Wekelijks delen bekenden met rood gele roots, hun visie op Go Ahead Eagles en meer. Robert Heukels, Gerard Somer, Erdal Ascipinar, Edwin Lugt wisselen elkaar wekelijks af met een eigen column over hun cluppie. Ditmaal is het de beurt aan Robert Heukels.

De magneet Go Ahead

Op 8 april 2022 won Go Ahead Eagles met 4-0 van Willem II. De goals kwamen van Cordoba, Lidberg, Heil en Cardona. Toen die laatste scoorde, trok zijn landgenoot Cordoba een enorme sprint om hem te knuffelen. De reeds gewisselde Bask begreep hoe belangrijk dit doelpunt was voor zijn worstelende mede-aanvaller. Het feest na de zege was geweldig en naïef als supporters vaak zijn, zongen we allemaal dat we Europa in gingen. De spelers waren echter doodop en toe aan vakantie, het vliegticket naar de tropics lag daags na de wedstrijd tegen Willem II al te schitteren op hun nachtkastje. Om nou kansloze play offs te gaan spelen tegen AZ, toedeloe, daar hadden de mannen geen puf meer voor.

De les van toen lijkt geleerd. Go Ahead is een jaar verder, is beter, aantrekkelijker en standvastiger geworden. Mocht het zondag winnen van FC Groningen, dan komt de 40-punten-kaap in zicht, alsof het niks is. Met nog duels tegen Volendam en Heerenveen voor de boeg, lijkt niets onmogelijk. In de naderende playoffs lonken bovendien tegenstanders waarvan Go Ahead wel eens wint. Het zijn mooie tijden, we rekenen ons nog niet rijk, maar er hangt wel iets in de lucht.

Het grote verschil met vorig seizoen is misschien ook wel dit: waar in het voorjaar van 2022 een grote exodus plaatsvond, lijken nu vele hoofdrolspelers hun nabije toekomst nog in Deventer te zien. De trainer heeft nog twee jaar een contract, de grootaandeelhouder is pas begonnen en gaat nog lang niet weg, Paul Bosvelt is als een vis in het water en de immer brullende motor Jan-Willem van Dop is zo langzamerhand niet meer weg te denken uit de koekstad. Een groot deel van de selectie heeft ook nog eens doorlopende contracten. Het is niet zo gek om te denken dat met hier en daar wat versterkingen de groei gestaag verder kan gaan.

Ik vind het daarbij best spannend te kijken naar waar de lat ligt. Financieel kom je niet zomaar bij de top 6 of top 8 uit, maar als Go Ahead dit weloverwogen, slimme beleid kan handhaven, nestelt het zich structureel in de middenmoot. De rol van Go Ahead is daarbij een heel interessante voor spelers met talent en ambitie. In de lijn van Idzes, Brouwers, Beukema, Gorter, Cordoba, Rommens, Adekanye, De Lange, Willumsson, Edvardsen en zo kan ik nog wel even doorgaan, lijken drie categorieën spelers de Adelaarshorst te benutten als vruchtbare grond. Talenten krijgen de kans, internationale spelers op dood spoor mogen meters maken en top KKD-spelers blijken in Deventer allemaal door te kunnen groeien naar subtop eredivisie. Go Ahead omhult al die spelers met warmte, aandacht, waardering, plezier. Die magnetische functie mag en kan de club de komende tijd fiks uitspelen.

Ik dacht daar aan omdat Ruben van Bommel, 18 jaar pas, uit een waslijst geïnteresseerde clubs kan kiezen. Als Kowet-man roep ik dan natuurlijk: Go Ahead is de beste keuze. Uit nostalgisch oogpunt kan ik dat gemakkelijk onderbouwen, want opa Bert was vroeger een heerlijke linksbuiten en is een jongen van De Worp. Als je goed naar de concurrentie kijkt, zou je niet zo lang geleden desondanks zeggen: kansloos. Die anderen zijn verder en hebben meer geld. Maar die tijd is misschien wel geweest. Als 18-jarig toptalent uit de KKD is een stap naar Go Ahead vanuit ambitie en perspectief op speelminuten de ideale.

Razend benieuwd of Ruben van Bommel daar ook zo over denkt, maar ik zou het in deze tijden wel weten en dat alleen al is pure winst.

Vorig artikelGoede tweede helft wordt niet beloond
Volgend artikelRuime overwinning Schalkhaar op SDC’12