Wekelijks delen vier bekende Deventenaren met rood gele roots, hun visie op Go Ahead Eagles en meer. Robert Heukels, Gerard Somer, Erdal Ascipinar en Marco Timmer wisselen elkaar wekelijks af met een eigen column over hun cluppie. Ditmaal is het de beurt aan Gerard Somer.

Nog vier weken wachten

Het EK zit erop. We kunnen ons nu weer opmaken voor de nationale competitie. De Deventer trots is al weken in training. Met trainingen en twee wedstrijden achter de rug tegen RKC en Heracles Almelo genieten de spelers nu van een vijfdaagse minivakantie. Vrijdag begint het tweede deel van de voorbereiding. GAE heeft nog 4 weken tot de 1e wedstrijd tegen SC Heerenveen om eredivisie-proof te worden.

In Terwolde was het de afgelopen weken een komen en gaan van spelers uit alle windstreken. Proefspelers genoeg, die na een paar dagen ook weer uitvlogen. Het leek echt een duiventil. Nu ik het toch over duiven heb, moet ik denken aan misschien wel de beste spits, die Go Ahead ooit heeft gehad, namelijk Gerrit Niehaus. Hij maakte in zijn carrière 87 doelpunten voor de rood/gelen. Gerrit was naast een begenadigde voetballer ook een echte duivenmelker. Na de vrijdagmiddag training direct weg om zijn duiven in te korven. Op zondagmiddag hoopten wij maar, dat zijn “witpennen” binnen en geklokt waren. Waren ze nog onderweg van bijvoorbeeld Orleans in Zuid Frankrijk dan keek de “Rooie” tijdens de thuiswedstrijd regelmatig meer naar de lucht in plaats van naar de bal en het doel.

Tot op heden heeft Van Wonderen al een aantal nieuwe duiven ter beschikking. Of dit de gedroomde eredivisie versterkingen zijn, moeten wij maar afwachten. Persoonlijk denk ik van niet. Heil, Schuurman, Deijl, Kramer, Oratmangoen en Rommers zijn voor de KKD goede spelers, maar hebben helaas geen enkele eredivisie ervaring. Isac Lidberg moet voor de doelpunten gaan zorgen maar speelde in Zweden slechts op het derde niveau. Gerrit Nauber moet de man worden, die Beukema en Veldmate moet doen vergeten. Als centrale verdediger heeft hij voldoende ervaring met meer dan 100 wedstrijden in de 2e Bundesliga. Hij weet ook wat onder druk voetballen betekend, gezien de stand op de ranglijst van SV Sandhausen. Maar in de 2e Bundesliga wordt anders gevoetbald dan in de Nederlandse Eredivisie. In de wedstrijd tegen Heracles Almelo zag je in de 1e 60 minuten al goed de hand van Van Wonderen vooral in de bezetting van bepaalde essentiële posities.

Met nog 4 weken voor de aanvang van het nieuwe seizoen zou ik als verantwoordelijke coach toch een beetje zenuwachtig worden. Van de beloofde 5 eredivisiewaardige spelers is nog niemand binnen. Er rest echter nog tijd, maar de tijd begint te dringen. Met de verkoop van Gorter en Beukema (bijna 2 miljoen) heeft de penningmeester genoeg geld in kas. Bij Ajax zouden ze zeggen : Het geld klotst tegen de kade. Ook de tv gelden voor het komend seizoen komen er nog bij. Gezien de vorige jaren zal dit ook in de buurt van 2 miljoen komen. (FC Emmen/Fortuna Sittard kregen vorig jaar 2,5 miljoen) Dus geld kan geen probleem zijn bij het aantrekken van enige eredivisie ervaring.

Het is algemeen bekend, dat wij “Sallanders” erg “zunnig” zijn en twee keer een dubbeltje omdraaien voordat we het uitgegeven. Hopelijk zit Alex Kroes als Amsterdammer minder op de centen. Onze aandeelhouders hebben hun centjes niet verdiend door er op te zitten, maar door te investeren. Als investeerders in de voetballerij moeten zij weten, dat het kapitaal op het veld moet staan. Gebeurt dit niet, dan zitten we over twee jaar weer wedstrijden te kijken naar ploegen als Top Oss en FC Dordrecht.

Ik wens Alex en Paul de komende weken veel wijsheid toe met het maken van de juiste keuzes.

Vorig artikelIndelingen amateurvoetbal seizoen ’21/’22 bekend
Volgend artikelDe rood-gele column van Robert Heukels – week 29
Gerard, geboren op 24 november 1943, speelde meer dan 400 wedstrijden in het betaalde voetbal bij Go Ahead Eagles, Vitesse en Heracles Almelo. Aansluitend was Gerard trainer-coach bij Heracles Almelo waar hij mee promoveerde in 1984. Gerard is ook bestuurslid Technische zaken en Technisch manager geweest bij Go Ahead Eagles en technisch directeur bij FC Omniworld (thans FC Almere) en FC Emmen.