Hoogtijdagen! Enerverende thuiswedstrijden, drie punten bij Vitesse. Bovenkant rechterrijtje eredivisie, achteloos verder in de beker. Maar de trein dendert door! Fortuna wacht. Zondagavond om 20.00 uur in de Adelaarshorst. Toon Schuiling kijkt vooruit. Over de Michael van Praag, het broertje van ‘The Seun of god’, Andries Noppert en Jan Willem van Dop.

Adelaarsoog 31 oktober 2021 – Fortuna Sittard thuis.

Doelstelling van de club is om er in te blijven. Met 13 uit 10 liggen wij op schema, maar scherpte blijft geboden. Een zeperd tegen Fortuna gevolgd door een kansloze partij tegen Ajax en de wereld ziet er weer heel anders uit. Alle ploegen uit het rechterrijtje pakken punten, zelfs PEC! Zondag tegen Fortuna is dus gewoon een cruciale zes punten pot.

Michael van Praag – Fortuna Sittard en Go Ahead Eagles lijken op elkaar. Gelden beiden als ‘Traditionsvereine’ en zijn niet weg te denken uit het voetballandschap. Desalniettemin scheerden zowel Fortuna als Go Ahead de afgelopen decennia geregeld langs de afgrond. Mismanagement, geldgebrek, bijna faillissementen; kommer en kwel, wij weten er allebei van. Oud KNVB-voorzitter Michael van Praag typeerde Fortuna zelfs eens als een voormalig betaald voetbalclub. Net als wij, verbleef ook Fortuna langdurig in de kelder van het betaalde voetbal. Maar tegelijkertijd nam de club steeds een flinke pluk uitsupporters mee, gebeurde er altijd wat en bleef de hoop op een betere toekomst aanwezig. En dat geduld werd beloond. Daar waar de club in 2017 nog op een troosteloze 17e plaats eindigde was het een jaar later feest. Jong Ajax werd kampioen dus promoveerde de nummer 2 van de Eerste Divisie naar de Eredivisie. En dat was Fortuna.

De Baandert – ‘De Baandert’, het oude Fortuna stadion vertoonde gelijkenis met de Adelaarshorst. Waar wij de toko verbouwden koos Fortuna echter voor een zielloze blokkendoos op een industrieterrein. Daarin verschillen wij dus wel. Verschil is ook dat Fortuna in buitenlandse handen is. Vanaf 2016 heeft de Turkse investeerder Isitan Gün de touwtjes in handen in Sittard. Even leek er sprake van dat Gün zijn groen gele toko overdeed aan zijn nog rijkere landgenoot Acun Ilican, maar dat lijkt van de baan. Ilican wil nu Hull City. Clubeigenaar Gün houdt dit jaar de hand wat meer op de knip. Volgens VI werkt Fortuna met de laagste begroting van alle 18 eredivisie clubs, maar er staat toch een aardig team.

Broertje van ‘The Seun of God’ – Fortuna begon moeizaam, maar speelt met de week beter. Beste speler van Fortuna vind ik Mats Seuntjens, broertje van Ralf ‘The Seun of god’ Seuntjens. Ik maar denken dat God maar één zoon had. Hoe het ook zij: hij kan een aardig potje voetballen die Mats. Zwervend tussen de linies, scherp voor de goal en een goed schot. Ook schaduwspits Zian Flemming is een jongen om in de gaten te houden. Was de eerste wedstrijden geblesseerd, maar hij wordt steeds beter. Linksback George Cox valt niet alleen op door zijn coupe soleil, maar ook door zijn rushes langs de lijn. Fortuna was vorig week beter dan Willem II en speelde woensdag Top Oss van het veld. Ik bedoel maar; het wordt zondagavond opnieuw alle hens aan denk.

Andries Noppert – Ik ben afgelopen woensdag even in Almere wezen kijken; wij wonnen daar verdiend. Maar direct na de rust waren wij het spoor een kwartier bijster. Ik heb het eigenlijk nergens teruggelezen, maar Andries Noppert hield ons toen op de been; goed gedaan. Dat kwartier in Almere bewees nog maar eens dat winnen voor Go Ahead geen vanzelfsprekendheid is. Alles begint met inzet en strijd en dat 90 minuten lang. Ik denk dat Kees zijn boys dat armoedige kwartiertje nog wel even heeft laten terug kijken.

Wie gaan er spelen zondagavond? Zeg het maar! Wij hebben 15 tot 16 direct inzetbare spelers. Ook Luuk Brouwers, die in Almere halverwege uitviel, kan meedoen. Maar welke elf er zondag aan de aftrap staan, geen idee. Kees van Wonderen geeft vooraf geen kik, dus shop ik maar even bij de Stentor. De krant is niet populair bij onze CEO Jan Willem van Dop, zo las ik hier deze week. De krant heeft het echter vaak bij het rechte eind voor wat betreft de opstelling. Volgens de Stentor starten wij met nagenoeg dezelfde elf als tegen Vitesse. Alleen de weer fitte Gerrit Nauber speelt voor Jay Idzes. Giannis Foivos Botos, terug van een schorsing, begint volgens de krant op de bank.

Van Dop – Het kwam net al even voorbij. De column van Jan Willem van Dop. Onze algemeen directeur haalde op deze site stevig uit naar de Stentor. Dit zonder de naam van de krant te noemen, maar een goed verstaander… Aan het eind van zijn verhaal vroeg hij zijn lezers om advies: “Ik ben een beginnende columnist en wil graag leren”. Bij deze dan: niet meer doen Jan Willem en al helemaal niet op deze suggestieve manier. Ik weet het: afzetten tegen de mainstream media is mode vandaag de dag. Maar laat de vrije pers, de vrije pers. Laat de krant, de krant, dat is een groot goed in ons land, koester dat! Ook ik baal weleens van de Stentor, maar zo’n aanmatigende column past niet bij een algemeen directeur van de 10e BVO van Nederland. Die staat daar boven. Die kan dat hebben. En wordt het echt een keer teveel? Ga naar YouTube en tik Eric ‘kutkrant’ Meijers in. Tien keer kijken en je kunt er weer weken tegen aan!

Met roodgele groet

Toon Schuiling

Wedstrijd live volgen met eigen verslaggevers – Wil je Go Ahead Eagles vs. Fortuna S. rechtstreeks volgen? Ieder Kowet duel wordt live verslagen door het sportprogramma Salland Sport (voorheen Sport Live) zodat je thuis op de bank of in de auto volledig het gevoel van het duel mee krijgt. Zo ook komende zondagavond in een uitzending die om 19:00 uur start met nieuws en voorbeschouwingen, maar de rode draad is Go Ahead Eagles.

Twee verslaggevers zitten voor u live in het stadion en zij nemen u mee in de sfeer en de spanning van ieder duel. De wedstrijd in De Adelaarshorst start om 20:00.

Salland Sport is een programma van de streekzender Salland1 dat op de oude Drtv kabelfrequenties te ontvangen is: via de kabel op 104.1 of via ether op 107.3. Buiten Deventer is dat: Raalte 105.1 en Wijhe 105.7 Via DAB stemt u af op kanaal 7B


Online kunt u luisteren via RadioFM, Nederlandseradio, radioviainternet of via de eigen website van de streekomroep Salland1.

(klik op één van de bovenstaande linkjes om online te luisteren)

Verslaggevers Salland Sport bij Salland1: Erik van Luttikhuizen en Patrick Kieftenbelt

Even terugluisteren naar de laatste competitiewedstrijd van Go Ahead Eagles? Via onderstaande link hoort u een samenvatting van Vitesse vs. Go Ahead Eagles van vorige week zondag. Zie het als een voorproefje van wat u kunt verwachten van een uitzending van Salland Sport bij Salland1, de streekzender voor Olst, Wijhe, Raalte en Deventer.

Vorig artikelHans van der Hoop verlaat ABS na drie seizoenen
Volgend artikelWedstrijden Davo en Sallandia afgelast
Toon Schuiling is geboren en getogen in Wijhe, de parel aan de IJssel. Is een leven lang full time Go Ahead supporter. Vak 11, met zoon Thijs en zwager Jos. Zette in de vorige eeuw de lijnen uit in het vijfde elftal van de Roomsch Katholieke Sportclub IJsselboys. Verdient een boterhammetje in de overheidscommunicatie.