Wekelijks delen vier bekende Deventenaren met rood gele roots, hun visie op Go Ahead Eagles en meer. Robert Heukels, Gerard Somer, Erdal Ascipinar en Roy Beumer wisselen elkaar wekelijks af met een eigen column over hun cluppie. Ditmaal is het de beurt aan Roy Beumer.

De bal rolt weer, al is het in aangepaste vorm door alle perikelen rondom het Coronavirus. De KNVB heeft protocollen opgesteld in samenwerking met het NOC*NSF en lokale instanties doen daar vaak nog een schepje bovenop. Ook bij GA Eagles wordt er weer getraind door de hoofdselectie. Dat lijkt me een rare gewaarwording. Met welke passie staan Jack de Gier en Kick Maatman nu de spelers bezig te houden? En hoe voelen die spelers, waarvan de contracten aflopen en niet worden verlengd, zich momenteel?

Het zijn onzekere tijden. Natuurlijk zijn er belangrijkere zaken voor ons dan het voetbal. Maar voor hen is het hun broodwinning. Ik kan me niet voorstellen dat ze met veel plezier op 1,5 meter van elkaar dat balletje laten rollen. Wordt er nog gespeeld in deze competitie, de KNVB geeft nu signalen dat ze toch wat te voorbarig zijn geweest om pas 1 september weer voetbalwedstrijden toe te staan en zo ja, mogen deze spelers dan nog spelen? Hun contract loopt af en hoe gaat het dan met salaris uitbetaling? Daarnaast zijn veel clubs nog niet actief bezig met het samenstellen van de selectie voor komend seizoen. Veel spelers die bij Kowet een aflopend contract hebben hebben dus ook nog geen duidelijk beeld bij hun nabije toekomst in de sport. Het enige wat duidelijk is voor hen is dat de contracten sowieso niet verlengd zullen worden. Dat is wat ik begreep van de uitspraken van Paul Bosvelt van de Vrijdagmiddagborrel op het Facebook-kanaal van de supportersvereniging.

Morgen zal Eric Whittie daar aanschuiven, ik ben benieuwd naar wat hij te melden heeft. Ik volg de jeugdafdeling altijd intensief, ik vind dat interessant. Mensen als Whittie die zich voor 60+ uren inzetten voor de jeugd en daarbij, tot nu toe, zijn gepresenteerde plannen allemaal waarmaakt. Binnen zo’n korte tijd de organisatie uitbreiden van vier naar zes teams inclusief kader en vooral talent, ik vind het knap. Er zullen komend seizoen rond de 120 spelers in de jeugdafdeling actief zijn. Het enige wat ik me dan af vraag is, waarom moeten die gasten van heinde en ver komen in plaats van uit de lokale stedendriehoek? Ik heb al eerder geopperd dat er in deze regio voldoende talent rondloopt om in aanmerking te komen voor een plaats in de academie. En ja, natuurlijk lopen er lokale talenten, maar volgens mij komt ruim de helft momenteel uit de Randstad. Ik vind dat jammer. Ik vind het mooi om te lezen als knaapjes van Overwetering, Colmschate of Wesepe de stap wagen naar de lokale rood-gele trots.

De kracht van de organisatie moet ook zijn dat die knaapjes, zodra ze kunnen kiezen, voor Go Ahead Eagles kiezen. Uiteraard liggen er meer clubs op de loer. Vitesse, FC Twente/Heracles, De Graafschap en vooral PEC Zwolle zijn agressief aan het scouten en dat begint al bij de acht- en negenjarigen. Omdat GA Eagles begint bij de o13 zullen dus vooral die jongere knaapjes aangetrokken worden door andere BVO’s. Er zijn ondertussen al diverse amateurverenigingen die hier tegen ageren en het liefste spelers op die jonge leeftijd niet willen laten deelnemen aan proeftrainingen etc., toch is zo’n BVO vrij om die speler dan te benaderen, eventueel zelfs rechtstreeks naar de ouders i.p.v. via de amateurvereniging. Uit eigen ervaring weet ik dat als zo’n knaapje een kans krijgt, hij die wil grijpen en ouders dit niet tegen houden omdat ze het die jongen allemaal gunnen.

Dit leidt wellicht tot verlies van talent voor Go Ahead Eagles. Moeten zij dan ook investeren in de allerjongste jeugd? Ja! En nee, niet door teams van o9 tot o12 te starten. Eric Whittie en Marcel Geestman zijn afgelopen jaar gestart met samenwerkingen zoeken met de regionale amateurverenigingen. Ga daarmee een constructie verzinnen waardoor het talent van die verenigingen op den duur instroomt bij de Eagles. In mijn tijd werd ik uitgenodigd voor de zgn. woensdagmiddaggroep. Deze groep bestond uit talenten uit Deventer, Apeldoorn en de regio. Iedere woensdag werd er getraind naast het stadion onder de leiding van de jeugdtrainers (Jo Körver & Dwight Lodeweges). Na een aantal trainingen werd er door geselecteerd en uiteindelijk mocht je meetrainen met het team waarvoor je het volgende seizoen in aanmerking zou kunnen komen. Zo trainde ik op woensdagen met de A1 (o19) met o.a. Erwin Looms, Berry Huizing, Ali Kök, en anderen. Omkleden, douchen, in bad, in de sauna, alles in het stadion. Een onvergetelijke belevenis met fantastische kleedkamer verhalen.

Creëer zoiets voor de jongste jeugd, laat spelers of trainers trainingen verzorgen op woensdagen bij de amateurverenigingen. Heet ze welkom in het stadion, bij trainingen van het eerste, etc. In de laatste fase mogen ze trainen op het veld naast het stadion. Laat ze ruiken aan wat de mooiste club van Nederland is. Ik heb het vermoeden dat er al vergevorderde plannen in deze richting zijn.

En ik heb er vertrouwen in dat het goed komt met de club, fuck die hele Corona. We are Eagles, who the fuck are you?!

Vorig artikelSV Epse versterkt selectie
Volgend artikelSelectie en staf van Colmschate krijgen nieuwe impuls
Roy Beumer is een 44-jarige Deventenaar. Hij mocht begin jaren ‘90 aan het profvoetbal bij Go Ahead Eagles ruiken in een lichting met o.a. Victor Sikora en Resit Schuurman onder leiding van Dwight Lodeweges. Hij koos ervoor om zich te gaan richten op zijn verblijf bij Daventria. Hierna ging het helaas fysiek bergafwaarts en nadat hij werd afgekeurd besloot hij zich te storten op het trainerschap.