mist. Beukema is daarom de derde keus achter Letschert en Hatzidiakos. Ik hoop oprecht dat Letschert zondag speelt. Die kan er namelijk niet veel van. Maar dat zal wel niet gebeuren. Na zijn vroege wissel tegen Twente pakte hij de eerste de beste trein naar Alkmaar. Het wordt dus vast Hatzidiakos naast Martins Indi. Mogelijk dat Sam, zoals al eerder dit seizoen,  in de laatste minuten als breekijzer moet opdraven………

Geen kattenpis – Ik schrijf dit twee dagen voor de wedstrijd. Op die dag traint Kees van Wonderen altijd besloten. Het is dus maar weer afwachten wie er aan aftrap komen. Daar valt geen peil op te trekken maar dat went inmiddels. Mentaal zit het wel goed bij de boys maar drie wedstrijden in acht dagen tegen achtereenvolgens PEC, PSV en AZ is natuurlijk geen kattenpis. Dan moet je aardig longinhoud hebben.

Naast de fysieke gesteldheid kijkt de technische staf ook naar de kwaliteiten van de tegenstander bij het bepalen van de opstelling. Durft Kees van Wonderen de aanvallend geniale maar verdedigend luie Cordoba tegenover de opstomende Wijndal te zetten? Op 9 lijkt de keuze mij niet zo heel ingewikkeld. Marc Cardona is in mijn ogen de aangewezen man om het centrale duo van AZ de kop gek te maken. Ook Hahn, Kramer, Nauber, Kuipers en Brouwers lijken mij zekerheden. Maar wordt het Heil of Oratmangoen of wellicht toch Berden voorin? Trekt kuitenbijter Lucassen nog een volledige wedstrijd of krijgt Mats Deijl weer de kans. Phillipe Rommens speelde een puike pot tegen PSV, maar wie niet? Kortom Kees heeft, pijntjes daargelaten, wat te kiezen zondag.

En na de hoogmis van woensdag van woensdag is natuurlijk de verleiding groot om te denken dat er wat valt te halen in Alkmaar. Ze staan 17e per slot van rekening. Maar ik draaf ik door. Als ik deze verwachting een maand of wat geleden had uitgesproken, dan hadden ze mij opgesloten. Na AZ wachten RKC en Heracles, dan moet het weer. Maar een stiekem sprokkelpuntje in Alkmaar. Man, wat zou dat lekker zijn.

Toon Schuiling

Wedstrijd live volgen met eigen verslaggevers – Wil je Go Ahead Eagles vs. PEC Zwolle rechtstreeks volgen? Ieder Kowet duel wordt live verslagen door het sportprogramma Salland Sport (voorheen Sport Live) zodat je thuis op de bank of in de auto volledig het gevoel van het duel mee krijgt. Zo ook aanstaande zondagmiddag in een uitzending die om 12:00 uur start met nieuws en voorbeschouwingen, maar de rode draad is Go Ahead Eagles.

Twee verslaggevers zitten voor u live in het stadion en zij nemen u mee in de sfeer en de spanning van ieder duel. De wedstrijd in De Adelaarshorst start om 12:45.

Salland Sport is een programma van de streekzender Salland1 dat op de oude Drtv kabelfrequenties te ontvangen is: via de kabel op 104.1 of via ether op 107.3.
Online kunt u luisteren via RadioFM, Nederlandseradio, radioviainternet of via de eigen website van de streekomroep Salland1.

(klik op één van de bovenstaande linkjes om online te luisteren)

Verslaggevers Sport Live Radio DeventerRTV Erik van Luttikhuizen en Patrick Kieftenbelt
Verslaggevers Salland Sport bij Salland1: Erik van Luttikhuizen en Patrick Kieftenbelt
Vorig artikelWord (verenigings)scheidsrechter!
Volgend artikelJacob Ensing stopt per direct bij Turkse Kracht
Toon Schuiling is geboren en getogen in Wijhe, de parel aan de IJssel. Is een leven lang full time Go Ahead supporter. Vak 11, met zoon Thijs en zwager Jos. Zette in de vorige eeuw de lijnen uit in het vijfde elftal van de Roomsch Katholieke Sportclub IJsselboys. Verdient een boterhammetje in de overheidscommunicatie.