Nagloeiend van zondag nadert de vrijdag met rasse schreden. PEC is verleden tijd, voltooid wellicht. Willem II wacht. 28 gespeeld, 33 punten, wij zijn op een haar na veilig. En dat met nog zes wedstrijden te gaan! Wie had dat gedacht? En geeft dat een boost of juist niet en kakken wij in. Toon Schuiling blikt vooruit op de 29e speeldag: Go Ahead – Willem II. Adelaarsoog over dé goal van Philippe, de goal van Freek en het syndroom van Lidberg.

Adelaarsoog 8 april 2022: Willem II thuis

Zwolle; zondag 3 april 2022, acht minuten over twee. De ‘dying seconds’. Ingooi van Martina op Cardona. Een Spaans balletje met links. Rommens neemt aan met rechts. Nog een klein tikje met links. De bal ligt goed. ‘Rommens probeert het, Rommens doet het en hoe’, zo klinkt het via ESPN. De camera’s vangen achtereenvolgens Cardona juichend op weg naar het uitvak, Kees in volledige extase, een binnensmonds vloekende Bram van Polen, Kostas Lamprou die met terugwerkende kracht verlangt naar een paar flinke schoppen onder de Griekse reet en een uitvak gek van vreugde.

Phillipe Rommens staat er bij en kijkt er naar.

Rommens komt uit Wommelgem, provincie Antwerpen. Daar doen ze één keer per jaar gek. Dat is met de Sint Jansfeesten. En die zijn pas in juni. Nondedju, zie ‘m denken, laat ik ook maar eens juichen. Een onwennig sprongetje, een vuistje bescheiden omhoog. En na het laatste fluitsignaal van Makkelie moet hij een liedje zingen voor het uitvak. Dat is zo niet zijn ding. Maar Idzes helpt ‘m. En zo hard als hij kan fluistert Philippe ‘Go Ahead!’ in de richting van het uitvak. Eagles! Antwoorden 500 schorre kelen. En dan moet hij ook nog naar die Fresia van ESPN. Een mooie meid, maar ook zo niet zijn ding. Dat hoor je, dat zie je. Maar die bedremmelde lach. Die doet het. Eén beeld, 1000 woorden. Alleszeggend. Roodgeel, de kleuren van juweel.

Op een haar na – 28 gespeeld, 33 punten. Op een haar na veilig. De afgelopen weken keek ik alle wedstrijden waarbij clubs uit het rechter-rijtje betrokken waren, door een rood-gele bril. Maar na PEC konden zowel Sparta en Heerenveen als Fortuna en Heracles mij de pot op. Ze zoeken het maar uit daar onderin. En stiekem kijk ik naar de stand. Drie punten achter op Groningen. Drie punten achter op een play off plaats. Voor Europees voetbal, welteverstaan. En dus leef ik ontspannen toe naar de thuiswedstrijd tegen Willem II. Een wedstrijd die op verzoek van de Tilburgers op vrijdag wordt gespeeld. Dit om al vast te wennen.

Ik ben razend benieuwd wat de status ‘op een haar na veilig’ met het team van Kees doet. Geeft het een boost of juist niet en kakken wij wat in. Dat laatste kunnen wij ons volstrekt niet permitteren want reken er op dat Tilburgers er op vliegen in de Adelaarshorst. Net als voor Zwolle vorige week is het voor Willem II tegen ons de dood of de gladiolen.

Freek Heerkens – En de Tilburgers hebben ook best een aardig team. Vergis je niet. Maar het zit ze gewoon hartstikke tegen. Dat heb je vaker als je bij de ondersten staat. Zo geldt Timon Wellenreuther als een van de betere keepers van de eredivisie. De komst van Groninger Wessel Dammers en de terugkeer in de basis van routinier Freek Heerkens zorgt, na de winterstop, voor meer verdedigende stabiliteit bij de Tricolores.  Ja, Freek Heerkens!. 27 april 2012, bijna 10 jaar geleden, Fortuna – Go Ahead, 91e minuut, 1-1, doelpunt Heerkens, geplaatst voor de nacompetitie. En blij dat wij toen waren.

Over oud spelers gesproken. Ook Daniel Crowley speelt vanaf de winterstop in Tilburg. En dat doet hij niet onverdienstelijk. De Engelsman meldde zich in de winter ook bij ons. Maar Kees koos voor Evert Linthorst. En wie ben ik om daar iets van te vinden. Ik lul maar wat raak.  Kees, waarvan de voornaam volstaat, heeft al twee seizoenen in alles gelijk. Achilleshiel bij Willem II is de voorhoede. Che Nunnely en Elton Kabangu razen op hun brommertjes over het veld maar zijn niet heel effectief. Spits Hornkamp lijdt aan het syndroom van Lidberg; hard werken, niet scoren.

De Tilburgers moeten het tegen ons doen zonder de geblesseerden Meerveld en El Khayati. De sterke aanwinst Thijs Oosting is voor langere tijd uit de running. Ook dat overkomt je als je onderin bivakkeert.

Mats Deijl in duel in de thuiswedstrijd tegen FC Utrecht
Mats Deijl in duel in de thuiswedstrijd tegen FC Utrecht

Weinig blessures – En dan de boys van Kees. Is de Zwolse euforie uit de botten? Zijn ze klaar voor het laatste punt op weg naar handhaving? Of – beter nog – op weg naar drie punten voor de play offs voor Europees voetbal?  Ik heb werkelijk geen idee. Maar net als vorig seizoen lijken wij ook dit seizoen lekker te eindigen. De ploeg oogt fit en als er resultaten worden gehaald dan heb je doorgaans weinig blessures. Luuk Brouwers, die zondag ontbrak, lijkt tegen Willem II weer van de partij. Zo nodig gaat er een spuitje in de nog licht gekwetste enkel. Dat betekent dat wij op volle sterkte kunnen aantreden.

Dat betekent dus dat Ogicheika Heil, die een aardige eerste helft speelde in Zwolle, weer mag banken. De achterste linie met Noppert, Martina, Nauber, Kramer en Kuipers staat al een tijdje als een huis terwijl Mats Deijl hard op weg is naar een vaste plek op het middenveld met Rommens en Brouwers. Oratmangoen, middenvelder tegen Zwolle zal ongetwijfeld weer hangend op links worden geposteerd, Cordoba hangend op rechts. Lidberg krijgt vast de voorkeur boven Marc Cardona maar de Spanjaard lijkt, beter laat dan nooit, toch ietwat op de deur te kloppen.

Wij gaan het zien mensen. Vrijdagavond in de Adelaarshorst, voor de ESPN buis of met het oor aan Salland1 gekluisterd.
Roodgele groet,

Toon Schuiling

Wedstrijd live volgen met eigen verslaggevers – Wil je Go Ahead Eagles vs. Willem II rechtstreeks volgen? Ieder Kowet duel wordt live verslagen door het sportprogramma Salland Sport (voorheen Sport Live) zodat je thuis op de bank of in de auto volledig het gevoel van het duel mee krijgt. Zo ook komende vrijdagavond als om 20:00 het duel begint in De Adelaarshorst.

Salland Sport is een programma van de streekzender Salland1 dat op de oude Drtv kabelfrequenties te ontvangen is: via de kabel op 104.1 of via ether op 107.3. Buiten Deventer is dat: Raalte 105.1 en Wijhe 105.7 Via DAB stemt u af op kanaal 7B.

Online kunt u luisteren via TuneIn, RadioFM, Nederlandseradio, radioviainternet , Omroepserver, Airplay of via de eigen website van de streekomroep Salland1.

(klik op één van de bovenstaande linkjes om online te luisteren)

Verslaggevers Salland Sport bij Salland1: Erik van Luttikhuizen en Patrick Kieftenbelt

En voor een terugblik op de vorige wedstrijd, die thuis tegen PEC Zwolle, kunt u onderstaand terugluisteren. Het ondertussen beroemde doelpunt van Rommens hoort u terug via de verslaggevers GertJan van den Berg en Erik van Luttikhuizen.

Behalve die treffer vanuit Salland Sport, zijn ook de interviews met Kees van Wonderen, Philippe Rommens, Mats Deijl en Joris Kramer. Dankzij de intensieve samenwerking tussen Deventer Voetbal en Salland1 kunnen wij u dit aanbieden…

Vorig artikelDe rood-gele column van Gerard Somer – week 14
Volgend artikelInschrijving Hanzesteden Bedrijfsverzekeringen Cup 2022-2023 geopend
Toon Schuiling is geboren en getogen in Wijhe, de parel aan de IJssel. Is een leven lang full time Go Ahead supporter. Vak 11, met zoon Thijs en zwager Jos. Zette in de vorige eeuw de lijnen uit in het vijfde elftal van de Roomsch Katholieke Sportclub IJsselboys. Verdient een boterhammetje in de overheidscommunicatie.