Zaterdag 2 mei 1920 speelde Go-Ahead zijn eerste wedstrijd op het huidige terrein wat wij nu kennen als De Adelaarshorst. Met de hoofdtribune nog in aanbouw was er nog geen sprake van een stadion en al zeker geen Vetkampstraat. Maar om dit jubileum niet onopgemerkt voorbij te laten gaat schreef Stichting ‘Niet te kraken’ er een boek over.

Aftrap exact 100 jaar geleden, foto: ‘Niet te kraken’

Opgesierd met veel feitjes over en rondom het stadion is het een bewaar-editie geworden voor de voetballiefhebber. Aangevuld met 25 unieke wedstrijden die gespeeld zijn op het terrein dat later de legendarische naam kreeg ‘De Adelaarshorst’ gevestigd aan de beroemde voetbalstraat De Vetkampstraat. Precies 100 jaar na dato overhandigde Herman Starink (St. Niet te kraken) het nieuwe boek illustratief aan de twee boekhandelaren in het centrum van Deventer terwijl het draaiorgel o zo illustratief galmde: “Go-Ahead, is niet te kraken…

Herman Starink, bestuurslid ‘Niet te kraken’ in gesprek met DeventerRTV
Interview Erik van Luttikhuizen, Camera en Montage: Damien Selhorst

Afgelopen zaterdagmiddag om 14.30 klonken opeens de bekende klanken van ‘Go-Ahead is niet te kraken’ door de Deventer binnenstad. Niet toevallig, want precies op dat tijdstip verrichtte jhr. mr. T.A.M.A. van Humalda van Eysinga, burgemeester van Deventer, honderd jaar geleden, op 2 mei 1920, de aftrap van de wedstrijd Go-Ahead-VOC. Dat de rood-gelen met 3-0 van de Rotterdammers wonnen, was natuurlijk prettig, maar het was – helemaal in retrospectief – vooral een iconisch moment: de allereerste wedstrijd die Go-Ahead speelde op het veld ‘aan den Brinkgreverweg’, zoals het toen nog heette. De huidige Vetkampstraat bestond nog niet eens, en dat het stadion vijf decennia later ‘Adelaarshorst’ zou gaan heten, kon toen al helemaal niemand vermoeden.

Het nummer ‘Go-Ahead is niet te kraken’ staat al enige tijd op het repertoire van het bekende draaiorgel ‘De Turk’. Jan Webbink van de stichting die het orgel beheert vond het jammer dat de officiële festiviteiten rond ‘100 jaar Vetkampstraat’ vanwege de coronacrisis niet konden doorgaan. Hij bood de stichting Niet te Kraken aan om het jubileum op deze welluidende manier toch enige luister bij te zetten. De stichting Niet te Kraken overhandigde een exemplaar van het boek ‘Honderd jaar Vetkampstraat’ aan Chrisjan van Marissing van boekhandel Praamstra en Erwin Rouwendal van Bruna. Het boek is nu namelijk ook in de boekhandel in Deventer en een aantal omliggende plaatsen te koop. Zie voor een overzicht: https://www.niettekraken.nl/verkooppunten-boek-100-jaar-vetkampstraat/.