Verkoop de huid niet voordat de beer geschoten is

Onlangs kreeg ik een mailtje van Monique Olthof. Nu zult u zich afvragen; wie is Monique Olthof. Op haar visitekaartje van Go Ahead Eagles staat vermeld: Algemeen coördinator voetbalopleiding/ticketing. Maar in werkelijkheid is ze meest klantvriendelijke duizendpoot van de club. In de loop van enkele decennia heeft zij diverse functies binnen GAE bekleed en dat tot volle tevredenheid van leiding, spelers en supporters. Monique vroeg in de bewuste mail of zij mijn 06nummer door mocht geven aan Dick Beek.

Dick Beek speelde in Deventer vanaf het seizoen 1970 tot de kerst van 1972. In de 26 wedstrijden, die hij speelde scoorde hij 4 maal. Barry Hughes haalde de “witte tornado” op van Telstar. Gedurende zijn tijd in de koekstad moest hij opboksen tegen Ruud Geels; de absolute topscorer in dat seizoen. ‘Beekie’ was buiten het voetbal de ideale schoonzoon. Maar binnen de witte lijnen veranderde hij in een beest, die alle mogelijke middelen gebruikte om een goed resultaat te bereiken. In de winterstop van 1972 mocht hij van Barry Hughes op zoek naar een andere club. In die periode was er nog nauwelijks sprake van voetbalmakelaars. De spelers moesten de contractbesprekingen zelf doen. Als aanvoerder en vriend vroeg Dick mij met hem mee te gaan om hem te begeleiden in de besprekingen met FC Den Bosch. De transfer slaagde met een voor Dick een aanzienlijk beter contract dan bij GAE.

Dick was, zoals ik memoreerde, een beest in het veld en dat merkte ik aan den lijve. In de uitwedstrijd van GAE tegen FC Den Bosch speelde ik als mandekker tegen ‘de witte tornado’. Dit bleef niet ongemerkt, zowel voor de club als voor mij persoonlijk. Wij verloren met 2-1 door een doelpunt van Dick en ik persoonlijk zat na de wedstrijd met een flink blauw oog na een elleboogstoot van dezelfde Beek. Hij was wel zo aardig om ‘s avonds te bellen met de vraag of ik de wedstrijd nog op de tv had gezien.

Het waren vroeger andere tijden. Je moest als speler veel zelf regelen. In die periode was ik misschien wel een van de eerste niet betaalde voetbalmakelaars. Naast Dick Beek, ook de zaken mede geregeld voor Bert van Marwijk (AZ), Dwight Lodeweges (Go-Ahead) en Cees Marbus (FC Volendam)

De voetbalmakelaardij zit nu heel anders in elkaar en onttrekt veel geld aan het voetbal. Niet alleen bij de internationale topclubs maar ook bij de kleintjes, die het geld goed kunnen gebruiken. Nu de jaarcijfers bij GAE bekend zijn bleek, dat er van de transfers van Corboz, Beukema en Gorter, voor een bruto resultaat van meer dan 2 miljoen, maar netto 1,4 miljoen overbleef.

Nu de cijfers van diverse betaalde clubs bekend zijn, komen de beleidsplannen ook weer tevoorschijn. In Twente wil de FC geen brandjes meer blussen en wordt in het beleidsplan ”De terugkeer naar de (Sub)top” aangekondigd. De Tukkers gaan heel nadrukkelijk hun eigen talent ontwikkelen. De 1,5 miljoen, die FC Twente en Heracles nu in de gezamenlijke jeugdopleiding steken zal worden opgehoogd tot boven de 2 miljoen. Deze opwaardering van de academie zal zeker ook invloed hebben op de opleiding van de rood/gelen.

In Deventer wordt aan het stadion gewerkt met de komst van vier skyboxen tussen de hoofdtribune en de Leo Halle tribune. De eerste fase om te komen tot een capaciteit van 13.000 toeschouwers. Hopelijk wordt het technische gedeelte van de club niet vergeten.

Op dit moment ziet de toekomst er rooskleurig uit. De ploeg van Kees heeft het bijzonder goed gedaan. Maar het heeft deze periode ook wel erg meegezeten met twee overwinningen in de laatste minuten. Het vertoonde voetbal geeft de burger moed voor de komende wedstrijden. Laten we nuchter blijven. Dat is Kees van Wonderen c’s wel toevertrouwd.

Maar laten we de huid niet verkopen voordat de beer geschoten is. Dat hebben we het weekend gezien aan het Nederlands XI en aan Max Verstappen. We zaten al in Qatar en er werd al gerekend dat Max volgende week wereldkampioen kon zijn. Maar gelukkig is het eerste, sinds dinsdagavond, een feit door het positieve resultaat tegen Noorwegen.

Vorig artikel11TEAMSPORTS – Deventer Voetbal topscorer – week 46
Volgend artikelHulle passt ‘m door – met Max Gütlich van Kon. UD
Gerard, geboren op 24 november 1943, speelde meer dan 400 wedstrijden in het betaalde voetbal bij Go Ahead Eagles, Vitesse en Heracles Almelo. Aansluitend was Gerard trainer-coach bij Heracles Almelo waar hij mee promoveerde in 1984. Gerard is ook bestuurslid Technische zaken en Technisch manager geweest bij Go Ahead Eagles en technisch directeur bij FC Omniworld (thans FC Almere) en FC Emmen.