Wekelijks delen vier bekende Deventenaren, met rood gele roots, hun visie op Go Ahead Eagles en meer. Robert Heukels, Gerard Somer, Erdal Ascipinar en Roy Beumer wisselen elkaar wekelijks af met een eigen column over hun cluppie. Ditmaal is het de beurt aan Gerard Somer.

Eredivisie nog ver weg

Ik had het deze keer over een heel ander onderwerp willen hebben namelijk over de Go Ahead amateurs. Want daar liggen mijn eerste voetbalstappen. Maar ik moet het toch hebben over afgelopen vrijdag. De wedstrijd van Go Ahead Eagles tegen de beloften van AZ uit Alkmaar. Een gedeelte van de supporters moet niets hebben van de beloftenteams in de voetbalpiramide. Als voetballiefhebber vind ik het echter een goede zaak, dat talentvolle voetballers onder weerstand hun wedstrijden spelen. Dit komt het Nederlandse voetbal ten goede.

Het sfeerteam van de club heeft in het verleden mooie en ludieke spandoeken gemaakt. Maar het doek van vrijdag jl. met de tekst “Een beloftenteam in de eerste divisie is als een hoer zonder klandizie” kon in mijn opzicht echt niet en dit wel om twee redenen.

De Adelaarshorst staat bekend als een stadion met een Engelse sfeer. Niet voor niets staat er op het hek “Home of Football”. In de UK heeft men onder alle omstandigheden respect voor de tegenstander en dat moet men zeker in dit huis aan de Vetkampstraat ook hebben voor het beloften van AZ.  Als oud trainer coach weet ik precies wat er in de rust tegen de spelers van AZ is gezegd. Hebben jullie gezien wat er op het doek stond. Zullen wij nu eens laten zien wat een ”hoer zonder klandizie” kan. En inderdaad dat hebben ze laten zien. Zo’n spandoek maakt namelijk extra krachten los bij een elftal en werkt als een rode lap op een stier.

Na negen wedstrijden staat de ploeg op de 9e plaats van de ranglijst. En ja, wij hadden wat anders verwacht. Kroes, die de touwtjes als groot aandeelhouder ook technisch in handen nam, zou wat meer naar de lange termijn kijken. Er zou vooral meer kapitaal op het veld moeten staan. Vandaar dat er vooral onbekende jonge talenten werden gehaald. Op dit moment zie ik nog weinig spelers, die in de toekomst geld voor de club kunnen opleveren. Maar misschien is dit wel een overgangsperiode waar ik doorheen moeten kijken.

De ambitie van Kroes is om van Go Ahead Eagles over zeven tot tien jaar een stabiele eredivisieclub te maken.  Om dit te realiseren moet er nog heel veel gebeuren, niet alleen op technisch maar ook op financieel gebied. Wat te denken van het optimaliseren van de scouting. Hoe krijgt de club de jeugd uit de kelder van het betaalde jeugdvoetbal. O19 en O17 in de 2e divisie. O15 in de 1e divisie laag en O13 in de 1e divisie hoog. De Eredivisie is niet alleen voor het eerste maar ook voor de jeugdelftallen nog ver weg.

Het streven naar een stabiele eredivisieclub is mooi, maar de weg daar naar toe is erg lang. Daarom ben ik, en velen met mij, benieuwd naar de technische en financiële beleidsplannen voor de komende jaren.